Mainos
Mainos
perheet_LOGO (1)

"Hänen tilansa todennäköisimmin laskee" – suurperhe sopeutuu isän sairauteen

Erilaiset perheet -ohjelma esitteli uusimmassa jaksossaan Sinin ja Tomin seitsenhenkisen perheen. Lue, mitä perheelle kuuluu nyt!

Erilaiset perheet -ohjelman viimeisimmässä jaksossa tutustuttiin Sinin ja Tomin seitsenhenkiseen yrittäjäperheeseen. Perheestä ja yrityksestä huolehtiminen oli jäänyt Sinin harteille Tomin sairastuttua vakavasti.

Sydäninfarktin ja aivoverenvuodon läpikäynyt Tom joutui keskittymään kuntoutumiseen Sinin huolehtiessa niin lapsista kuin yrityksestä.

Nyt Tomin kuntoutus on päättynyt, ja perheessä eletään päivä kerrallaan.

– Tom sai syksyllä ruusun kasvoihin ja oli sairaalassa hoidettavana sen takia. Ruusun takia hänelle tuli tauko kuntoutukseen, ja kun hän meni sinne takaisin, hänelle ilmoitettiin, että tämä on nyt viimeinen kerta, Sini kertoo.

– Tulevaisuus näyttää kysymysmerkille. Luulen, että Tomin tilanne ei tästä enää tule parantumaan. Joudun itse vain opettelemaan uudet rytmit ja elämäntavat sitä mukaa, kun hänen tilansa tästä todennäköisimmin laskee, hän jatkaa.

Tom itse suhtautuu omaan tilanteeseensa vaihtelevalla menestyksellä.

– Välillä on tosi hyviä päiviä, ja sitten on tosi huonoja päiviä. Joinain päivinä minusta tuntuu, että hän on sopeutunut tilanteeseen suhteellisen hyvin, toisena päivänä hän ei ole sopeutunut tilanteeseen ollenkaan.

– Lisäksi hän on yksinäinen kotona, sillä lapset alkavat olla sen verran isoja, että heillä on omat menonsa ja minä taas olen paljon töissä.

”Toivon, että ihmiset oppisivat, että naapureista ja läheisistä voi välittää”

Perheen vanhin lapsi Ona muutti syksyllä Turkuun opiskelemaan, ja perhe on joutunut opettelemaan uusia rutiineita nyt, kun kotona on yhdet apukädet vähemmän.

– Aluksi se oli kaoottista, mutta siihenkin asiaan jouduin vain hakemaan ratkaisut, Sini kertoo. 

Onan roolia äidin apuna on Sinin onneksi paikannut perheen 14-vuotias Philip.

– Hän on ottanut ohjat käsiinsä kotona. Jos minulla on esimerkiksi hirveän kiireinen päivä, on hän onnistuneesti tehnyt sapuskat koko poppoolle, että minä olen pystynyt olemaan töissä hieman pidempään.

– Kaikkeen muuhun he suhtautuvat auttavaisesti, paitsi siivoukseen, perheen äiti nauraa.

Erilaiset perheet -ohjelmaan osallistumisen myötä Sini toivoo ihmisten arvostavan lähimmäisenrakkautta.

– Toivon, että ihmiset oppisivat, että naapureista ja läheisistä voi välittää. Voi tulla kysymään, että mitä teille kuuluu ja voisimmeko auttaa.

– Minun onneni on ollut siinä, että meillä on ihanat naapurit, jotka ovat auttaneet meitä esimerkiksi hakemalla lasta tarhasta. Se on se, mitä Suomesta puuttuu.  

Erilaiset perheet AVAlla torstaisin klo 21.00.

Tykkää Erilaiset perheet -sarjasta  Facebookissa!

Kommentoi Twitterissä #erilaisetperheet

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme