Mainos
Mainos

Varo läppäriä: Uhkana ihovauriot ja hedelmättömyys

Moni on tuntenut kuumenevan kannettavan tietokoneen pohjan poltteen reisillään kun istuu kotisohvalla tietokoneen kanssa väärässä asennossa.

Ole tarkkana, kuinka kauan pidät kannettavaa tietokonetta varsinkin paljasta ihoa vasten: Pediatrics-lääketieteen julkaisussa vahvistetaan nyt, että kannettavien koneiden suuri kuumuus voi aiheuttaa niin sanotun "paahdetun ihon syndrooman".

Tämä toki tapahtuu vasta kun ihmisen iho on alistunut kuumuudelle pitkäaikaisesti. Erityisesti uhkana on se, että kun keskittyy erityisen intensiivisesti vaikkapa peliin tai työhön kannettavalla, ihminen ei edes huomaa kuumentumista.

Jälki reisissä muistuttaa pesusienen kuoppaisuutta ja aiheuttaa myös ihon tummumista näiltä kohdin. Kun ihovauriota tarkkaillaan mikroskoopilla, selviä että tuho iholle on samanlaista kuin pitkäaikaisessa auringon alla suojaamatta olemisessa.

Läppärin tuottamalla lämmöllä on vaikutusta myös miehille: liika lämpö nimittäin on erittäin vahingollista siittiöiden tuotannolle kiveksissä ja pitkään jatkuttuaan voi aiheuttaa jopa hedelmättömyyttä.

Tutkijat neuvovatkin nyt ihmisiä välttämään kannettavan pitoa jalkojen päällä, vaan hankimaan jonkinlaisen tason tai pöydän läppäriä varten.

MTV3/Helmi

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme