Mainos
Mainos
perheet_LOGO (1)

Omakotitalosta kerrostaloon - home pilasi perheen unelman

Erilaiset perheet -ohjelmassa tutustutaan huomenna peräseinäjokelaiseen Minna Ahoon, jonka perhe sai oppia karulla tavalla, kuinka home voi tuhota kaiken.  

Peräseinäjoelta kotoisin oleva Minna Aho oli pitkään haaveillut muutosta takaisin kotiseudulle Peräseinäjoelle. Suunnitelmat saivat tulta alleen, kun neljän lapsen yksinhuoltaja huomasi odottavansa viidettä lasta.

– Totesin, että on aika hankala yhtälö olla yksinhuoltajana yli 200 kilometrin päässä tukijoukoista, Minna muistelee.

Perhe alkoi etsiä taloa Peräseinäjoelta, ja sopiva koti löytyikin nopeasti. Hyvin pian muuton jälkeen Minnan päässä alkoi kuitenkin kytää epäilys, ettei kaikki ollut ihan kohdallaan.

– Muistan, että siskoni sanoi heti ensimmäisten käyntien jälkeen, että olenko varma, ettei talossa ole hometta.

”Minulla ei ollut halua kohdata todellisuutta”

Pikkuhiljaa perheenjäsenet alkoivat huomata konkreettisia ongelmia. Vanhimman lapsen, Roosan, huoneessa oli ovi kiinni nukutun yön jälkeen aamuisin tunkkainen ilma. Nuorimmainen, Rea, puolestaan kärsi pahasta yskästä.

Kaiken kaikkiaan perhe ehti asua talossa neljä vuotta, ennen kuin Minna ryhtyi toimenpiteisiin.

– Kävin töissä ja olin kiireinen, minulla ei, ollut aikaa, eikä halua kohdata sitä todellisuutta, perheen äiti muistelee.

Lopulta huhtikuussa 2013 Minnan paras ystävä sanoi, että nyt olisi aika toimia.

– Hän kirjoitti minulle viestin, ettei hän voinut enää vaieta. Hän epäili, että talossamme oli hometta, sillä hän tunnisti hajun. Hän kertoi, että he joutuivat pesemään vaatteet aina kahteen kertaan oltuaan meillä kylässä, sillä haju ei lähtenyt vaatteista pois

– Se avasi minun silmäni. Kun syy selvisi, niin aloin nähdä niitä lasten oireitakin paremmin, Minna kertoo

”Tuntui tosi pahalta jättää kaikki”

Minna lähetti talon myyjälle reklamaation ennen viiden vuoden määräaikaa, mutta myyjä ilmoitti, ettei mielestään ollut korvausvelvollinen.

– Kukapa se haluaisi vapaaehtoisesti maksaa. Asiassa oli kaksi näkökulmaa, ja kummatkin kokivat olevansa oikeassa, Minna miettii.

Yksinhuoltajaäiti hyväksyi asian, eikä lähtenyt riitelemään asiasta.

– Ei minulla olisi voimavarat riittäneet. Kyseessä on kuitenkin vanha, suhteellisen halpa talo, ja koin, että oli helpompi niellä se menetys kuin käydä monta vuotta oikeuskäsittelyitä, joiden tulos olisi voinut olla plus miinus nolla.

Reklamaation lähettämisen jälkeen talolle saapui terveystarkastaja, joka totesi silmämääräisesti Roosan huone asumiskieltoon, sillä huoneesta löytyi listan päällä näkyvää hometta.

Myöhemmin, näytteiden perusteella todettiin, että talon seinissä oli elävää hometta ja perhettä kehotettiin muuttamaan pois niin pian kuin mahdollista.

Perhe päätyi muuttamaan omakotitalosta kerrostalokolmioon. Se oli Peräseinäjoen ainoaan vapaana olevaan vuokra-asunto.

– Ajattelin, että ei hyvänen aika, että millä me sinne sovimme! Kyllä se tuntui tosi pahalta jättää kaikki ja muuttaa kerrostalokolmioon, Minna muistelee.

– Roosan kanssa kannoimme tavaroita, ja halasimme. Kummallekin tuli tippa linssiin ja sanoin, että kyllä me selviämme, me olemme hengissä ja me olemme yhdessä.

Miltä näyttää kuusihenkisen perheen elämä kerrostalokolmiossa? Entä kuinka käy hometalon? Katso Erilaiset perheet AVAlla torstaina 18.12.

Erilaiset perheet AVAlla torstaisin klo 21.00.

Tykkää Erilaiset perheet -sarjasta  Facebookissa!

Kommentoi Twitterissä #erilaisetperheet

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme