Mainos
Mainos
perheet_LOGO (1)

”Sisarusten suhteet tekivät vaikutuksen” – kotikoulussa perheelle jää aikaa

Heidi ja Niklas ovat päättäneet kasvattaa lapsensa kotikoulussa, jossa arki on joustavaa ja perheelle jää runsaasti yhteistä aikaa.

Erilaiset perheet -ohjelmassa tavataan tällä viikolla Furujen perhe. Heidin ja Niklaksen kuusihenkisessä perheessä herätään arkisin ilman normaalia aamuhäslinkiä. Perhe nauttii aamupalan yhdessä, jonka jälkeen perheen alakouluikäiset lapset jatkavat päivää opiskelemalla kotona, vanhempien avustuksella.

Opiskelu kotikoulussa vaatii perheeltä rutiineita, mutta aikataulut ovat joustavampia kuin normaalissa koulussa.  

– Kun lapset ovat saaneet koulun tehtyä, lähtevät he puolenpäivän aikoihin ulos leikkimään. Sitten syömme lounasta ja välillä jatkamme koulua sen jälkeen, välillä taas emme, perheen äiti Heidi kuvailee.

Heidi-äidin mukaan perheen kaikki lapset ovat hoitaneet koulun hyvin itsenäisesti heti siitä lähtien, kun ovat oppineet lukemaan.

Rebekka, meidän 6.luokkalainen tekee oikeastaan kaikki aineet itse. Joskus hän pyytää apua, kun hän sitä tarvitsee. Hän tekee kirjan tehtäviä itsenäisesti ja suunnittelee itse aikataulunsa niin, että kevääseen mennessä hän on saanut kaikki kirjat tehtyä.

Esterin kanssa puolestaan käydään 1. luokkaa läpi Ja 3-vuotias Grace puolestaan leikkii ja piirtää, kun muut opiskelevat. Välillä se on kaaosta, niin kuin kaikissa lapsiperheissä, välillä taas on rauhallista.

Esterillä koulun tekemiseen menee päivittäin tunnista kolmeen tuntia, ja Rebeccalla puolestaan 2–5 tuntia.

”Ajattelin ensin, että onpas outoa”

Idea lasten opettamisesta kotona sai alkunsa perheen asuessa Israelissa. Tuolloin Heidi ja Niklas tutustuivat kotikouluun ensimmäistä kertaa.

– Ajattelin ensin, että onpas outoa. Eihän siinä ole mitään järkeä, Heidi kertoo

Ennakkoluulot kuitenkin karisivat, kun Furut tutustuivat paremmin amerikkalaisiin kotokouluperheisiin.  

– Olin ajatellut, ettei lapsista tulisi sosiaalisia, tai he eivät pärjäisi yhteiskunnassa. Minun ei kuitenkaan tarvinnut olla kotikouluperheen luona kuin 5 minuuttia, kun ymmärsin, että ennakkoluuloni olivat ihan täysin vääriä, Heidi kertoo.

– Eteenkin perhedynamiikka ja sisarusten väliset suhteet tekivät suuren vaikutuksen. Lapsille tulee yleensä päiväkodin ja koulun myötä omat kaverit, eivätkä he ole enää niin paljon sisarustensa kanssa, tai puhu sisaruksilleen kauniisti. Kotikouluperheissä se oli ihan päinvastoin. Perheissä oli sellaista lämpöä, jota en ollut muualla tavannut, ja se teki vaikutuksen meihin molempiin., hän kuvailee.

Perheen esikoinen oli tuolloin 3-vuotias, ja jo tuolloin ajatus kotikoulusta jäi kytemään Heidin ja Niklaksen ajatuksiin.

– Ajattelimme, että haluamme jotain sellaista samaa meidän perheelle, eli paljon yhteistä aikaa. Eikä se tule kuin yhdessä olemalla. Jos lapset ovat päivät päiväkodissa tai koulussa, ja illat menevät harrastuksissa, jää perheen kesken vietetty aika pieneksi, Heidi miettii.

”Miten tämä on mennytkin näin helposti!”

Kun Saaran kouluunmenon aika koitti, pohtivat vanhemmat pitkään, kuinka opetus järjestettäisiin. Tuolloin vain harva oli kuullut kotikoulusta Suomessa.

– Ei se mikään itsestään selvä, tai helppo ratkaisu ollut. Pohdimme eri vaihtoehtoja ja päätimme kokeilla kotikoulua.

– Ajattelimme, että kokeillaan! Jos kotikoulu ei toimi, niin laitetaan Saara kevääksi tavalliseen kouluun. Niin me jatkoimme aina vuosi kerrallaan, kun kotikoulu toimikin niin hyvin. Kun Saaran ensimmäinen vuosi päättyi, ajattelin, että miten tämä on mennytkin näin helposti! Lapsi on oppinut kaiken, mitä piti, Heidi kuvailee.

Ratkaisuaan Heidi ja Niklas joutuivat aluksi perustelemaan lähipiirilleen.

– Saimme kuulla asiasta ja lähisukulaiset ja ystävät ihmettelivät, että millaisessa lasipurkissa me oikein aiomme kasvattaa lapset, perheen äiti kertoo.

– Mutta kun koulu alkoi, muuttuivat ihmisten ennakkoluulot päinvastaisiksi. Vanhempanikin sanoivat, että tämähän on hyvä juttu ja kotikoululla on ollut hyvä vaikutus lapsiin, hän jatkaa.

Millaista on elämä kotikouluperheessä? Katso esimakua tulevasta jaksosta! 

Erilaiset perheet AVAlla torstaisin klo 21.00.

Tykkää Erilaiset perheet -sarjasta  Facebookissa!

Kommentoi Twitterissä #erilaisetperheet

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme