Mainos
Mainos

Villiyrtit: Lauran revittävä sämpyläkakku vuohenputki-siankärsämöpestolla

Koko Suomi leipoo -ohjelman kolmannen kauden kuudennessa jaksossa hyödynnettiin villiyrttejä leivonnassa. Tässä Lauran revittävä sämpyläkakku.

Sämpylätaikina

  • 1 rkl kuivahiivaa
  • 2,5 dl vettä (42°C)
  • 1 rkl sokeria
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 6,5 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl suolaa

Vuohenputki-siankärsämöpesto

  • 2,5 dl vuohenputkien nuoria lehtiä
  • 2,5 dl siankärsämön nuoria lehtiä
  • 0,5 dl pinjansiemeniä
  • 15 g parmesanraastetta
  • 0,5 dl oliiviöljyä
  • puolikas valkosipulin kynsi
  • ripaus mustapippuria
  • ripaus suolaa

Täyttö ja kokoaminen

  • 125 g mozzarellaraastetta
  • 1 kananmuna
  • 0,5 dl seesaminsiemeniä
  • 1 dl oliiviöljyä

Horsmadippi

  • horsman lehtiä
  • punaviinietikkaa
  • oliiviöljyä
  • suolaa
  • mustapippuria

Valmistusohje

Sämpylätaikina

Mittaa 42 asteinen vesi kulhoon. Ripottele päälle kuivahiiva, sokeri ja oliiviöljy. Anna nesteen olla n. 5 minuuttia, kunnes se on kuplivaista ja vaahtoavaa. Tästä tiedät, että hiiva on herännyt.

Sekoita suola jauhoihin. Kaada neste yleiskoneen kulhoon. Lisää jauhot hiivaan samalla sekoittaen. Käydä taikinakoukkua. Anna koneen käydä, kunnes taikina on tasaista. Pyöritä tämän jälkeen vielä n. 5-6 minuuttia, kunnes taikina on elastista.

Peitä ja anna nousta n. 10 minuuttia.

 

Vuohenputki-siankärsämöpesto

Pese villiyrtit huolellisesti. Laita yrtit, siemenet, valkosipulin puolikas ja parmesanraaste tehosekoittimeen. Surauta hienoksi sipuksi. Lisää oliiviöljy. Pyöräytä vielä jonkin aikaa. Mausta suolalla ja pippurilla.


Täyttö ja kokoaminen

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele halkaisijaltaan 20 cm leveä keraaminen pyöreä vuoka oliiviöljyllä. Jaa sämpylätaikina kahteenkymmeneen osaan. Tee osista pallot ja litistä ne n. kämmenen kokoisiksi. Jaa villiyrttipesto ja mozzarellaraaste taikinalevyjen päälle. Sulje taikinalevy nyytiksi.

Riko ja sekoita muna kulhoon ja laita seesaminsiemenet lautaselle. Kasta sämpylänyytti ensin kananmunaan ja sitten seesaminsiemeniin. Sipaise sämpylän reunoihin oliiviöljyä ja laita öljyttyyn vuokaan keskelle. Jatka samalla tavalla lisäten sämpylä vieri viereen. Valuta sämpyläkakun väleihin vielä oliiviöljyä. Paista n. 30 minuuttia, kunnes kakku on saanut väriä ja pinta tuntuu kovahkolta. Irrota kakku vuoasta, kumoa ja siirrä tarjoiluastialle.


Horsmadippi

Pese ja kuivaa horsman lehden huolellisesti. Pilko lehdet pieneksi silpuksi. Sekoita sopiva määrä punaviinietikkaa, oliiviöljyä ja villiyrttiä. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Kasta sämpyläpaloja horsma-öljydippiin.

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme