Mainos
Mainos

Ennen leipomista taikinan hiutaleet turvotetaan kuumassa vedessä. Leivän muotoilussa saa käyttää mielikuvitusta, tässä leipätaikina on letitetty pullapitkon tapaan.

2 leipää

  • 2 dl neljän viljan hiutaleita
  • 1 dl pikakaura+kuituhiutaleita
  • 1 dl hirssihiutaleita
  • 1 dl tattarihiutaleita
  • 5 dl kiehuvaa vettä
  • 2 dl kylmää vettä
  • 50 g hiivaa
  • 2 tl suolaa
  • 2 rkl anista, fenkolia tai kuminaa
  • 2 rkl tummaa sokeria
  • n. 12 dl hiivaleipäjauhoja
  • 3 rkl (rypsi)öljyä
  • pinnalle kaikkia taikinareseptin eri hiutaleita

Valmistusohje

Kaada kiehuva vesi hiutaleiden päälle, sekoita ja anna turvota 10 min. Lisää kylmä vesi. Kokeile nesteen lämpötila, se ei saa ylittää 37 astetta eli kädenlämpöä. Murusta joukkoon hiiva, lisää mausteet, rasva ja suurin osa jauhoista.

Alusta taikina koneella tai käsin ja lisää tarpeen mukaan jauhoja. Anna kohota peitettynä kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa noin puoli tuntia.

Kumoa taikina jauhotetulle leivinpöydälle tai painele ilmakuplat pois. Jaa taikina neljään osaan ja pyörittele niistä noin 30 cm pitkä ja noin 4 cm paksuja nauhoja. Käytä yhteen leipään aina 2 pitkää nauhaa ja letitä.

Anna leipien kohota peitettynä kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa noin puoli tuntia. Voitele lettileipien pinnat vedellä tai veden ja siirapin seoksella ja ripottele päälle kaikkia leivonnassa käyttämiäsi hiutaleita.

Paista 200-asteessa uunin keskiosassa 20-30 minuuttia.

Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme