Mainos
Mainos

Kummeliturska on erittäin maukas, valkolihainen ruokakala. Sen voi mainiosti grillata, paistaa tai keittää. 1970- ja 80-luvuilla sitä pidettiin ”eläkeläiskalana”, mutta nykyisin se on hyvinkin suosittu, varsinkin ravintoloissa. Suolaamalla sen ennen valmistusta siitä tulee kiinteä ja mehukas. Pekoni murtaa makua hienosti.

Neljälle

  • 700 g kummeliturskafileetä, mielellään isosta kalasta
  • karkeaa suolaa
  • 200 g pekonia, kuutioituna
  • 8 salottisipulia
  • 8-12 herkkusientä
  • 4 aurinkokuivattua tomaattia
  • tuoretta timjamia
  • 1 juuriselleri
  • suolaa, pippuria
  • voita paistamiseen

Liemikastike

  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 1 rkl voita
  • 4 dl tummaa lientä
  • suolaa, pippuria
  • halutessasi, 2 rkl kermaa

Valmistusohje

1. Taputtele kalaan karkeaa suola. Anna sen maustua viileässä 1-1 ½ tuntia paksuudesta riippuen. Huuhtele suola pois ja jaa filee neljään osaan.

2. Paista pekoni rapeaksi pannussa. Valuta kuutiot talouspaperilla. Paista salottisipulit pekonirasvassa. Puhdista herkkusienet ja paista ne myös pannussa. Suikaloi tomaatit, lisää pannuun ja anna niiden lämmetä. Leikkaa pannuun hieman timjamia. Maista ja mausta tarvittaessa. Laita kansi päälle ja anna hautua, kunnes sipuli on pehmeää.

3. Puhdista juuriselleri ja viipaloi ohuesti. Keitä viipaleet pehmeiksi kevyesti suolatussa vedessä, valuta.

4. Paista kalapalat voissa, ensin nahkapuoli alaspäin. Mausta suolalla ja pippurilla. Pidä lämpimänä.

5. Paista jauhot voissa samassa paistinpannussa, jossa paistoit kalapalat. Vatkaa mukaan liemi ja keitä, kunnes liemi paksuuntuu. Siivilöi ja mausta suolalla ja pippurilla. Jos haluat täyteläisemmän kastikkeen, lisää hieman kermaa. Tarjoile kala vihannesten ja liemen kera. Koristele timjamilla tai muilla yrteillä.

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme