Mainos
Mainos
logo

Henri Alén haastavasta ravintolaprojektistaan: Taloudellinen riski on hemmetin suuri

Huippukokit Henri Alén ja Tommi Tuominen laittavat hynttyyt yhteen ja perustavat kaksi yhteistä ravintolaa. Haastavasta projektista tehdään myös realityohjelma. 

Helsingin huippuravintoloista Demosta ja Murusta tutut keittiömestarit Henri Alén ja Tommi Tuominen avaavat kaksi uutta ravintolaa paraatipaikalle Helsingin keskustaan vanhan Sundmans Krogin tiloihin. 

Ravintoloiden perustamisvaihetta ovat seuranneet televisiokamerat ja luvassa onkin kahdeksanosainen televisio-ohjelma Finnjävel – ravintola helvetistä MTV:n kanavilla.

– Tämän ravintolan perustaminen on niin ainutlaatuinen juttu, että se oli pakko kuvata ja dokumentoida. Ehdotin ohjelmaa itse tuotantoyhtiölle, Henri Alén sanoo. 

Alénin ja Tuomisen ravintolaprojekti ei ole aivan tavallisimmasta päästä. Kaksikko on nimittäin joutunut tekemään mittavan selvitystyön ravintolaa varten. 

– Finnjävel syntyi tarpeesta tutkia omia juuria. Minua alkoi ärsyttää, kun en ollut aiemmin kiinnostunut suomalaisen ruuan historiasta. Haluan nostaa Suomen kulinaristisen arvostuksen.

Alén ja Tuominen perehtyvät ohjelmassa ympäri Suomen erilaisiin perinneruokiin ja niiden valmistukseen. He tapaavat raaka-aineiden tuottajia ja perinneruokien taitajia. 

Sen lisäksi, että raaka-aineet ja niiden valmistustavat ovat molemmille kokeille uusia, ovat miehet ottaneet myös suuren taloudellisen riskin. 

– Uhrauksista suurin on varmasti se, että olemme Tommin kanssa joutuneet tyhjentämään omat tilimme tätä ravintolaa varten. Emme halunneet turvautua pääomasijoittajiin, koska he voisivat halutessaan vaikuttaa taiteelliseen näkemykseen. Taloudellinen riski on siis hemmetin suuri. Meillä molemmilla on kaikki omat säästöt pelissä, Alén sanoo. 

Miksi sitten kaksi huippukokkia haluaa tehdä näin suuren uhrauksen, vaikka heillä molemmilla on jo menestyvät ravintolat? 

– Meillä on Tommin kanssa maksimissaan enää 10 vuotta aikaa olla ammattikeittiössä. Sen jälkeen ei jaksa enää. Pää ja fysiikka eivät enää riitä. Minulla on selkä leikattu jo kaksi kertaa. Joten aika nyt on aika tehdä unelmista totta, Alén sanoo. 

– Haluamme kääntää Suomessa vallitsevan masentavan ilmapiirin positiivisemmaksi ja jättää jonkinlaisen jäljen, Alén jatkaa.  

Ohjelmassa kamerat seuraavat Alénia ja Tuomista ympäri vuorokauden, myös kotona. Aikataulu on kiireinen, lähes mahdoton, ja vaakakupissa maine ja rahat. 

Alénin mukaan ohjelma näyttää alusta loppuun saakka, millaista on perustaa ravintola.

– Projektia on kestänyt nyt puoli vuotta ja tämä on ollut äärettömän haastava. Joskus mietin, miten voi olla näin hemmetin vaikeaa avata yksi ravintola. Vaikka me olemme Tommin kanssa molemmat käyneet tämän jo kertaalleen läpi, ei se tee tästä yhtään helpompaa. Joka päivä tulee yllätyksiä. Milloin löytyy kosteutta seinistä ja milloin on ongelmia raaka-aineiden löytämisen kanssa.

Finnjävel – ravintola helvetistä realityohjelma MTV:n kanavilla keväällä.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme