Mainos
Mainos
perheet_LOGO (1)

Suomalaisäiti antoi lapsensa sijaisperheeseen: Kiintymyssuhde puuttui

Erilaiset perheet -ohjelman illan jaksossa tavataan äiti, joka antoi lapsensa sijaisperheeseen tämän ollessa kaksi.

Erilaiset perheet -ohjelmassa tavataan tällä viikolla Anu, joka uupumuksen vuoksi päätyi antamaan Elias-poikansa sijaisperheeseen tämän ollessa 2-vuotias.

– Vaikka Elias oli helppo vauva, niin joku kiintymyssuhde puuttui, tai ei alun alkaenkaan kasvanut niin kuin sen olisi pitänyt. Se oli ehkä ydinsyy päätökseeni. Tietysti siihen tuli uupumus ja kaikki fyysiset ja psyykkiset sairastelut. Juuri sinä viimeisen vuoden keväänä minulla oli todella vaikea enterorokko, samoin Eliaksella, Anu kertoo.

Päällisin puolin kaikki oli kunnossa. Elias sai ruokaa, hoitoa ja hoivaa, mutta Anu ei voinut hyvin.

– Ehkä koin sen niin, että hoidan tätä lasta, koska minun kuuluu, mutta en saa tästä itse oikein mitään eikä tämä tunnu miltään, Anu myöntää.

– Fyysiset ongelmat on helpompi selittää, mutta tuollaista tunnetta on vaikea näyttää.

Ensimmäinen joulu oli Anulle vaikea, sillä hän vietti sen yksin. Sen jälkeen hän on oppinut ajattelemaan, ettei äitienpäivä tai joulu ole yhdestä päivästä kiinni. 

Anu on hyvissä väleissä Eliaksen sijaisperheen kanssa ja hän ymmärtää, että Eliaksella on kaksi äitiä. Kompromisseja on tehtävä.

– Tänäkin vuonna Elias tulee meille joulun välipäivinä ja juhlistamme silloin joulua keskenämme. Eliaksella on kaksi äitiä ja juhlapäivät kuuluvat myös toiselle äidille. Ihan yhtälailla hänkin on Eliaksen äiti kuin minä. Kyllähän me lähetämme sijaisäidin kanssa toisillemme hyvää äitienpäivää -toivotuksia ja muuta, Anu sanoo.

Vuonna 2012 Anun elämään alkoi hiljalleen hiipiä uutta iloa, kun vanhasta tuttavasta alkoi löytyä uusia mielenkiintoisia puolia. Nyt ohjelmassa naimisiin menneet Anu ja Harri ovat ostaneet asunnon Tampereelta ja rakentavat yhteistä arkea. Myöskään vuosien takainen päätös ei saa Anua tässä hetkessä surulliseksi.

– Ei meillä ehkä mennyt asiat niin kuin ihmisillä tyypillisesti menee. Mutta asiat menivät siinä elämäntilanteessa niin kuin sillä tietämyksellä ja niillä eväillä voi mennä. Tekisin saman päätöksen nyt. Antaisin Eliaksen pois, jos minulla olisi sama elämäntilanne kuin silloin oli. Hienostihan kaikki on sitten lopulta mennyt, Anu sanoo kiitollisena.

Erilaiset perheet AVA:lla torstaisin kello 21:00. Jaksot näet myös Katsomosta.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme