Mainos
Mainos

Kannatko suurta salaisuutta? Näin se vaikuttaa elämääsi

Nyt on tätäkin tutkittu: salaisuuden pitäminen aiheuttaa fyysisiä vaikutuksia.

Onko ystäväsi koskaan kertonut sinulle salaisuutta, jonka lupasit pyhästi pitää – etkä sitten pitänytkään? Tutkimus valottaa, miksi salaisuuden pitäminen on joskus ylivoimaista, kertoo Daily Mail.

Tuftsin yliopistossa tehdyn selvityksen mukaan salaisuuden pitäminen vaatii fyysisiä ponnistuksia, ja esimerkiksi arkiset askareet saattavat vaikuttaa salaisuuden kantajasta ylivoimaisilta.

Tutkijat halusivat kokeilla selvittää, pitävätkö sellaiset termit kuin "taakan kantaminen" paikkansa salaisuuksista puhuttaessa.

– Selvitimme, kokevatko ihmiset salaisuuden fyysisenä taakkana, joka vaikuttaa maailman havainnoimiseen ja käyttäytymiseen, tutkimuksessa kerrotaan.

Miltä mäki näyttää?

Tutkimukseen osallistuneita pyydettiin muistelemaan suuria salaisuuksia, jotka olivat muokanneet heidän elämäänsä. Osa tutkituista sai muistella vain pieniä, henkilökohtaisia salaisuuksia.

Tämän jälkeen tutkimuksen luonne muuttui täysin: testihenkilöiden tuli nimittäin päätellä, miten jyrkkä heille esitelty mäki on, ja miten kaukana se sijaitsee.

Tutkijat havaitsivat, että ne henkilöt, joilla oli suuri ja merkityksellinen salaisuus, näkivät mäen kauempana ja korkeampana kuin muut. Tästä tutkijat vetivät johtopäätöksen, että suuri salaisuus aiheutti fyysisiä tuntemuksia.

Ne tutkimushenkilöt, jotka salailivat esimerkiksi pettämistä, pitivät myös esimerkiksi ostosten kantamista rappusissa tai koiran ulkoiluttamista rankempana kuin muut.

Lue myös:


MTV3/Helmi

Kuva: Colourbox

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot