Mainos
Mainos

Janni Hussi joutui häirinnän kohteeksi työkeikalla: Minulle tarjottiin rahaa seksistä

Yli viisi vuotta pr-töitä tehnyt fitnessmalli Janni Hussi toivoo laajempaa keskustelua ilmiöstä, jonka hän kokee melko yleiseksi alalla.

Fitnesspäiväkirjat-ohjelmassa nähty Janni Hussi aloitti pr-henkilön työt jo 17-vuotiaana. Tilaisuuksien luonteet vaihtelevat hyvinkin paljon. Hussin mukaan asiakkaiden käytös työntekijöitä kohtaan voi olla välillä todella kiusallista ja loukkaavaa. 

– Pr-tyttöjen kohtelu riippuu äärimmäisen paljon tilaisuudesta. Mukavia tapahtumia ovat hyvinvointimessut ja sen tyyppiset tilaisuudet, joissa pääkohdreryhmä on naiset. Koko perheen tapahtumat ovat myös tosi kivoja, fitnesstähti luettelee mieluisia työtehtäviään.

– Sitten kun mennään iltatapahtumiin, joissa mukana on alkoholia, niin tuntuu, että sieltä kuoriutuu hieman erilaisia ilmiöitä, Hussi kertoo MTV.fi:lle.

Pr-tyttöihin käydään jopa käsiksi

Hussi kertoo nuorempana kuvitelleensa, että huutelu kuuluu asiaan. Vuosien mittaan hän on ymmärtänyt, että ahdistelu ja häiriköinti eivät todellakaan kuulu siedettävien asioiden piiriin.

– Nyt on tullut itsevarmuutta ja itsekunnioitusta, enää en katso sellaista sormien lävitse. Jos asiakas meinaa käydä liian tuttavalliseksi, niin kerron hänelle suoraan, että tämä ei nyt ole ok. Työtehtävässä ollessani en voi sanoa ihan niin napakasti, kuin mitä siviilissä sanoisin.

– Hoidan työtehtäväni kohteliaasti ja tyylikkäästi, mutta teen todellakin selväksi, ettei ole ok puhua miten tahansa tai tulla tarjoamaan rahaa seksistä, kuten minulle on käynyt. Se ei ole missään määrin hyväksyttävää, se ei vain yksinkertaisesti käy.

Hussi on joutunut todistamaan myös työkavereidensa saamaa tuomittavaa kohtelua.

– Kyllä sitä näkee, että tyttöihin käydään ihan käsiksi. Erityisesti näissä iltapainotteisissa tapahtumissa. Se vaatii sen alkoholin, silloin helposti asiakkailta häviää kontrolli, Hussi sanoo vakavana ja aiheesta selvästi tuohtuneena.

Työntantajan pitää puuttua ahdisteluun

Hussi kokee tärkeänä, että asiasta puhutaan avoimesti. Hän rohkaisee pr-työtä tekeviä, erityisesti nuorempia naisia ilmoittamaan häiriköinnistä esimiehelleen ja myös itse tekemään selväksi, mikäli raja ylittyy.

– Ensin pitää sanoa työnantajalle, että jos tämän on siihen mahdollista puuttua, niin sen on silloin hänen tehtävänsä. Ja tottakai pitää promotyttöjen puolta tällaisissa tilanteissa.

– Sitten pitää vain rohkeasti sanoa häirikölle, että ahdisteleva käytös ei ole hyväksyttävää. Kenenkään ei tarvitse työpaikalla kestää seksuaalista ahdistelua, Hussi sanoo painokkaasti.

Ainakin pari kuukautta vielä Suomessa oleskeleva Hussi korostaa, että pr-tytöille saa ehdottomasti jutella ja että hän nauttii työstään. Hän kuitenkin toivoo, että asiakkaat ymmärtäisivät, ettei miten tahansa voi silti käyttäytyä, edes alkoholin vaikutuksen alaisena.

– Toivoisin, että ihmiset ymmärtävät, että me olemme siellä töissä. Äärimmäisen mielellämme juttelemme ihmisten kanssa, kuuntelemme tarinoita ja vaihdamme ajatuksia.

– Jopa vähän kaksimielisetkin vitsit kestän vielä, mutta kun mennään rajan ylitse, niin sitä ei vaan toi hyväksyä, huumorintajuinen, mutta ehdottomasti ahdistelua vastaan oleva Hussi täsmentää.

Fitnesspäiväkirjojen toisen kauden jaksot MTV Katsomossa!

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme