Mainos
Mainos

Suomalaiskaunottaret avautuvat pr-töiden varjopuolista: Huutelua ja käpälöintiä

Fitnessmalli Janni Hussi avasi keskustelun pr-tyttöihin kohdistuvasta ahdistelusta. MTV.fi tavoitti useita suomalaisia kaunottaria, joille ahdistelu on arkipäivää.

Fitnesspäiväkirjat-ohjelmassa nähty Janni Hussikertoi aiemmin, että hän on saanut vuosien saatossa pr-tehtävissä kokea huutelua ja jopa seksin ostoyrityksiä. Monet MTV.fin tavoittamista kaunottarista kertovat, että ovat törmänneet jopa fyysiseen ahdisteluun, törkeyksien huutelun ollessa arkipäivää.

Miss Suomi vuodelta 2012, Sara Chafak ei hetkeen ole tehnyt promotapahtumia. Kaunotar muisteleekin, että torjui osan työtarjouksista ja panosti henkilökohtaiseen turvallisuuteensa.

– Aikoinaan kuin tein enemmän pr-juttuja, joissa ollaan esillä ja puhutaan ihmisten kanssa, niin törmäsin ilmiöön. Mutta minulla on käynyt hyvä tuuri, että on aina ollut henkilökuntaa, joka voi puuttua tilanteeseen, jos ahdistelevia asiakkaita tulee, Chafak kertoo.

Siroilla naishenkilöllä kynnys sanoa napakasti vastaan voi olla verrattain korkea.

– Uskon, että tyttöjä ahdistellaan paljon. Olen itse hurjan ujo ja arka, joten olen pitänyt aina huolen, että pr-työssä minulla on henkivartija mukana, hän sanoo.

Chafak on välttynyt osittain varotoimiensa ansiosta fyysiseltä ahdistelulta, mutta huutelua ja seksististä kommentointia on hänkin joutunut kuuntelemaan.

– Kyllä sitä on kuullut vaikka ja mitä. Pitää yrittää  puheiden mennä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. En ota niitä puheita kovinkaan vakavasti, nainen kertoo tavastaan suhtautua sopimattomiin kommentteihin. 

Chafakin mukaan kaikkea ei tarvitse, eikä pidäkään hyväksyä.

– Tiedä arvosi, älä ota vakavasti kommentointia. Mutta ehdottomasti on oikeus sanoa, jos joku ylittää rajan. Kaikkea ei tarvitse sulattaa, se on kuitenkin työtä ja jokaisella on oikeus koskemattomuuteen ja henkilökohtaiseen tilaan, hän neuvoo pr-töitä tekeviä nuoria naisia.

Carola Miller: Käsiksi käymistä tapahtuu

Miss Suomi -kisan vuoden 2015 ensimmäinen perintöprinsessa Carola Miller puhuu hyvin saman sävyisesti kuin keskustelun avannut Janni Hussi. Hän on säästynyt seksinostoyrityksiltä, mutta allekirjoittaa, että törmää aivan liian usein käytökseen, joka on epämiellyttävää ja törkeää.

– Melkein joka ikinen kerta, kun on ollut pr-hommia tekemässä, on tullut kommentteja. Suoraan ei ole seksiä yritetty ostaa, mutta usein tulee miespuolisilta henkilöiltä kommenttia, erityisesti ulkonäöstä, Miller myöntää.

Kohteliaisuudet ovat luonnollisesti asia erikseen, mutta kovaan ääneen huudettavat kommentit ulkonäöstä, alatyylisiä termejä käyttäen, ovat vähintäänkin epäkohteliaita.

– Tiedän, että myös käsiksi käymistä tapahtuu. Omalla kohdallani on onneksi vain käynyt sitä, että on tultu huutelemaan, Miller sanoo.

– Musta tuntuu, että suomalaisessa kulttuurissa, tai en tiedä onko se vain suomalaisessa kulttuurissa, mutta koetaan, että pr-tytöille voi vapaasti voi sanoa mitä haluaa. Ei ajatella, että miten se vaikuttaa tähän toiseen henkilöön (pr-työntekijään).

"Olen ollut hiljaa, koska työtilaisuuksien menettäminen on pelottanut"

Emmi Lehtomaa voitti Fitnessmalli-kisan vuonna 2012. Promotehtäviä hän on tehnyt useamman vuoden. Hän on yksi niistä pr-työtä tekevistä naisista, joka on joutunut fyysisen ahdistelun kohteeksi.

– Takapuolelle on läpsitty ja otettu kiinni vyötäröltä edestä, mutta vähän ylempää, Lehtomaa kertoo ahdistelusta.

Omakohtaisten, epämiellyttävien kokemusten ohella Lehtomaa on joutunut todistamaan myös kollegoidensa ahdistelua.

– En ole ainut, joka tällaista on kokenut. Välillä jopa tuntuu, että pr-alalla siihen myönnytään, että ahdistelu on aika yleistä.

– Olen ollut hiljaa, koska työtilaisuuksien menettäminen on pelottanut. Tilanteessa olen yrittänyt kieltää ahdistelua siten, ettei asiakkaan ego kärsi, tai ettei hän koe tulevansa nolatuksi, Lehtomaa kertoo kokemuksistaan.

Sofia Ruusila-Nousiainen: Sinkuilla varmasti enemmän ahdistelutapauksia

Sofia Ruusila-Nousiainen on menestynyt fitness-lavoilla ja työskennellyt pr-tehtävissä. Myös ulkomailla energiajuomamerkille töitä tehnyt kaunotar on sitä mieltä, että tilanne ulkomailla on jopa pahempi kuin Suomessa. Ruusila-Nousiainen on saanut tehdä pr-töitä verrattain rauhassa.

– Minulla on sellainen tunne, että ulkomailla ollaan jopa rohkeampia kuin Suomessa ja ahdistellaan enemmän kuin täällä.

– Se, että olen julkisesti ollut aina parisuhteessa, on säästänyt minut paljolta. Tällä hetkellä teen lähinnä hyvinvointiin ja urheiluun liittyviä tapahtumia, ja ne jo tunnelmansa puolesta ovat sellaisia, ettei siellä ole tämän tyyppisiä ongelmia.

– Jos olisin sinkku, niin niitä (ahdistelutapauksia) olisi varmasti enemmän, Ruusila-Nousiainen jatkaa.

Siviilissä sanottaisiin rohkeammin vastaan

Janni Hussi totesi MTV.fille antamassaan haastattelussa, että työtehtävässä oleminen pakottaa ilmaisemaan itseään pehmeämmin. Kollegat ovat samaa mieltä.

– Jos samalla tavalla kohdeltaisi, kun on itse asiakkaana yökerhossa, niin voisi sanoa aika paljon napakammin. Pitää yrittää olla asiallinen, mutta saada toinen (häiriköijä) tajuamaan, ettei hänen kommentointinsa ole asiallista, Carola Miller toteaa.

Esimiehille asiasta puhuminen ei ole itsestään selvyys. Työ on keikkaluontoista, hankalan työntekijän mainetta harva haluaa, eikä työnantaja välttämättä edes ole fyysisesti paikalla, kun pr-töitä tehdään.

– En ole oikeastaan vienyt eteenpäin näitä tilanteita. Enkä puhunut siitä esimiehelleni. Jotenkin se on alkanut tuntua niin jokapäiväiseltä, siihen on ikään kuin tottunut, Miller sanoo mietteliäänä.

– Toivon, että ihmiset miettisivät, että se on meille ihan normaali työtilanne ja se on meidän työpaikka. Ei ole asiallista, että kukaan tulee siinä tilanteessa huutelemaaan. Ehkä olisi hyvä, että sitä mietittäisi mikä on asiallinen käytös, hän muistuttaa.

Fitnesspäiväkirjojen toisen kauden jaksot MTV Katsomossa!

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme