Mainos
Mainos

Kone kiinni kuudelta illalla: Rajoitukset netinkäytölle

Tärkein sääntö vanhemmalle: ole kohtuullinen, Internetinkin suhteen. Aseta mielekkäät ja järkevät säännöt verkossa surffailuun. Anna lapsellesi mahdollisuus osoittaa olevansa luottamuksesi arvoinen.

Aikarajoitus

Aikaraja on hyvä vaihtoehto netissä vietetyn ajan hallitsemiseen. Aikarajaa voit perustella sillä, että se jättää tilaa muille elämän osa-alueille, kuten harrastuksille, kavereiden tapaamiselle, liikkumiselle, läksyille ja perheen kanssa puuhaamiselle. Jos lapsen aika netissä on rajoitettu, hän mieluummin viettää aikansa tutuilla ja turvallisilla sivuilla, kuin lähtee etsimään ja harhailemaan sivuille, joita ei välttämättä määräajassa löytäisikään.

Aikuinen on lapselle paras esimerkki. Kun et itse käytä kohtuuttomasti omaa aikaasi netissä, ei lapsesikaan opi siihen. Älä myöskään rohkaise laittomaan tai epäeettiseen käytökseen, tai salaa joitakin oleellisia tietoja, joista luulet lapsellesi olevan haittaa. Kyllä lapsi ymmärtää. Parempi on puhua suoraan, mitä rangaistuksia voi laittomasta toiminnasta, esimerkiksi elokuvien tai musiikkitiedostojen lataamisesta, seurata, kuin hyssytellä ja toivoa, ettei lapse löytäisi sellaisia sivuja

Lapsilukko

Lapsilukko, eli suodatinohjelma, voidaan asentaa koneeseen kuin koneeseen. Se estää pääsyn haitalliseksi katsotuille verkkosivuille. Kehittyneimmät mallit jopa valvovat chat-keskustelufoorumeita. Internetissä on saatavilla useita erilaisia malleja, toiset ovat maksuttomia, toiset maksullisia. Lisää tietoa suodatinohjelmista saat verkosta.

MTV3/Helmi

Kuva: Shutterstock

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme