Mainos
Mainos

"Liian paljastavasta asusta välitön hylkäys" – tankotanssin maailmanmestari kertoo säännöistä

Fitnesspäiväkirjat-sarjaa tähdittävä tankotanssin hallitseva maailmanmestari Oona Kivelä kertoo näyttävän lajinsa saloista.

Näyttävä laji kokee kulta-aikaansa ja tankotanssin sanansaattajat toivovat lajin päätyvän jopa olympialaisiin. Valtaväestön mielleyhtymät hämyisiin baareihin ovat tiukassa, mutta pikkuhiljaa paranemaan päin. 

Oona Kivelä tietää, että puvun suunnittelussa ja toteutuksessa pitää huomioida läjäpäin yllättäviä seikkoja. Hänenkin kohdalleen on käynyt läheltä piti -tilanteita, jopa kilpalavalla.

Fyysisesti erittäin vaativassa lajissa urheilijat liikkuvat kaikkien mahdollisten akseleiden ympäri kolmemetrisellä pystytangolla.

Ihon ja tangon välinen kitka näyttelee merkittävää roolia akrobaattisten liikkeiden suorittamisessa. Tästä syystä kilpa-asuissa pitää olla muun muassa kyljet, reidet ja käsivarret paljaina. 

– Tyypillinen säännös on, että pakarat pitää olla joko kokonaan tai 2/3 peitettynä. Mitä sporttisempi kilpailu, sen tiukemmat säännökset. Liian paljastavista asuista kuitenkin sakotetaan ja niistä voi seurata jopa kilpailijan hylkääminen. Näyttämötaidetta ja tankotanssia yhdistävissä kisoissa säännöt ovat vapaampia, Kivelä selventää.

– Urheilullisuutta painottavissa kisoissa rinnat pitää olla täysin piilossa, edes avonainen toppi ei kelpaa. Periaatteessa naisilla rinnat pitää olla kokonaan ja pakarat mahdollisimman paljon peitettyinä, Kivelä kertoo säännöistä.

"Jokainen voi miettiä mitä pienille sortseille voi tapahtua"

– Jos on yhtään isommat rinnat, niin "rajummissa" liikkeissä olen aika monta kertaa nähnyt nännin tulevan esiin ja se on välitön diskaus, Kivelä muistelee.

– Jokainen voi vaan miettiä, että mitä niille pienille sortseille voi nopeissa ja laajoissa liikkeissä tapahtua, Kivelä naurahtaa.

Kilpapukujen suunnittelussa pitääkin huomioita monta eri seikkaa ja pukua pitää "koeajaa", jotta miinuspisteiltä tai jopa diskaukselta vältyttäisiin. 

– Pukusuunnittelijalla on todella tärkeä rooli. Kun laitat uuden puvun päälle, niin koskaan et tiedä, ovatko kuminauhat tarpeeksi kireällä? Pysyykö asu paikallaan? Kivelä kertoo

Erilaisia keinoja pukujen päällä ja paikallaan pysymiseen on olemassa. Muotinäytöslavoiltakin tuttu kaksipuolinen teippi tekee ihmeitä. Kivelä ei aina silti ole varautunut pahimman mahdollisen mukaan.

– Joka kerta jos olen liimoja käyttänyt, niin olen aina ne joutunut lainaamaan niitä muilta. Olen ihan uskomattoman viime tingassa aina pukujen viimeistelyn suhteen. Jotenkin minulta puuttuu vielä sellainen pussukka, jossa olisi vähän lankaa, neulaa, teippiä ja muita tarvikkeita, Kivelä kertoo.

Fitnesspäiväkirjat toisen kauden jaksot katsottavissa myös MTV Katsomon kautta.

Oona Kivelän tankotanssin huumaa voit seurata FITNESSPÄIVÄKIRJAT-sarjassa AVAlla, torstaisin klo 21.00.

 

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme