Mainos
Mainos

Lukijoiden suosikkijoulureseptit ja kirja-arvonnan voittaja

Pyysin kirja-arvontaan osallistuvia kertomaan joulun suosikkireseptinsä. Vastauksia kertyi enemmän kuin kuvittelin, koska usein vaivannäkö karsii paljon porukkaa. Jouluisia reseptejä kertyi vastauksiin lopulta 26 kpl. Päätin jakaa ne tässä. Selatkaa läpi, josko sieltä löytyisi hauskoja vinkkejä joulupöytään tai pikkujouluherkutteluun! (Mukana oli myös Sivumausta löytyviä reseptejä, jotka jätin tästä pois. Kiitos kuitenkin luottamuksesta!) :)

Onnettarena toiminut numerogeneraattori valitsi tällä kertaa voittajaksi luvun 23, josta löytyi Tuula ja hänen jouluisten karjalanpiirakoiden suolainen päällyste. Laitan Tuulalle mailia ja postitan Åsa Swanbergin  Talven makuja -kirjan perille sopivasti keskelle joulunalustunnelmaa. Onnea voittajalle!

SUOLAISET

Kotoinen maksapatee Resepti: Kati Spets

500 g jauhettua maksaa

2 sipulia

2 rkl voita tai margariinia

2 dl korppujauhoja

4 dl kuohukermaa

3 munaa

1/2 rkl suolaa

1/2 tl inkivääriä

1/2 tl valkopippuria

1 tl meiramia

10 anjovisfileetä

(lientä)

1. Hienonna sipulit ja hauduta rasvassa. Pane korppujauhot turpoamaan kermaan. Vatkaa munat vaahdoksi. Hienonna anjovisfileet.
2. Yhdistä kaikki ainekset ja mausta seos.
3. Vuoraa noin 11/2 litran vetoinen vuoka leivinpaperilla tai ohuilla silavaviipaleilla. Kaada seos vuokaan, mutta jätä neljännes korkeudesta nousemisen varaa.
4. Peitä foliolla ja pane reunalliseen uunipannuun 175 asteiseen uuniin. Kaada pannulle vettä ja kypsennä pateeta noin kaksi tuntia.
5. Kumoa jäähtyneenä vuoasta.

Ohje: Martat

Jämäpizza Resepti: Mirjam

25 g hiivaa

2 dl vettä

3/4 tl suolaa

4 1/2 dl durumvehnäjauhoja

2 rkl oliiviöljyä

joulukinkkua

juustolautaselta ylijääneitä juustoja

mitä jääkaapista löytyy

Joulukinkku (5 kg) Resepti: Aila

Useamman tunnin uunin lämmittelyn jälkeen kinkku laitettiin 260 asteiseen uuniin noin 45 minuutiksi, jolloin pintaan saatiin upea väri ja rapeus. Kinkku saa odotella tovin, kunnes uuni on jäähtynyt 160 asteeseen ja sitten muutama tunti paistoa, kunnes sisälämpö on 68-70 astetta; tämä kompromissina kaikille syöjille. Lämpö nousee vielä pari astetta uunista ottamisen jälkeen. Kinkku ei ole kinkku ilman itsetehtyä vahvaa sinappia.

Perunalaatikko Resepti: marjo66

Perunamuusiin lisään vehnäjauhoja ja jätän pöydälle muutamaksi tunniksi. Sitten lisään munan/munia, siirappia, suolaa ja kanelia. Uunivuokaan odottamaan aattona uuniin pääsyä.

Tuloksena on perunalaatikko. Määristä en osaa mitään sanoa, aina olen vain mutu-tuntumalla aineet heittäny sekaan (sama juttu jo muusin teossakin)

Taatelit pekonilla Resepti: Elukka

Eli taateleitten sisään pala Aurajuustoa ja puolikas pekonisiivu ympärille.

Voi kiinnittää cocktailtikulla ettei leviä. Pannulla paistetaan rapeaksi.

Rosolli Resepti: leena

porkkanaa

punajuurta

perunaa

silakoita

omena

suolakurkkua

Maustekastike: valkoviinietikkaa

suolaa

sokeria

valkopippuria

vettä

Tarjoillaan vaaleanpunaisen(punajuurien keitinliemellä värjätty) kermavaahdon kera.

Konjakkigraavilohi Resepti: West84

1 lohifile

hivenen konjakkia

karkeaa merisuolaa

rouhittua mustapippuria tai rosepippuria

hienonnettua tilliä

2 tl sokeria

Poista fileestä ruodot. Sivele vähän konjakkia fileen pintaan. Hiero karkeaa merisuolaa ja rouhittua pippuria sekä lisää 2 tl sokeria ja hienonnettua tilliä kalan päälle. Kääri file tiukkaan kelmuun ja pane jääkaappiin vuorokaudeksi.

Lihapullat Resepti: Marja-Liisa

Perinteisellä sipulikeittopussin ohjeella ja lisäksi tuhdisti makua mausteista – cayennepippuria, persiljaa, sinappia.

Jouluisten karjalanpiirakoiden suolainen päällyste Resepti: Tuula

Purkki ranskankermaa ja rahkaakin on hiukan laitettu mukaan

Punasipulia ihan pieneksi hakattuna

Kylmäsavulohta pieneksi hakattuna

Sekoitetaan keskenään, lisätä voi vaikka sitruuna- tai mustapippuria, ihan maun mukaan.

Kylmäsavulohimousse Resepti: tiiti66

Kylmäsavulohesta tehty mousse, jota voi syödä perunan kanssa jouluruoalla mutta myös herkutella leivän päällä `huikopalana`. Ohjeena suurinpiirtein:

400g kylmäsavustettua lohta

1 punasipulia

2 dl kuohuhermaa

250g maitorahkaa

250g kermaviiliä

1 rkl sokeria

hyppysellinen mustapippuria

hyppysellinen suolaa

loraus sitruunan mehua

1 dl tuoretta tilliä silputtuna

MAKEAT JA LEIVONTA

Taatelikakku Resepti: Paula

1,5 dl vettä

500 g kivettömiä, kuivattuja taateleita

200 g voita

2 kananmunaa

2,5 dl sokeria

0,5 dl ruokakermaa

4,5 dl erikoisvehnäjauhoja

1 tl ruokasoodaa

1 tl leivinjauhetta

1,5 tl vaniljasokeria

1 rkl ruiskorppujauhoja

Mittaa vesi ja taatelit kattilaan ja anna kiehahtaa, lisää sitten joukkoon voi. Anna kiehua viitisentoista minuuttia, kunnes taatelit pehmenevät ja seos muuttuu hillomaiseksi. Ota seos liedeltä ja vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi. Odota, kunnes seos on jäähtynyt ja lisää joukkoon kananmunat samalla vatkaten. Voitele kakkuvuoka voilla ja leivitä ruiskorppujauhoilla. Siirrä vuoka jääkaappiin odottamaan. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Lisää taikinaan sokeri ja kerma ja vatkaa taikina tasaiseksi. Sekoita jauhojen joukkoon sooda, leivinjauhe ja vaniljasokeri ja lisää seos taikinaan. Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista uunin alatasolla noin 45 minuuttia.

Tuplasuklaaruudut Resepti: benkku

(Kotivinkistä poimittu)

15 henkilölle/30 min, 30 min paistamiseen + 10 min koristeluun.

Pohja:

175 g voita

3 dl sokeria

3 kananmunaa

1 ½ dl kaakaojauhetta

1 ½ dl vehnäjauhoja

ripaus suolaa

½ dl siirappia

Suklaakuorrute:

2 dl kuohu- tai vispikermaa

½ dl siirappia

200 g tummaa suklaata

Pinnalle:

10-15 isoa vaahtokarkkia

10-15 kolakarkkia (Dumleja tai kolairtokarkkeja)

1 dl suolapähkinöitä.

(Mie laitoin kuivattuja karpaloita, cashewpähkinöitä, suolapähkinäitä ja Fazerin sinivalkoisia konvehteja pilkottuna, itsenäisyyspäivästä kun oli kyse.

Yhdistä kuivat ainekset keskenään. Vaahdota paloiteltu, huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaaleaksi seokseksi. Lisää kananmunat koko ajan vatkaten. Lisää siirappi ja jauhoseos voi-sokerivaahtoon. Sekoita tasaiseksi.

Vuoraa 20×30 cm vuoka leivinpaperilla, tasoita taikina vuokaan. Paista ruutuja 175 asteessa, uunin keskitasolla 30 min. Pohja saa jäädä sisältä kosteaksi.

Valmista kuorrute. Kiehauta kerma ja siirappi kattilassa. Lisää kädenlämpöiseen seokseen paloiteltu suklaa. Kaada suklaakuorrute paistetun levyn päälle ja koristele haluamallasi tavalla. Anna kakun jäähtyä jääkaappissa ja leikkaa jähmettnyt levy ruuduiksi. (säilyy hyvänä 2-3 vrk jääkaapissa).

Luumukääretorttu Resepti: Minna

Tumma kääretorttupohja ja täytteeksi maitorahkaa, kuohukermaa ja luumumarmeladia.

Hedelmäinen joululeipä Resepti: Hanna

2kpl

50 g tuorehiivaa

6 dl vettä

2 rkl juoksevaa hunajaa

1 tl ruususuolaa

1 dl kauraleseitä

1 dl kaurahiutaleita

n. 10 dl vehnäjauhoja

1 dl pähkinäsekoitusta ruohittuna

1 dl kuivattuja aprikooseja silputtuna

1 dl kuivattuja luumuja silputtuna

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää hunaja ja suola. Sekoita joukkoon kauraleseet, kaurahiutaleet ja jauhoja sen verran, että taikinasta tulee vellimäistä. Lisää rouhitut pähkinät sekä silputut aprikoosit ja luumut. Alusta taikinaan loput jauhoista ja vaivaa kimmoisaksi. Kohota liinalla peitettynä noin tunti.

Jaa taikina kahtia. Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois jauhotetulla alustalla. Muotoile taikinasta kaksi pitkulaista leipää ja nosta ne litran vetoisiin leipävuokiin. Kohota vielä 15 minuuttia. Koristele leivät halutessasi esimerkiksi saksanpähkinöillä. Paista 225-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia tai kunnes leivät ovat kypsiä.

Bataattirieskat Resepti: Murmeli

1/2 litraa paksuhkoo bataattilaatikkoo/massaa

2 dl täysmaitoo

25 g sulatettua voita

1 kananmuna

1 tl suolaa ja ripaus muskottia

2 dl ohrajauhoja

2 dl vehnäjauhoja

Aluksi bataattimuusin joukkoon kaikki muut aineet paitsi jauhot. Sitten jauhot pikku erissä, sekoitetaan hyvin. Tästä tulee 8 isohkoa rieskaa, jaa taikina siis kahdeksaan osaan. Leivinpaperilla vuoratulle pellille litistellään rieskoiksi. Paistetaan 250 asteessa n. 10 min (riippuen uunista), kunnes kiva ruskee pinta.

Kirsikkaiset pähkinä-suklaamakeiset Resepti: sikkuralla

250 g kookosrasvaa

250 g taloussuklaata

100 g Hasselpähkinärouhetta

100 g Punaisia kirsikoita, pieneksi paloiteltuna

2 dl piparkakkurouhetta

1 tl Vaniljasokeria

Appelsiini-pähkinäsuklaa Resepti:HannaKoo

n. 30 kpl

200 g kookosrasvaa

200 g taloussuklaata

75 g hasselpähkinärouhetta

puolikkaan appelsiinin raastettu kuori (mielellään luomu / hyvin pesty)

Sulata kookosrasva ja suklaa kattilassa miedolla lämmöllä, sekoita koko ajan.

Lisää hasselpähkinärouhe ja appelsiinin raastettu kuori.Jaa pieniin karamellivuokiin ja laita jääkaappiin kovettumaan.

Piparkakkutaikina Resepti: Kaisa

Piparkakut, jotka muuten noudattavat tavanomaisia reseptejä (200 g voita, 2 dl sokeria, 2 dl siirappia, 2 munaa, 2tl soodaa ja 9 dl vehnäjauhoja), mutta mausteita laitetaan reilusti ja mielummin mittaamatta:

noin 4 tl kanelia

3 tl kardemummaa

3 tl neilikkaa

3 tl inkivääriä

3 tl pomeranssinkuorta

vajaa tl muskottipähkinää.

Mummu laittoi vielä maustepippuriakin, mutta sitä ei ollut maustekaapissani

Aurajuustopiparit Resepti: tiina

Tehdään Aurajuustosta, tuorejuustosta, creme fraichesta ja (ruoka)kermasta tahna, pursotetaan nätisti pipareiden päälle, pinnalle koristeeksi puolikas kuivattu aprikoosi tai viikuna.

Tiramisun makuinen joulukakku (Hellapoliisilta)

Resepti: kiiu

Pohja:

1 pss LU Fanipala Vihreä Omena (muutama koristeluun)

Täyte:

5 liivatelehteä

2 1/2 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta

200 g Valio maustettu rahka Tiramisu (hyla)

1 tl vaniljasokeria

n. 1/2 dl tomusokeria

2 rkl kahvi-, tai kahvi-rommilikööriä

Rocky Road Resepti: Pilvi

tummaa suklaata sulatettuna

pistaasipähkinöitä rouhittuna

minivaahtokarkkeja

keksimuruja

jne.

Ainekset vain sekaisin vuokaan ja jääkaappiin jähmettymään.

Rocky Road Resepti: Jolana

Leila.se-sivulta

600 g mörk kvalitetschoklad 70 %

2 påsar dumlekola

2 nävar mini marshmallows

3 dl salta jordnötter

1 dl skalade pistagenötter

Smält chokladen på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten).

Blanda samtliga ingredienser i en skål, gärna lite slarvigt och spara lite till garnering.

Fyll rocky roadsmeten i en plåt, strö över lite garnering cirka 3 cm tjock och låt stelna i kylskåp.

När chokladen har stelnat så skär upp din/ Leilas Rocky Road i mumsbitar...

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme