Mainos
Mainos

Viisi faktaa saunasta – tiesitkö tätä?

Saunaa ei ole keksitty Suomessa, asiantuntijat paljastavat. Saunakulttuuriimme on vaikuttanut sekä itä että länsi.

Keräsimme yhteen viisi faktaa suomalaisesta saunasta. Tiesitkö jo, että suomalainen sauna ei tosiasiassa olekaan suomalainen keksintö?

1. Sauna ei ole suomalainen keksintö. Saunominen on kehittynyt monen eri kulttuuripiirin alueella. Jo alkuasukaskansat ovat tunteneet höyry- tai hikoilukylvyt. Keskiajalla saunomiskulttuuri kukoisti Keski-Euroopassa, jossa saunoja ja kylpylaitoksia rakennettiin esimerkiksi luostarien yhteyteen.

2. Suomalainen saunakulttuuri on saanut vaikutteita läntisestä keskiaikaisesta saunakulttuurista ja itäisestä isovenäläisestä saunakulttuurista. Kuuluisia suomalaisen saunan edeltäjiä ovat olleet roomalainen ja venäläinen kylpylä.

3. Suomalainen sauna on levinnyt siirtolaisten mukana jo lähes kaikkialle maailmaan. Omistajien kuoltua saunat ovat kuitenkin usein jääneet unohduksiin.

4. Suomalainen sauna oli muodissa jo vuonna 1936, kun Berliiniin rakennettiin olympialaisia varten Döberitzin sauna. Sauna oli osa kansallissosialistista karaistusohjelmaa, jossa se toimi sairauksien ehkäisijänä ja ihmisen karaisijana.

5. Saunaa on ollut osa poliittista ja kaupallista päätöksentekoa monen vuosikymmenen ajan. Saunan lauteilla on hyvä hioa sopimuksia ja rakentaa rauhaa.


AVA

Kuva: Shutterstock

Lähteet:

sauna.fi, saunajaapo.fi

Martti Vuorenjuuri: Sauna kautta aikojen

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot