Mainos
Mainos
perheet_LOGO (1)

Kaupunkilaisperhe haaveilee omavaraisuudesta: Vauvan tulo sai kaipaamaan maalle

Erilaiset perheet -ohjelmassa tavataan Janette ja Luca, jotka haluavat aloittaa omavaraisemman elämän maalla.

Erilaiset perheet -ohjelman viimeisessä jaksossa tutustutaan joogaohjaaja Janeten ja taiteilija Lucan perheeseen. Nelihenkiseen perheeseen kuuluvat vanhempien lisäksi Janetten 5-vuotias Mio-poika sekä parin yhteinen, nyt seitsenkuinen Leon.

Kaupunkilaiselämä kyllästyttää luonnonläheistä paria. joka haaveilee omavaraisemmasta elämästä maalla.

– Ajatus lähti alun perin siitä, että Lucan piti saada työhuone, jossa hän voisi tehdä taidetta ja maalailla, Janette kertoo.

– Minulla on ollut itselläni aina kaipuu maalle. Luca ei ollut koskaan asunut pääkaupunkiseudun ulkopuolella, mutta hän oli innoissaan ajatuksesta, hän jatkaa.

Perheeseen oli tullut perheenlisäystä, mikä omalta osaltaan vaikutti  maallemuuttohaaveisiin.

– Vauvan tulo sai kaipaamaan maaseudun rauhaan. Kun Mio oli pieni, asuimme Vihtijärvellä maalaistalossa, Janette kertoo.

– Kaipasin maan tasolle, ja kaipasin omaa pihaa. Se on lapsellekin mukava nukkua päiväunia pihalla rauhassa, hän jatkaa.

Muutto maalle alkoi tuntua hyvältä vaihtoehdolta.

– Meillä ei ollut hätää muuttaa minnekään, mutta ajatus tuntui kivalta. Ajattelimme, että maalla olisi rauhallisempaa. Minua vähän ahdisti lähiömeininki kerrostalossa, kun aina raikui joku ääni jostain, perheen äiti kertoo.

– Näimme maalle muuton rauhoittumisena perheen kesken, hän kuvailee.

”Lucalle se oli hyppy tuntemattomaan”

Mahdollisuus maallemuuttoon aukeni, kun Lucan ystävän kommuunista vapautui tilaa perheelle. Kesä kuluikin muuttoa odotellessa.

– Odottelu tuntui vähän ahdistavalta, sillä olisimme jo halunneet päästä muuttamaan. Kesä oli tosi lämmin, ja kerrostaloasunto oli älyttömän kuuma. Ja tietysti, kun oli kesä, olisi halunnut jo päästä laittamaan pihaa, Janette muistelee.

Vaikka Lucalla ei ollut kokemusta maalla asumisesta, oli hänkin innoissaan elämänmuutoksesta ja sen mukanaan tuomasta, omasta rauhasta.

– Lucalle se oli hyppy tuntemattomaan, Janette kuvailee.  

– Mutta tiesin, että hän sopeutuisi. Ainoa, mitä mietin, oli se, että hän ei ehkä ihan tiennyt, miten paljon käytännön asioita maalla asumiseen kuuluu. Maalla pitää kuitenkin hakata puut itse ja miettiä lämmityskustannuksia ja ekologisuutta veden ja sähkön käytössä, hän kertoo.

Kuinka perheen elämä asettuu uomiinsa uudenlaisessa elinympäristössä? Katso Erilaiset perheet -ohjelman päätösjakso 5.2. 

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme