Mainos
Mainos
perheet_LOGO (1)

”Oikeastiko haluamme aloittaa kaiken alusta?” – sijaisvanhemmat seuraavat kutsumustaan

Sijaisvanhempina toimineet Raija ja Markku päättivät hylätä vanhan kotitalonsa ja muuttaa SOS-Lapsikylään toteuttamaan kutsumustaan lasten ja nuorten parissa.

AVAn Erilaiset perheet -ohjelmassa tavataan tänään 22.1. Raija ja Markku, jotka ovat toimineet sijaisvanhempina 10 vuoden ajan.

Perhe on kuitenkin muutoksen edessä. Perhe, johon ovat kuuluneet Raijan ja Markun lisäksi Raijan pojat sekä sijaislapsi Hanna on käymässä pieneksi viimeisen lapsen, eli Hannan, lennettyä pesästä.

– Kun Hanna rupesi kasvamaan ja aikuistumaan, mietimme, mitkä ovat meidän vaihtoehtomme. Meillä oli kummallakin työt ja toimeentulot hyvin järjestettynä, ja kiva koti ja kiva naapurusto. Olisimme voineet jatkaa siinä, mutta aloimme miettiä, että onko tämä se tilanne, jossa haluamme olla, Raija kertoo.

– Olimme kuitenkin sen ikäisiä, että vielä oli mahdollisuus tehdä muutos elämässä, hän jatkaa.

Yksi vaihtoehtohan olisi ollut ottaa kotiin uusi, sijoitettu lapsi. Ajatus Tampereella sijaitsevasta SOS-Lapsikylästä alkoi kuitenkin houkutella Raijaa ja Markkua.

– Tampereen-malli houkutteli meitä erityisesti, sillä kyseessä on niin sanottu korttelimalli, eli olemme tavallisen väestön joukossa, jolloin lapset, tai perhe, eivät leimaannu, vaan olemme ihan tavallinen perhe muiden joukossa.

– SOS-Lapsikylässä jokaisella kylällä on lisäksi oma sosiaalityöntekijä. Perheille tarjotaan monenlaista tukea, ja vanhemmille tarjotaan esimerkiksi lomitusta itse valitsemanamme ajankohtana.

”Lähdön hetki tuntui riipaisevalta”

Elämänmuutos vaati kuitenkin muuton uuteen kaupunkiin, vaikka kotitalon ja naapuruston hylkääminen tuntuikin kaihoisalta, olivat Raija ja Markku varmoja päätöksestään.

– Koska tiesimme jo etukäteen, kuinka haasteellista sijaisvanhemmuus on, mietimme aina välillä, että ihan oikeastiko me nyt haluamme aloittaa kaiken alusta. Ja kerta kerran jälkeen tulimme siihen lopputulokseen, että kyllä haluamme.

– Olemme Markun kanssa rohkeita tekemään päätöksiä ja muutoksia. Mutta olihan se koskettavaa, ja lähdön hetki tuntui riipaisevalta.

Elämänuutoksen kourissa Raija painiskeli myös ikävän kanssa, sillä samalla hän joutui jättämään kaksi läheiseksi muodostunutta tukilasta taakseen.

– Minulla jäi sellainen olo, että asiat jäivät kesken ja he olisivat tarvinneet tukiperhettä edelleen. Erityisen surulliselta minusta tuntuu pienen autistitytön kohdalla. Meillä hän sai olla tavallisessa perheessä, tavallisten lasten kanssa, ja hän edistyi meillä hurjasti.

Raijan ja Markun kesä sujuikin lopulta kahtiajakoisissa tunnelmissa.

– Toisaalta odotimme, että pääsisimme jo muuttamaan uuteen kotiin, ja minua poltteli jo päästä laittamaan kotia. Toisaalta oli ihan luksusta, sillä meillä ei Markun kanssa ole koskaan ennen ollut lapsetonta aikaa. Olimme ensimmäistä kertaa ihan kaksin, Raija kertoo.

Kesän lopulla pariskunnalle tarjottiin jo uutta sijaislasta. Kuinka Raijan ja Markun kesä sujui odottavissa tunnelmissa, uuden elämän kynnyksellä? Katso esimakua illan jaksosta!

Erilaiset perheet AVAlla torstaisin klo 21.00.

Tykkää Erilaiset perheet -sarjasta  Facebookissa!

Kommentoi Twitterissä #erilaisetperheet

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme