Mainos
Mainos

Tunnetko seksuaalioikeutesi?

Seksuaalisuus on olennainen osa jokaisen ihmisyksilön persoonallisuutta, jonka täysi kehittyminen riippuu siitä miten inhimilliset perustarpeet tyydyttyvät. Näitä perustarpeita ovat halu kontaktiin, läheiseen suhteeseen, tunneilmaisuun, mielihyvään, hellyyteen ja rakkauteen.

Vaikka seksuaalisuus on monille mitä henkilökohtaisin asia, on sillä myös yhteiskunnallinen ulottuvuutensa. Siksi seksuaalisuuden täysi kehittyminen onkin välttämätöntä kaikelle hyvinvoinnille.

Seksuaalioikeudet perustuvat kaikille yksilöille luonnostaan kuuluvaan vapauteen, arvokkuuteen ja tasavertaisuuteen. Koska terveys on perustava ihmisoikeus, pitäisi myös seksuaaliterveyden kuulua perusoikeuksiin.

Seksologian maailmanjärjestö (World Association for Sexology, WAS) on seksuaalioikeuksien suurin puolestapuhuja. Järjestö on halunnut varmistaa sen, että yksittäiset ihmiset ja yhteiskunnat saavuttavat terveen seksuaalisuuden ja siksi se on laatinut seksuaalioikeuksien julistuksen. Julistus vaatii, että seksuaalioikeudet tulee tunnustaa ja niitä tulee edistää, kunnioittaa ja puolustaa kaikissa yhteiskunnissa kaikin keinoin.

Lue


Teksti: MTV3/Helmi

Kuva: Shutterstock

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme