Mainos
Mainos

Valo tunnelin päässä – tieteellinen selitys

Slovenialaistutkijat ovat ehkä keksineet selityksen rajatilakokemuksille. Heidän tutkimuksensa perusteella hiilidioksidin runsaus veressä saattaa aiheuttaa rajatilakokemuksille ominaiset näköharhat ja tuntemukset, kertoo Yle.

Tutkimukseen haastateltiin 52 noin 50-vuotiasta potilasta, jotka olivat saaneet sydänkohtauksen ennen sairaalaan saapumista. Potilaat valittiin sairaalaan tulojärjestyksessä.

Joka viidennellä oli rajatilakokemuksia. Eniten näitä kokemuksia oli henkilöillä, joilla oli vedessä enemmän hiilidioksidia kuin muilla.

Rajatilakokemuksiin eivät vaikuttaneet Sukupuoli, koulutus, elvytyksen kesto, lääkitykset, veren natriumpitoisuus tai potilaan uskonnollisuus eivät vaikuttaneet rajatilakokemusten todennäköisyyteen, kertoo Yle.

Hiilidioksidin osuutta on pohdittu jo aikaisemminkin, sillä muutamissa tutkimuksissa on todettu, että hiilidioksidin hengittäminen on aiheuttanut rajatilakokemusten kaltaisia aistimuksia.

Slovenialaistutkimuksen tulokset julkaistiin Critical Care -lehdessä.

Teksti: MTV3/Helmi

Kuva: Shutterstock

Lähde: Yle

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme