Mainos
Mainos

Tämä resepti on kolmella englantilaisella juustolla viritetty oma versioni klassisesta amerikkalaisesta mac and cheese -reseptistä. Kypsä cheddarjuusto lisää voimakkaan maun pohjalle, kun taas mure­nevat lancashire- ja cheshirejuustot sulavat peh­meäksi, kermaiseksi kastikkeeksi.

Neljä annosta

Raaka-aineet

  • 300 g kukkakaalin kukintoa
  • 300 g kuivattua makaronia
  • 60 g voita, lisäksi muutama nokare
  • 4 rkl vehnäjauhoja
  • 2 tl englantilaista sinappijauhoa
  • 6 dl täysmaitoa
  • Hyppysellinen cayennepippuria
  • Merisuolaa maun mukaan
  • 100 g kypsää cheddarjuustoa raastettuna
  • 100 g lancashirejuustoa murennettuna
  • 100 g cheshirejuustoa murennettuna
  • 3 rkl tuoreita vaaleita leivänmuruja
  • 1 rkl timjaminlehtiä

Valmistusohje

1. Kuumenna iso kattilallinen reilusti suolattua vettä kiehuvaksi. Lisää kukkakaali ja keitä 4–5 minuuttia, kunnes se on pehmentynyt. Nosta kukkakaali kattilasta reikäkauhalla ja kasta jäävedessä, jotta sen kypsyminen keskeytyy. Valuta hyvin.

2. Kaada makaronit kiehuvaan suolattuun veteen ja keitä al denteksi pakkauksen ohjeiden mukaisesti. Valuta, huuhtele kylmässä juoksevassa vedessä ja valuta uudestaan. Sekoita makaroni, kukkakaali ja muutama nokare voita isossa kulhossa.

3. Esilämmitä uuni 200 asteeseen. Tee roux kuumen­tamalla 60 g voita pannulla ja sekoittamalla joukkoon vehnäjauho ja sinappijauhe. Lisää maito vähitellen vatkaten samalla koko ajan pallovispilällä, kunnes seos on tasaista. Kuumenna hitaasti kiehuvaksi miedolla lämmöllä vatkaten usein, kunnes seos paksunee. Mausta reilusti cayennepippurilla ja merisuolalla (maun mukaan).

4. Sekoita kolme juustoa yhteen ja sekoita juusto­seoksesta puolet kastikkeeseen. Sekoita hyvin, kunnes kaikki juusto on sulanut ja kastike on taas tasaista. Lisää makaroni ja kukkakaali kastikkeeseen ja sekoita hyvin, jotta ne saavat kastikepeitteen. Levitä seos isoon gratiinivuokaan.

5. Sekoita yhteen jäljellä oleva juusto, leivänmurut ja timjaminlehdet. Sirottele seos makaroni-kukkakaali­seoksen päälle. Paista noin 15–20 minuuttia, kunnes pinta on kullanväristä ja rapeaa. Tarjoile heti.

Resepti on kirjasta Gordon Ramsay - Kokkauksen taito. (Readme.fi 2013)

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme