Mainos
Mainos
perheet_LOGO (1)

Erilaiset perheet: "Lyhytkasvuisuus ei tarkoita, että päässä olisi vikaa"

Erilaiset perheet -sarjan avausjaksossa torstaina 20.11. klo 21.00 tutustutaan jyväskyläläisiin Karttusiin. Karttuset ovat tavallinen suomalaisperhe – paitsi että he ovat kaikki lyhytkasvuisia.

Jyväskyläläiseen Karttusten perheeseen kuuluu äiti Tuulan ja isä Saulin lisäksi kolme lasta: 15-vuotias Kimmo, 14-vuotias Karita ja 12-vuotias Amanda.

Lyhytkasvuinen perhe saa yhä kohdata ennakkoluuloja arjessaan, Tuula  kertoo. Ennakkoluulojen häivyttämiseksi Karttuset hakivat mukaan Erilaiset perheet-ohjelmaan.

– Halusimme antaa positiivisen kuvan lyhytkasvuisuudesta. Edelleen tänä päivänäkin monilla tahoilla on negatiivisia asenteita, ennakkoluuloja ja tiedon puutetta. Vaikka olenkin lyhyt, ei se tarkoita että päässä olisi vikaa, Tuula puuskahtaa.

Ristiriitaista palautetta läheisiltä


Tuula kertoo perheen saaneen läheisiltään ristiriitaista palautetta osallistumisesta tv-ohjelmaan. Kannustamisen lisäksi jotkut ovat kyseenalaistaneet sen, tuleeko erilaisuutta esitellä julkisuudessa. Tuulan mielestä ohjelma nimenomaan osoittaa sen, ettei kyseessä oikeasti olekaan mitenkään erikoinen perhe.

– Olemme kaikki lyhyitä, mutta samalla olemme terve, tavallinen perhe. Haluamme antaa lapsillemme mahdollisuuden tavalliseen, normaaliin nuoruuteen.

Käytännön ongelmia arjessa

Puuttuvat sentit aiheuttavatkin ongelmia lähinnä arjen käytännön tilanteissa, kuten vaateostoksilla. Pitkiä matkoja ei jaksa aina kävellä, eikä esimerkiksi julkisia tiloja ole suunniteltu lyhytkasvuisia ajatellen.

Itse Tuula ei aina enää edes tiedosta pituuden tuomia pulmia, mutta huomaa lyhytkasvuisuuden kyllä herättävän uteliaisuutta kanssaihmisissä.

–Itse pidän siitä, että tullaan juttelemaan. Mieluummin tulisivat rohkeasti kysymään tuijottelun sijaan!


Erilaiset perheet alkaa AVAlla torstaina 20.11 klo 21.00 – muista katsoa!

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme