Mainos
Mainos
perheet_LOGO (1)

”Parempi tulla ulos kaapista rytinällä” – muistatko Erilaiset perheet -ohjelman polyamoriset?

Erilaiset perheet etsivät uusia mielenkiintoisia perheitä ohjelman toiselle tuotantokaudelle. Muistatko vielä Markon, Johannan ja Jaanan polyamorisen perheen ensimmäiseltä kaudelta?

Erilaiset perheet -ohjelman ensimmäisellä tuotantokaudella tavattiin yhdeksän muun mielenkiintoisen perheen lisäksi runsaasti keskustelua herättänyt polyamorinen perhe.

Ohjelmassa tavattiin Marko, Johanna ja Jaana, jotka uskovat polyamoriseen elämänmuotoon. Se tarkoittaa sitä, että rakkaussuhteita voi olla samanaikaisesti useita.

Kolmen aikuisen muodostama, nykyisenlainen perhe syntyi, kun avioliitossa olevien kahden lapsen vanhempien Markon ja Johannan elämän kiinteäksi osaksi tuli muutama vuosi sitten Markon tyttöystävä Jaana sekä hänen lapsensa.

– Se oli tavallaan sellainen kaapista ulos tuleminen helpolla tavalla, Johanna kuvailee perheen motiiveita lähteä mukaan ohjelmaan.

– Kaappi alkoi vuotaa enemmän ja vähemmän esimerkiksi työpaikoilla, ja mietimme, että on parempi tulla ulos kaapista rytinällä kuin että porukka kyräilisi selän takaan, Marko jatkaa.

Kolmikko myöntää, että ohjelmaan mukaan lähteminen tuntui aluksi jännittävältä, jopa pelottavalta ajatukselta.

– Emme tienneet, millaisessa valossa näkyisimme loppujen lopuksi ruudussa, ja mietimme, miten asia heijastuisi myöhemmin töihin ja sukulaisiin. Tietysti sekin huolestutti, miten pojat pärjäisivät koulussa ja kiusattaisiinko heitä, Marko kertoo.

”Pahimmat pelot eivät toteutuneet millään tavalla"

Loppujen lopuksi pelot osoittautuivat kuitenkin turhiksi, ja perheen saama palaute yllätti positiivisesti.

– Toki pääsimme muutamasta sukulaisesta eroon, mutta ehkä se oli ihan hyväkin, jos he olivat niin mänttejä, eivät sietäneet tällaista. Nytpä ainakin tietää, ettei tarvitse ainakaan joulukorttia lähetellä, Marko nauraa.

– Mutta esimerkiksi koulukiusaaminen oli aivan turha pelko, ennemminkin pojat saivat paistatella valokeilassa koulussa. Televisiossa esiintyminen oli heille positiivinen kokemus, eikä ketään pojista kiusattu millään tavalla, perheen isä vakavoituu.

Kolmikon mukaan ihmiset ovatkin suhtautuneet heihin uteliaasti ja tulleet hyväntahtosiesti juttusille.

 – Paras juttu koko hommassa olikin loppujen lopuksi se, että pahimmat pelot eivät toteutuneet millään tavalla, Marko miettii.

– Nekin, jotka eivät ymmärrä, tai hyväksy meidän ratkaisuamme, ovat ohjelman perusteella tulleet siihen tulokseen, että tämä on meille paras ratkaisu, eikä heillä ole mitään sitä vastaan, Johanna toteaa.

Perhe oli tyytyväinen siihen, että ohjelma oli toteutettu hyväntuulisesti, eikä heidän erikoisella perhekuviollaan mässäilty.

– Ohjelma oli meidän mielestämme hyvin nätisti tehty. Meille luvattiin, että ohjelma tehtäisiin positiivisessa hengessä, ja se lupaus piti, Johanna kertoo.  

– Eikä ohjelma ollut millään tavalla sensaatiohakuinen, Jaana toteaa tyytyväisenä.

– Veikkaan, että aika moni katsoja, joka lähti negatiivisella asenteella, joutui pettymään ja huomaamaan, että meidän elämämme on aivan normaalia perhe-elämää, nuppiluku on vain vähän suurempi, perheen isä puolestaan miettii.

”Nyt koko apinalauma asumme saman katon alla”

Joulukuussa nähdyn ohjelman jälkeen on perheen arki muuttunut ainakin siinä määrin, että koko kahdeksanhenkinen konkkaronkka on muuttanut kokonaan saman katon alle. Juuri nyt perhe pakertaa uuden kodin remonttihommissa.

– Olemme hankkineet omakotitalon, ja nyt koko apinalauma asumme saman katon alla. Nyt pojille on omat huoneet, ja se on tosi positiivinen juttu. Koltiaiset ovat hyvin tyytyväisiä tilanteeseen, ja tunnelma on rentoutuneempi, kun emme ole kuin sillit suolassa koko ajan, Marko sanoo.

– Ja tämä on yhteinen koti, eikä kenelläkään ole sellainen tunne, että olemme toistemme kodeissa, Jaana jatkaa.

Taloprojektin lisäksi perhe tekee töitä saadakseen kaikille perheen aikuisille saman sukunimen. Nimilaki suojaa käytössä olevat sukunimet, eikä Jaanan onnistu noin vain saada itselleen samaa sukunimeä, joka Markolla ja Johannalla on.

– Nimihakemus on vetämässä, mutta vastausta ei ole vielä kuulunut. Siinä voi olla virkamiehillä funtsimista, että kuinka suhtautua tähän, Marko nauraa.

Onko perheenne arki muutoksen kynnyksellä ja haluaisitte jakaa tarinanne? Etsimme perheitä dokumentaariseen Erilaiset perheet -televisiosarjaan, jossa seurataan perheitä elämän käännekohdissa.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme