Mainos
Mainos
perheet_LOGO (1)

Migreeni vei Erilaiset perheet -sarjan tähden kuukausiksi sairaalaan: Huusin, että tappakaa minut

Angelina Lampinen sairastaa vestibulaarista migreeniä, jonka kohtaukset ovat naiselle painajaismaisia.

Yksinhuoltajaäiti Angelina Lampinen kertoi Erilaiset perheet -sarjan ensimmäisellä tuotantokaudella kamppailevansa vaikean migreenin ja siitä juontaneiden kohtausoireiden kanssa.

Lampinen alkoi odottaa tytärtään Evelyniä, eli Eveä, ollessaan vasta 17-vuotias. Diagnoosin oireille hän sai vasta lapsen syntymän jälkeen. Nainen kertoo kärsivänsä vestibulaarisesta migreenistä.

Oikea diagnoosi on löytynyt, mutta nainen joutuu edelleenkin tasapainoilemaan sairauden kanssa päivittäin – toisinaan se myös vie naiselta kaiken toimintakyvyn, joskus pitkäksikin aikaa.

– Viime maaliskuussa sain kolme pahaa kohtausta, joiden takia jouduin sairaalahoitoon kolmeksi kuukaudeksi, Angelina kertoo.

Nainen kertoo, että migreenikohtaukset ovat samantyyppisiä kuin aivoverenkierron häiriöt, joten ne jättävät myös jälkensä.

– Aluksi minulla oli sellainen olo, että halusin tappaa itseni. Olin sänkypotilaana. Kävelemään pääsin aluksi vain tuettuna, sitten rollaattorin kanssa ja lopulta kyynärsauvojen kanssa.

Sairaus tuntuu arjessa esimerkiksi huimauksena, päänsärkynä ja näköhäiriöinä. Angelina toteaa, että osan oireista hän osaa jo ohittaa. Silloin, kun kohtaukset ovat pahoja, mukana tulee myöskin itsetuhoisia ajatuksia. Angelina toteaa, että hänen migreeninsä on samalla myös psyykkinen sairaus.

– Kohtaus tulee ihan salamana, en ehdi reagoida niihin. Pääni ei välttämättä ole kipeänä ennen niitä. Se tuntuu kuin joku löisi lekalla otsalohkoon. Vakavissa kohtauksissa on pelottavinta, että olen tajuissani kokoajan. Siinä tuntee kuinka hermot jännittyvät ja ja säteilevät kuin salamaniskut. Iskee kauhu ja pelko päälle. Minulla halvaantuu myös toinen puoli, hän luettelee.

– Sairaalassa, kun sain sellaisen kohtauksen, niin huusin, että tappakaa minut, saatana! Jos ajattelee kaikista pahimman painajaisen, ja laittaa sen potenssiin kymmenen, niin sellaisia ne ovat.

Oheishuoltajuus haussa mummille

Painajaismaisten kipujen lisäksi pitkät sairastelujaksot vaikuttavat myös yksinhuoltajaäidin mahdollisuuksiin toimia äitinä tyttärelleen Evelle.

– On tietenkin vaikeaa olla erossa Evestä, mutta enemmän sairaalassa miettii, miten pääsee jaloillensa, että voi taas olla Even kanssa.

Kevään sairastelujakson aikana tyttö oli hoidossa Angelinan äidin Pirjon luona. Kun hän oli sairaalassa Pirjo ja Angelinan puoli-isä ostivat isomman talon, jonka yläkerrassa on nyt Angelinan ja Even uusi koti.

Isovanhempien lähellä asumisesta on paljon apua esimerkiksi, jos Angelina saa kohtauksen keskellä päivää tai joutuu sairaalaan. Lisäksi perheenjäsenet auttavat toisiaan myös arjen askareissa kuten ruoanlaitossa ja siivouksessa.

Angelina kertoo, että he myöskin hakevat parhaillaan oheishuoltajuutta Pirjolle, jotta vastuun siirtäminen pienokaisesta äidiltä isoäidille tapahtuisi vaivattomasti.

Pirjo on ottanut vahvaa roolia aikaisemminkin.

– Keväällä 2015 oloni romahti. Silloin nähtiin parhaaksi tehdä avohuollon sijoitus äidilleni. Eve oli äidin kanssa mökillä koko kesän, kun minä toivuin kotona, Angelina kertoo.

– Eve oppi tuona aikana kävelemään. Sellaiset asiat harmittavat, mutta silloin oli pakko ottaa aikaa itselleni.

Eve on nyt 2,5-vuotias ja aloittanut päiväkodin toukokuussa. Angelina toteaa osaavansa nauttia äitiydestä nykyään enemmän.

– Emme ole jokaista hetkeä yhdessä, kun hän on päiväkodissa. Kun vietämme aikaa niin osaa ottaa siitä ilon irti. Meillä on nyt iso piha, jolla touhuta ja heitellä jenkkifutista. Piirtelemme paljon ja teemme palapelejä ja leikimme legoilla.

Angelina kertoo, että moni on ottanut häneen yhteyttä ja kiittänyt siitä, että tämä kertoi tarinansa. Moni migreenipotilas on saanut myöskin naisesta tukea oman sairautensa kanssa kamppailuun.

– Minulle usein sanotaan, että olen rohkea, mutta minulle tämä on arkea ja normaalia sairastaa. Haluaisin jatkaa edelleen asiasta kertomista. Jonain päivänä minusta olisi mukava kirjoittaa kirja omista kokemuksistani.

Erilaiset perheet -sarjan toinen tuotantokausi alkaa 6.10!

Edellinen kausi MTV Katsomossa! Angelinan ja Even jakso täältä.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme