Mainos
Mainos
perheet_LOGO (1)

Lapsen erityisherkkyys johti kotikouluun: Pitäisi olla lupa leikkiä

Erilaiset perheet -ohjelmassa tavataan tänään erityisherkkä perhe, jonka nuorimmainen lapsi käy kotikoulua.

Erilaiset perheet -ohjelman illan jaksossa tavataan Nina ja Marko sekä heidän kolme tytärtään.

Perheessä kaikki ovat erityisherkkiä ja se tuo tiettyjä haasteita arkeen.

– Nuorin lapsemme Ada ei halua mennä normaaliin kouluun, enkä koe, että häntä voi pakottaa. Hän käy kotikoulua. Mielestäni ohjaus ei saa tulla ulkopuolelta, vaan ihmisen sisältä, Nina kertoo. 

Hän uskoo vakaasti siihen, etteivät nykyajan lapset koe niin sanottua tavallista koulua mielekkäänä, vaan opetusohjelmaan pitäisi sisällyttää enemmän opetusta leikin muodossa.

– Tuntuu, etteivät lapset jaksa olla siellä. Ja he kapinoivat sitä vastaan. Adan unelma on, että hänellä olisi lupa leikkiä, vaikka onkin jo 11-vuotias. Kyllähän me opimme joka päivä kotikoulussakin, mutta se voi tapahtua leikin kautta, ihmisiä tapaamalla ja tekemällä retkiä, Nina sanoo.

Adalla on kaksi siskoa, Nea ja Jasmin, jotka Ninan mukaan ovat kaikki erityisherkkiä. Nina on saanut kulkea oman mielenkiintoisen polun jokaisen lapsensa kanssa.

– Jasmin on hirveästi lukenut ihmisten energioista. Hän koodaa ihmistä päästä varpaisiin, mutta ei koskaan sano mitään. Hän ei myöskään kommunikoi ihmisten kanssa, jotka eivät ole aitoja. Hän on antanut kovaa oppiläksyä siinä, että minäkin löydän oman itseni, Nina kertoo.

Jasminia ei nähdä jaksossa, mutta nuorimmat lapset Nea ja Ada esitellään illan ohjelmassa.

– Nean kanssa on ollut äärimmäisen rankkaa, koska hän ei häpeä mitään. Hänellä on hyvin voimakas tahto ja hän on oikeudentajuinen. Hän sanoo minulle aika usein, että aina sinä äiti luovutat. Hän ei koskaan luovuta, vaan on hyvin pitkäjännitteinen. Kotikoulua käyvä Ada taas on hyvin herkkis. Kaikki lapseni ottavat herkästi muiden energioita itseensä, Nina kertoo.

Hän kokee, että kun ihmisellä on ollut turvallinen koti ja lapsuus, niin hän saa olla herkkä.

– Tietysti ulkopuolelta on tullut paljon kommenttia siitä, että asialle pitää tehdä jotain, kun lapsi on arka ja ujo. Ihmiset ihannoivat reippaita ja rohkeita lapsia. Minä taas yritän puolustaa, että kaikki ovat ihania omina persooninaan, Nina pohtii.

Erilaiset perheet AVAlla torstaisin klo 21.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme