Mainos
Mainos
perheet_LOGO (1)

Tv-sarjan perheenäiti peräänkuuluttaa nykyajan romanilapsilta käytöstapoja

Erilaiset perheet -sarjan uusi kausi alkaa jaksolla, jossa tutustutaan romanikulttuuriseen perheeseen. 

Lohjalla asuvien Janin ja Natalin kahden kulttuurin perheeseen kuuluu kolme lasta ja koira. Erilaiset perheet -ohjelmassa nähdään, kuinka Natalin valmistujaisissa kohtaavat Janin suku ja Natalin romanisuku. 

Pari kunnioittaa arjessaan romanitapoja. Natali pukeutuu yleensä kuin valtaväestö, mutta perheensä ja sukulaistensa edessä hän vaihtaa pitkään mekkoon. MTV.fin haastattelema Natali kertoo, että romanikulttuurista kannattaisi vaalia muutakin kuin pukeutumista.

– Niin kauan kun vanhempani elävät, pidän mekkoa. Heitän sen syrjään kun heistä, mummista ja ukista on aika jättänyt. Tämä on vain yksi, se näkyvin kulttuurin osa, hän toteaa.

– Pitäisi vaalia asioita, joilla on merkitystä eikä niitä ulkoisia seikkoja, joilla ei ole ehkä niin paljon merkitystä.

Vanhempien ihmisten kunnioittaminen on romanikulttuurin sellainen osa, jonka perheenäiti haluaa siirtää omille lapsilleen. Hänen nuoruudessaan hyvistä tavoista pidettiin kiinni, mutta nykyään hän kokee asioiden oleva toisin.

– Olen saanut mustalaiskasvatuksen. Siihen kuuluu, että ei puututa aikuisten asioihin ja aikuiselle puhutaan tietyllä tavalla. Tai jos istut ja se on viimeinen paikka, annat sen vanhemmalle ihmiselle. Enää ei ole niin. Mustalaislapset nykyään melkein haistattelee vanhemmilleen. Ei niin voi tehdä! Natali sanoo napakasti.

– Pitää muistaa, että jokainen ihminen on yksilö. Oli suomalainen, venäläinen tai mustalainen, toisia kohtaan pitää käyttäytyä hyvin. Positiivisella käytöksellä voi vaikuttaa.

Natalin mukaan romanien ja valtaväestön välillä on havaittavissa jonkin verran jännitteitä. Kohtaamisissa vaikuttaa se, onko kulttuurieroista vitsiä vääntävä henkilö tuttu vai tuiki tuntematon. Kavereiden kanssa stereotypioista voi heittää huulta.

– Ne huutelijat on yleensä vanhempia ihmisiä, jotka on ottaneet ilolientä. Kavereitten kanssa kyllä heitetään vitsejä. Mutta jos joku tuntematon sanoisi, että mustalainen ja varas, kyllä mä suuttuisin, Natali myöntää. 

Erilaiset perheet starttaa uusin jaksoin 6.10. klo 21 AVAlla 

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme