Mainos
Mainos
perheet_LOGO (1)

Pienituloinen tosi-tv-perhe auttaa syrjäytyneitä: Moni ei kestäisi, ettei ole tasaista palkkatuloa

Pienillä tuloilla sinnittelevän Furujen perheessä avustustyö on suuressa roolissa.

Heidi Furu ja hänen perheensä esiintyi Erilaiset perheet -sarjassa kaksi vuotta sitten. Tuolloin tutustuttiin perheeseen, jossa lapset kävivät alakoulunsa kotona vanhempien ohjeistuksessa.

Ohjelman jälkeen isä Niklas on ottanut kasvavassa määrin vetovastuun kotikoulusta, kun taas äiti Heidi on keskittynyt enemmän vapaaehtoistyöhön vapaakirkon diakoniajärjestössä.

Kotikoulussa tällä hetkellä Niklaksen ohjeistuksessa on 9-vuotias Ester. Kotihoidossa on Grace, 5, kun taas vanhemmista lapsista Saara, 16, käy lukiota ja Rebekka, 13, yläkoulua.

Äitiä taas kutsuu avustustyö ViaDia Espoo ry:ssä, jonka keskiössä ovat muun muassa päihdeongelmaiset, asunnottomat ja rikostaustaiset ihmiset.

– Avustustyö on suuressa roolissa omassa ja mieheni elämässä. Teemme sitä yhdessä ja mietimme, miten saamme asiat hoidettua sekä kotikoulussa että vapaaehtoistyössä.

Lakimiestaustaisen Niklaksen osaamisesta on suurta apua järjestössä muun muassa avustuksia haettaessa. He ovat mukana kumpikin myös  vertaistukiryhmätoiminnassa Matinkylän toimipisteessä ja syksyllä 2016 alkaneessa ryhmätoiminnassa Helsingin vankilassa.

Vapaaehtoistyö näkyi perheen elämässä myös aikaisemmin, sillä tuolloin kokoontumisia pidettiin perheen kodissa. Kun osallistujamäärät kasvoivat, hankki järjestö itsellensä tilat. Nyt työtä tehdään yhdessä rikosseuraamuslaitoksen ja työvoimahallinnon kanssa. Toimintaan kuuluu ehkäisevää päihde- ja kriminaalityötä, kuntouttavaa työtoimintaa sekä ruoka-apua.

Heidi sanoo, että toimintaa on pyritty systemaattisesti kasvattamaan ja siinä on myös onnistuttu.

Huhtikuusta 2015 maaliskuuhun 2016 Heidi sai työstään myöskin työvoimatoimistolta palkkatukea. Nyt hän tekee jälleen työtänsä ilman palkkaa.

– Osaamme elää pienellä ja olemme oppineet ajattelemaan, että asiat järjestyvät kyllä. Moni ei kestäisi sitä, ettei ole tasaista palkkatuloa. Olin itsekin pettynyt, ettei palkkatuki jatkunut pidempään. Sitten ajattelin, että olemme osaltamme vähentämässä rikollisuutta sekä päihteiden käyttöä ja niiden myymistä.

– En ole alun perinkään tehnyt tätä rahan takia. Meillä on kuitenkin katto pään päällä, auto, lapsilla harrastukset ja meillä kaikilla ystäviä.

Heidi toteaa, että työtä syrjäytyneiden kanssa on tehtävä sydämellä ja on myös kestettävä se, ettei kaikki aina mene täydellisesti, vaan toisinaan ihmiset repsahtelevat.

Hän painottaa sitä, että jokainen on kohdattava aina ihmisenä ja annettava heille lämpöä ja rakkautta. Syrjäytyneen ihmisen kohdalla on uskallettava pysähtyä kuulemaan, mistä kaikki on alkanut ja millaista tuskaa esimerkiksi päihteillä halutaan lieventää. Hän on myös sitä mieltä, että Furujen omat kokemukset auttavat ymmärtämään vaikeassa paikassa olevia ihmisiä.

Perhe joutui koville Niklaksen sairastuessa masennukseen, joka vei hänen työkykynsä.

– Emme tekisi tätä, emmekä ymmärtäisi näitä ihmisiä, jos emme olisi kohdanneet häpeää ja ahdistusta itsekin. Töissä ei voi käydä, jos on psyykeen kanssa ongelmia, Heidi summaa.

Hän toteaa, että perheen pelastus on ollut turvaverkoissa, jotka muodostuvat perheestä, ystävistä ja seurakunnasta.

– Olemme ymmärtäneet, miten kamalaa se olisi, jos ihmisellä, jolla on sairaus ja taloudellinen ahdinko, mutta ei olisi ystäviä.

Uudet Erilaiset perheet -jaksot 6.10 alkaen AVAlla

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme