Mainos
Mainos
perheet_LOGO (1)

Äidin riipaiseva tarina: Lääkäri kehotti lyhytkasvuista Tuulaa aborttiin – pyysi anteeksi 18 vuoden jälkeen

Tuula Karttunen kertoi lääkäristä, joka oli kutsunut hänen kohdussa ollutta lastaan ongelmaksi ja kehottanut harkitsemaan aborttia. Naista oli neuvottu keskeyttämään kaikki kolme raskauttaan.

Erilaiset perheet -sarjan ensimmäisellä tuotantokaudella esiintynyt lyhytkasvuisten Karttusten perhe avasi oven kotiinsa ja näytti katsojille, millaista heidän arkensa on.

Perheen äiti Tuula Karttunen toteaa, että ajan myötä kohtelu lyhytkasvuisia kohtaan on muuttunut parempaan suuntaan.

– Nykyään saa enemmän arvostusta kuin ennen. Yhä useampi muistaa, että me olemme myös ihmisiä. Pituus ei ole enää sellainen ongelma, mikä se joskus oli. Olemme ihmisiä siinä missä muutkin.

Hän jatkaa, että perheelle sateli ohjelman jälkeen paljon palautetta, joka oli ainoastaan hyvää.

– Moni kertoi, että omat ennakkoluulot ovat muuttuneet. Olemme saaneet kiitosta siitä, että olemme rohkeita. Muut lyhytkasvuiset ovat kiittäneet siitä, että näytimme, ettei lyhytkasvuisten elämä ole pelkkää pyristelyä. Se voi olla ihan tavallista ja hyvää arkea.

Tuulalla ja Saulilla kolme lasta: Kimmo, 18,  Karita, 17, ja Amanda, 15. Ohjelmassa Tuula kertoi, että on kuullut vuosien aikana vastahakoisia ääniä perheen kasvamista vastaan. Kun on selvinnyt, että nainen on odottanut lyhytkasvuista vauvaa, on terveydenhuollon ammattilaisten ääni muuttunut kellossa.

– Kaikkia kolmea on yritetty keskeyttää aikanaan. En ole yhteenkään suostunut. Mutta se kertoo, millaisia ennakkoluuloja silloin oli.

Tuula kertoi karuista kokemuksistaan myös ohjelmassa. Hän kertoi lääkäristä, joka oli kutsunut hänen kohdussa ollutta lastansa ongelmaksi ja samalla myös kehottanut harkitsemaan aborttia. Avoin puhe kannatti.

– Ohjelman jälkeen lääkäri soitti minulle ja pyysi anteeksi, hän kertoo nyt.

– Annoin hänelle anteeksi ja kiitin yhteydenotosta. Sanoin hänelle, ettei tämä ollut kuin vasta noin 18 vuoden ajan kalvanut. Aina se tuli mieleen, kun asiasta puhuttiin, Tuula pohtii.

– En lähtenyt häneltä pyytämään perusteluita. Omatkin pasmat menivät sekaisin, kun hän aloitti sanomalla olevansa se ihminen, josta olen juuri ruudussa sanonut. Kiittelin ja sanoin, että tämä on nyt unohdettu ja käsitelty asia.

Suuria leikkauksia ja muita elämänmuutoksia

Ohjelman kuvausten jälkeen moni asia on Karttusten perheessä muuttunut, kun lapset ovat kasvaneet.

17-vuotias Karita opiskelee toista vuotta kosmetologiksi. Haastatteluhetkellä naisella on takanaan ensimmäinen viikko harjoittelua takana.

Nuorella naisella elämä ei kuitenkaan ole ollut pelkkää opiskeluiden intoa, sillä keväällä tämä joutui läpikäymään ison leikkauksen.

– Karitalta lähti kävelykyky yllättäen. Huhtikuussa oli tehtävä korjaava leikkaus, kun ei hän enää päässyt kävelemään ollenkaan. Siinä katsottiin palautuuko liikuntakyky. Haasteita palautumisen kanssa oli ja Karitan piti opetella kävelemään uudestaan. Arviota kuntoutumisesta ei ole, mutta loppuvuodesta on lääkärintarkastus Helsingissä ja silloin selviää tarvitaanko lisäleikkaus, Tuula kertoo.

 Karita ei kuitenkaan ole antanut leikkauksen lannistaa itseänsä. Hän oli osannut varautua siihen, että leikkaus olisi tiedossa ennen pitkään.

Kosmetologiopiskelija löysi vielä entistä enemmän intoa elämäänsä, kun hän pääsi harjoitteluun. Tuula nauraa, että tytär heitti kainalosauvat nurkkaan heti päästyään kiinni työtehtäviinsä.

Kimmo taas on jo 18-vuotias ja innoissaan ajokortista. Lukion viimeistä luokkaa käyvä nuorukainen suunnittelee auton ostamista.

Nuorimmaisella Amandalla on taas edessään valintojen aika, kun peruskoulu lähestyy loppuaan. Toistaiseksi hän ei vielä tiedä mihin suuntaa, kun oppivelvollisuus on kuitattu.

Karttusten kotona alkaa olla hiljaisempaa, kun lapset kasvavat ja itsenäistyvät.

– Opettelemme nyt miehen kanssa olemaan enemmän itseksemme. On kahdenkeskeistä aikaa paljon enemmän. Se on ollut todella hyvää. Mietimme vain, että tällaistako se oli silloin, kun olimme yhdessä vuonna 1997? Tuula naureskelee.

Erilaiset perheet -sarjan toinen tuotantokausi alkaa 6.10!

Edellinen kausi MTV Katsomossa!

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme