Mainos
Mainos

Aivot havaitsevat ilon surua paremmin

Pelon tunteiden havainnointi on ilon tulkintaa hitaampaa, kertoo Science Daily.

Vaikka katsoisimme henkilön kuvaa vain 0,1 sekuntia, aivomme ehtivät jo päätellä kaikenlaista hänen lähettämistään signaaleista. Saattaa kuitenkin olla, että aivomme havaitsevat helpommin ilon kuin surun tunteita.

Tutkimuksessa tarkkailtiin 80:aa psykologian opiskelijaa ja heidän aivopuoliskojensa toimintaa. Kävi ilmi, että oikea aivopuolisko tulkitsee tunteita vasenta tehokkaammin. Etu toimii kuitenkin paremmin iloisia ja yllättyneitä kasvoja tutkittaessa.

– Positiiviset ilmeet ja lähestymistavat ymmärretään nopeammin ja tarkemmin kuin negatiiviset. Ilo ja yllättyneisyys prosessoidaan surua ja pelkoa nopeammin, selittää tutkija J. Antonio Aznar-Casanova, Barcelonan yliopistosta.

Tutkimus täydentää aiempia tuloksia, joiden mukaan aivopuoliskoiden prosessointitavoissa on eroja. Tutkijat kuitenkin väittelevät vielä siitä, millä tavalla ihminen tarkalleen ottaen prosessoi kasvojen ilmeiden lähettäviä viestejä.

MTV3/Helmi/Maria Aarnio

Kuvat: Shutterstock

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot