Mainos
Mainos
perheet_LOGO (1)

Erilaiset perheet: Monikulttuurinen pari jännittää oleskelulupaa – hajoaako perhe?

Suomalainen Roosa ja balilainen Feri muistuttavat, ettei perheenperustamisen tarvitse aina mennä perinteisen kaavan mukaan.

Balilla kesällä 2013 vierailleen Roosa Säntin elämä sai lomamatkalla täyskäänteen, kun kotiin palattuaan nainen huomasi olevansa raskaana.

Lapsen pitäminen oli perhekeskeiselle Roosalle itsestäänselvyys, ja lapsen isä, balilainen surffiopettaja Feri oli samoilla linjoilla.

Roosa matkusti takaisin Balille, ja pari päätti, että Feri muuttaisi Roosan luokse Suomeen. Pari alkoi järjestellä asioita Ferin saamiseksi Suomeen. Ensimmäiseksi Ferin täytyi hankkia viisumi, jonka saaminen vaati runsaasti paperityötä.

– Hänen piti matkustaa Jakartalle hakemaan viisumia. Siihen meni aika paljon aikaa ja rahaakin, Roosa muistelee.

”Feri innostui imuroimisesta”

Viisumi järjestyi, ja Feri saapui Suomeen tammikuussa. Talvinen Suomi viehätti indonesialaismiestä, ja alku sujuikin mukavasti uutuudenviehätyksessä.

– Feri oli innoissaan lumesta ja kylmyydestä. Teimme retkiä, ja näytin Ferille Helsinkiä ja tutustutin häntä elämään Suomessa, Roosa kertoo.

– Raskauden loppuajasta en kuitenkaan jaksanut enää kulkea, ja siinä vaiheessa Feristä alkoi tuntua, että mitä ihmettä hän teki täällä. Ikävä Balille iski, ja kylmyys Suomessa vain jatkui.

Aluksi Ferillä ei myöskään ollut muuta tekemistä kuin Roosan kanssa oleskelu.

– Tekemättömyys oli vaikeaa, sillä Feri ei ollut tullut Suomeen töiden tai opiskelujen takia. Onneksi Feri löysi Helsingistä muita indonesialaisia tyyppejä, ja se helpotti tilannetta, Roosa kertoo.

Elämä Suomessa toi mukanaan myös hauskoja sattumuksia ja ihmettelynaiheita.

– Koska Balilla ei monellakaan perheellä ole imuria, niin Feri innostui imuroimisesta tosi paljon. Siitä muodostui hänen hommansa, ja hän sai imuroida viikoittain, Roosa nauraa.

”Suomessa alkaa olla paljon kaltaisiamme perheitä”

Roosa kertoo, että pari halusi osallistua ohjelmaan näyttääkseen, millaista monikulttuurisen perheen elämä Suomessa on.

– Ihmiset ajattelevat, että elämän pitää mennä ”normaalia reittiä” niin, että ensin hankitaan koulutus, sitten työ, sitten tulee parisuhde, lapset, farmariautot ja niin edelleen, Roosa miettii. 

– Suomessa alkaa olla aika paljon kaltaisiamme perheitä, ja halusimme näyttää, että muunkinlaisia ratkaisuja voi tehdä ja silti elää onnellista ja hyvää elämää, hän jatkaa.

Illan jaksossa nähdään, kuinka Roosa ja Feri jännittävät Ferin oleskelulupaa. Perhe uhkaa hajota, mikäli oleskelulupaa ei myönnetä. Naimisiinmeno ratkaisisi ongelman, mutta niin suuria päätöksiä pari ei vielä ole valmis tekemään.

– Tietenkin mietimme naimisiinmenoa ja puhuimme siitä. Varsinkin Ferin kulttuuriin kuuluu se, että lapsen synnyttyä mennään naimisiin, Roosa kertoo.

Saako Feri oleskeluluvan? Katso Erilaiset perheet torstaina 27.11. AVAlla klo 21.00. 

Erilaiset perheet AVAlla torstaisin klo 21.00.

Tykkää Erilaiset perheet -sarjasta  Facebookissa!

Kommentoi Twitterissä #erilaisetperheet

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme