Mainos
Mainos
perheet_LOGO (1)

”Moni ei pystyisi samaan” – suurperheen äiti äärirajoilla isän sairastuttua

Erilaiset perheet -ohjelmassa tavataan Tomin ja Sinin seitsemänhenkinen yrittäjäperhe, jonka elämä muuttui täysin perheen isän sairastuttua vakavasti.

Erilaiset perheet -ohjelmassa tavataan tänään 8.1. viisilapsisen perheen vanhemmat Sini ja Tom. Aiemmin aviopari pyöritti yhdessä niin suurperheen arkea kuin omaa rakennusalan yritystäkin, kunnes Tom yllättäen sairastui vakavasti.

Sydäninfarktin ja aivoverenvuodon jälkeen sekä yritys että perheen arki jäivät yksinomaan Sinin harteille.

– Aiemmin pystyimme jakamaan kaikki työt fifty-fifty. Kävimme molemmat töissä, ja huolehdimme lasten harrastuksista. Nyt hoidan firman duunit, sitten hoidan lapset ja kodin siinä ohessa, Sini kuvailee.

Istuessaan Tomin sairasvuoteen äärellä aivoverenvuodon jälkeen Sinin päässä pyöri monenlaisia ajatuksia.

– Suurin kaikista huolista oli se, selviääkö Tom hengissä ylipäätään. Oma äitini menehtyi aivoverenvuotoon 57-vuotiaana, samalla osastolla, jolla Tom loppujen lopuksi oli.

– Mietin, että vaikka Tom selviäisikin, mitkä tulevat olemaan traumat. Jääkö hän pyörätuoliin? Pystyykö hän puhumaan? Pystyykö hän itsenäiseen elämään? Vai selviääkö hän siitä täydellisesti?

”Pistänkö asunnon myyntiin?”

Myös perheen raha-asiat mietityttivät Siniä yön pimeinä tunteina.  

– Pistänkö asunnon myyntiin? Enkö pistä? Olin jo laittamassa sitä myyntiin, mutta ajattelin, että en voi riistää lapsia pois siitä paikasta, joka on heidän kotinsa. Ajattelin, että minun on pakko vain jaksaa ja yrittää, perheen äiti toteaa.

Kun selvisi, että Tom ei palautuisi aivoverenvuodosta, eikä pystyisi enää työntekoon, päätti Sini elää päivän kerrallaan.

– En tiedä, mistä löysin energian siihen. Isäni on Pohjanmaalta, eli kai minulla on mukana pohjanmaalaista sisua. Ajattelin, että minä en luovuta, se on viimeinen asia, mitä tässä tilanteessa voin tehdä.

– Kyllä muutaman kerran on ollut se tunne, että nyt riittää. Paljon helpommalla pääsisi, kun löisi hanskat tiskiin ja antaisi kaiken olla. Mutta kun se ei kuulu minun luonteeseeni. Haen vaihtoehdot esiin tavalla tai toisella, että saisin asiat ratkaistua.

Sini halusi myös, että perheen viiden lapsen harrastukset voivat jatkua normaalisti. Samalla se tarkoitti oman työmäärän tuplaantumista ja päivien venymistä pitkiksi.

– Olen joutunut opettelemaan sen, miten kellokortitan perhe-elämän ja työn. Vapaa-aikaahan minulla ei ole ollut vuoteen, Sini huokaisee.

– Kehtaan väittää, että moni ei normaalitilanteessa pystyisi samaan, mihin minä olen repeytynyt, hän toteaa.  

Perheen vaihtoehdot on tehty lapsille hyvin selväksi, ja he ovat perillä perheen nykytilanteesta.  

– He tietävät, että joko toimimme näin, tai sitten me muutamme. Ja heidän kommenttinsa on ollut se, etteivät he halua muuttaa, Sini kertoo.

Miten arki ja perheyritys pyörivät yhden vanhemman harteilla? Katso Erilaiset perheet AVAlla 8.1.

Erilaiset perheet AVAlla torstaisin klo 21.00.

Tykkää Erilaiset perheet -sarjasta  Facebookissa!

Kommentoi Twitterissä #erilaisetperheet

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme