Mainos
Mainos
perheet_LOGO (1)

Polyamorinen perhe muuttaisi avioliittolakia – sama sukunimi uskomattomin keinoin

Markon, Johannan ja Jaanan polyamorisen perheen tulevaisuudensuunnitelmiin kuuluu entistä tiiviimpi yhdessä oleminen uuden kodin ja mahdollisten nimenmuutosten myötä.

Erilaiset perheet -ohjelman kolmannessa jaksossa tutustuttiin Markon, Johannan ja Jaanan polyamoriseen perheeseen. Jaana tuli kiinteäksi osaksi Markon ja Johannan avioliittoa muutama vuosi sitten, kun Markon ja Jaanan satunnaisena tapailuna alkanut suhde syveni.

Nykyisin kolmikko asustaa lapsineen suurimman osan ajasta saman katon alla. Nykyiset neliöt alkavat kuitenkin tuntua kahdeksanhenkiselle perheelle ahtaalta, ja haaveissa onkin uusi, isompi tupa.

Markon ja Johannan omistama koti on laitettu myyntiin, ja uutta kotia on jo pikkuhiljaa alettu katsella.

– Tarkoitus olisi saada pojille omat huoneet, he alkavat olla jo niin isoja, että kaipaavat omaa, yksityistä aikaa, perheen isä Marko kertoo.

– Olisi myös mukava, että olisi oma tontti. Omakotitalo olisi ehkä kaikista kivoin ratkaisu, että saisimme olla omassa rauhassa, mies miettii.

"Ihmiset tietysti vierastavat ajatusta"

Tulevaisuuden kannalta on mietitty myös muita, perhettä yhdistäviä mahdollisuuksia. Tulevaisuudenhaaveina onkin saada Jaanalle sama sukunimi kuin aviossa eläville Johannalle ja Markolle.

– Se on kuitenkin osoittautunut tosi hankalaksi! Nimilaki ei salli, että nimeä muutetaan olemassa olevaan sukunimeen, ellei ole avioliitossa, tai rekisteröidyssä parisuhteessa. Pelkän avoliiton perusteella sitä ei myönnetä, Marko harmittelee.

Kolmikko onkin miettinyt vaihtoehtoisia keinoja Jaanan sukunimen muuttamiseksi.

– Olemme jopa yrittäneet löytää saman sukunimisen henkilön, joka suostuisi lyhytaikaiseen avioliittoon, tai rekisteröityyn parisuhteeseen, jotta saisimme sitä kautta Jaanan nimen muutettua, Marko kertoo.

– Mutta aika hankalaa sekin on, koska ihmiset tietysti vierastavat ajatusta ja pelkäävät, että hommassa on joku metku mielessä, hän jatkaa.

"Toivon, ettei sänkyä tarvitsisi enää laajentaa"

Nykyisellään Jaanalla ei myöskään ole puolison laillisia oikeuksia Johannan ja Markon ollessa avioliitossa keskenään.

– Jos pystyisin menemään naimisiin myös Jaanan kanssa, niin heti paukauttaisin, Marko ilmoittaa.

– Se olisi positiivinen muutos avioliittolakiin. Maailmassa on paljon kulttuureita, joissa suhtaudutaan asiaan positiivisesti. En näe, että siinä olisi mitään ongelmaa, hän jatkaa.  

Nykyisellään perhe muodostuu Johannasta, Jaanasta, Markosta ja lapsista. Lisäksi Johannalla ja Jaanalla on molemmilla omat tyttöystävät kodin ulkopuolella. Voiko polyamorinen perhe vielä laajentua nykyisestä?  

– Toivottavasti ei! Se alkaisi viedä jo niin paljon aikaa. Toivon, ettei sänkyä tarvitsisi enää laajentaa, Marko nauraa. 

Erilaiset perheet AVAlla torstaisin klo 21.00.

Tykkää Erilaiset perheet -sarjasta  Facebookissa!

Kommentoi Twitterissä #erilaisetperheet

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme