Mainos
Mainos

Miehet unohtavat ehkäisyn humalassa

Suomessa kondomin käyttö unohtuu nuorilta miehiltä usein humalassa, ja Virossa taas suojautuminen jää monesti huumeiden käytön takia, kertoo tuore väitöstutkimus.

Tuoreen väitöskirjan mukaan suomalaisten ja virolaisten nuorten miesten seksuaalinen riskikäyttäytyminen ja sukupuolitaudit liittyvät alkoholin ja huumeiden käyttöön. Päihteiden käyttö vaikuttaa lisäävän myös seksikumppaneiden määrää, kerrotaan Helsingin yliopistossa tarkastetussa väitöstutkimuksessa.

Sukupuolitautien määrä on kasvanut useissa Euroopan maissa tasaisesti, mutta tutkija Minna Nikulan mukaan suomalaisilla on ollut kohtuullisen vähän sukupuolitauteja muuhun Eurooppaan verrattuna. Matkailu ja työntekijöiden siirtymiset maasta toiseen kasvattavat sukupuolitautien riskiä.

Suomessa nuorten miesten seksuaalisen riskikäyttäytymisen taso ei merkittävästi muuttunut vuosien 1998−2005 aikana, vaikka samanaikaisesti esimerkiksi nuorten klamydia-infektioiden määrä selvästi lisääntyi. Noin kolmasosalla nuorista miehistä oli ollut yli viisi seksipartneria elämänsä aikana, viidesosalla vähintään kolme seksipartneria viimeisen vuoden aikana.

Noin puolet miehistä ei ollut käyttänyt kondomia viimeisessä yhdynnässä. Noin joka kymmenes miehistä ilmoitti, että heillä oli ollut vähintään kolme seksikumppania viimeisen vuoden aikana ja viimeisin yhdyntä oli ollut suojaamaton, kerrotaan Nikulan väitöskirjassa.

Minna Nikulan väitöskirja tarkastettiin torstaina Helsingin yliopistossa.


Teksti: MTV3/Helmi

Kuva: Shutterstock

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme