Mainos
Mainos

Itse leivotut sämpylät ovat helppoa ja hyvää retkievästä. Tällä ohjeella säästyt sämpylöiden pyörittelyn vaivalta: leikkelet vain taikinanpaloja pellille. Retkelle tai vaikka työhön evääksi täytät sämpylät juustolla ja retiiseillä.

12-16 sämpylää

  • 3 dl maitoa
  • 50 g hiivaa (1 paketti)
  • 1 tl suolaa
  • 2 tl öljyä
  • 1 dl kauraryynejä
  • 5-6 dl vehnäjauhoa

Väliin

  • voita tai leipämargariinia
  • 1 nippu retiisejä
  • 2 dl juustoraastetta
  • vesikrassia

Valmistusohje

1. Taikina: lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murusta hiiva maitoon ja sekoita, kunnes se on liuennut. Lisää suola, öljy ja kaurahiutaleet sekä 5 dl jauhoja. Vaivaa taikinaa voimakkaasti, 5 minuuttia koneella tai 10 minuuttia käsin, kunnes taikina on sileää. Kohota taikina peitettynä 20 minuuttia lähes kaksinkertaiseksi.

2. Ota taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja vaivaa sitä muutamin tehokkain työnnöin. Taputtele tai kauli taikina litteäksi, kääri sitten pitkulaiseksi rullaksi. Leikkaa taikinapitkula 12-16 palaksi ja laita ne leivinpaperilla peitetylle pellille. Nostata jälleen peitettynä 20-30 minuuttia.

3. Lämmitä uuni 250 asteeseen. Kun taikina kimpoaa heti takaisin painaessasi sitä sormella, se on valmista paistettavaksi. Työnnä pyörykkäpelti uuniin, laske lämpö 200 asteeseen ja paista noin 15 minuuttia, kunnes sämpylät ovat kauniin ruskeita. Jos haluat sämpylöistä pehmeäkuorisia, peitä ne leivinliinalla otettuasi ne uunista jäähtymään.

4. Evääksi: puolita sämpylät ja sipaise pinnoille voita tai leipämargariinia, ripottele päälle juustoraastetta, ohuita retiisiviipaleita ja silputtua krassia. Paina puolikkaat yhteen ja pakkaa kannelliseen rasiaan.

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme