Mainos
Mainos
perheet_LOGO (1)

”Lapsi on todella haasteellinen” – sijaislapsi toi mukanaan yllätyksiä

Sijaisvanhempina toimivat Raija ja Markku saivat perheeseensä sijaislapsen, jonka saapuminen toi mukanaan aimoannoksen haasteita.

Erilaiset perheet -ohjelman uusimmassa jaksossa seurattiin Raijan ja Markun muutosten kesää. Pariskunnalla oli edessään muutto SOS-lapsikylään uusien, vielä tuntemattomien, sijaislasten vanhemmiksi.

Kesän lopussa 10 vuotta sijaisvanhempina toimineille Raijalle ja Markulle tarjottiin sijoitettavaa lasta, jonka pariskunta päätti toivottaa tervetulleeksi perheeseen.

Raijalle ja Markulle oli alusta alkaen selvää, että kyseessä oli haastava lapsi. Kulunut syksy toi kuitenkin mukanaan runsaasti yllätyksiä.

– Haasteita on ollut vielä enemmän kuin meille alussa kerrottiin, ja esiin on noussut paljon asioita, joista me emme etukäteen tienneet, Raija kertoo.

– Samalla lapsi on hirveän herttainen ja söpö. Häneen on helppo kiintyä., hän jatkaa.

Raijalla ja Markulla onkin takanaan kuviteltua raskaampi syksy.

– Kyllä me rankkaan olimme valmistautuneet, yleisellä tasolla, mutta ihan näin haasteelliseksi en osannut tätä lasta odottaa, Raija toteaa.

– Toisaalta, meillä on ollut juuri niin rankkaa kuin sijaisvanhemmuus voi rankimmillaan olla. Kaikki asiat ovat kuitenkin sellaisia, joita tiesimme, että sijoitetulla lapsella voi olla. Sillä tavalla mikään asia ei ole tullut uutena tai yllättävänä, hän miettii.  

"Minä olen sellainen vauvakuiskaaja"

Raijan ja Markun sijaisperhe on kasvanut sittemmin myös kahdella uudella lapsella.

– Meille on viime viikolla muuttanut uudet lapset. Nyt meillä on perheessä kaksi poikaa ja tyttö, Raija iloitsee.

– Viikon aikana on tullut selväksi, nämä uudet ovat vähemmän haasteellisia lapsia. He käyvät ihan tavallista perusopetusta ja pärjäävät hyvin koulussa. Heillä on kavereita ja he ovat iloisia ja nauravaisia. He juttelevat ja ovat avoimia, sijaisperheen äiti kuvailee.

Uuden sisaruskaksikon saapumisella on ollut positiivisia vaikutuksia myös sijaisperheen kolmannen lapsen suhteen.

– Se, mikä on erityisen hienoa meidän perheen dynamiikan kannalta, on se, että he ovat imaisseet tämän ensimmäisenä saapuneen lapsen mukaansa, ja tartuttaneet häneen jo jonkinlaista elämäniloa, Raija riemuitsee.

– Minulla on sellainen tunne, että tästä tulee tosi hyvä porukka, hän lisää.

Ja kun murrosikäiset lapset ovat koulussa, saavat sijaisperheen vanhemmat kahdenkeskistä, omaa aikaa.

– Käymme kuntosalilla, pyöräilemässä, tai luistelemassa. Tai saunomme kaikessa rauhassa ja juttelemme saunan lauteilla. Se on meille omaa lataamisaikaa, ja pystymme niin antamaan aikaa toisillemme, Raija sanoo.

Nykyinen sijaislasten määrä sopii Raijalle ja Markulle paremmin kuin hyvin, eikä tarkoitus ole ottaa perheeseen enää enempää kasvatettavia. Auttamisesta innostunut pariskunta aikoo kuitenkin ottaa vanhempien roolin lisäksi seuraavaksi myös isovanhempien roolia.

– SOS-Lapsikylään tulee perhekuntoutusyksikkö, eli meille tulee naapuritaloon asunto, johon tulee aina määräajaksi joko nuori äiti, tai nuori teinipari vauvan kanssa. Me opetamme heitä arjen hallinnassa ja vauvan hoidossa, Raija kertoo.

– Markku aina sanoo, että minä olen sellainen vauvakuiskaaja. Tykkään pikkulapsista ja minulla on sellainen tunne, että osaan lukea heitä. Minun on helppo nähdä, mikä vauvalla on, ja mitä vauva kaipaa, hän kertoo.  

Erilaiset perheet AVAlla torstaisin klo 21.00.

Tykkää Erilaiset perheet -sarjasta  Facebookissa!

Kommentoi Twitterissä #erilaisetperheet

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme