Mainos
Mainos

Tähtitaivaan karttapalvelu

Karttapalvelut ovat yleistyneet netissä. Oikeastaan mitä tahansa kaupunkia, valtiota tai maanosaa voi katsella erilaisista karttapalveluista. Nyt on julkaistu uusi, joka kattaa puolestaan koko taivaankannen.

Taivaankannen karttapalvelun, GigaGalaxy Zoomin ideana on, että kiinostavaan kohteeseen voi tarkentaa aivan kuten maanpäällisissäkin karttapalveluissa on tapana. Kohteesta saa myös lisätietoja klikkaamalla. Lisäominaisuutena on, että haluamansa kohteen voi tallentaa itselleen hyvälaatuisena digitaalisena valokuvana.

Tähtitaivaan kartastossa on kohteita 15 kappaletta, kiinnostavina voidaan mainita esimerkiksi Magellanin pilvet ja Etelän risti. GigaGalaxy Zoomin ensimmäinen vaihe, koko linnunrataa esittävä 800 miljoonan pikselin kuva on kooste sadoista valokuvista, jotka on otettu digitaalisella järjestelmäkameralla. Koska suurentavaa optiikkaa ei ole käytetty, kuva edustaa tähtitaivasta sellaisena kuin ihminen sen maanpinnalta näkee, tosin vain erinomaisissa olosuhteissa, kertoo Ylen Uutiset.

Samaan hankkeeseen kuuluu myös kaksi muuta karttaa, jotka on kuvattu teleskoopeilla. Toinen niistä julkaistaan 21. syyskuuta ja kolmas 28. syyskuuta. Molemmat näistä on kuvattu ESO:n La Sillan teleskoopilla.

Teksti: MTV3/Helmi

Kuvat: Shutterstock

Lähde: YLE Uutiset, ESO

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot