Mainos
Mainos
kansi-hansilla

Reseptit aasialaiseen iltaan

Grillissä voi tehdä myös sushia. Poimi vinkit.

Sushiriisin (sumeshi) keittäminen

Riisiä kannattaa keittää kerralla isompi määrä, mikäli haluaa tehdä useita erilaisia sushipaloja. Riisi kannattaa käyttää ja syödä samana päivänä, sillä jääkaappiin etikkariisistä valmistettuja susheja ei kannata laittaa.

Tarvitset: 

4 dl sushiriisiä
4,5 dl vettä

1. Huuhtele riisi kylmällä vedellä. Laita riisi syvään kattilaan ja lisää 4,5 dl kylmää vettä. Anna riisin seistä kylmässä vedessä noin 15 min ja laita kansi päälle.
2. Kuumenna kattilaa lieden suurimmalla teholla, kunnes vesi alkaa kiehua. Käännä lämpö pienimmälle teholle ja anna kiehua hiljalleen noin 10 min.
3. Sammuta liesi ja anna riisin hautua kattilassaan vielä noin 10 min. Siirrä kypsä riisi isoon kulhoon. Riisin kiehuessa voit tehdä etikkaliemen sushien maustamiseen. 

Sushiriisin maustaminen awasezu-kastikkeella 

Tarvitset:

7 rkl riisiviinietikkaa
½ rkl Kania suolaa
4 rkl Bake Dreams sokeria 

1. Sekoita ainekset yhteen ja kiehauta liemi kattilassa.
2. Kaada liemi riisille samalla voimakkaasti riisiä sekoittaen. Käytä puista tai muovista kauhaa metallisen sijaan, etteivät riisinjyvät rikkoonnu.
3. Jäähdytä riisi nopeasti huoneenlämpöiseksi käännellen sitä varovasti. Jäähdytyksessä voit käyttää apuna joko oikeaa tai aikakausilehdestä tehtyä omatekoista viuhkaa.
4. Jos et käytä riisiä heti, peitä se kostealla pyyhkeellä. Riisi säilyy vuorokauden huoneenlämmössä. Älä laita riisiä jääkaappiin, koska etikkariisi kovettuu kylmässä.

Marinoitu silakkanigiri

Siloiden kannattaa antaa maustua lasipurkissa yön yli. Valmistele silakat siis ohjeen mukaan jo edellisenä päivänä. Riisi taas on parhaimmillaan tuoreena.

Silakat

Tarvitset:

600 g silakkafileitä tai suutarinlohta (Suutarinlohta käytettäessä lohta ei tarvitse erikseen maustaa, koska se on jo valmiiksi mausteliemessä ja käytettävissä sellaisenaan.)
½ rkl Kania suolaa
1 tl Kania valkopippuria 

Liemi: 

½ dl Bake Dreams sokeria
1 dl Winarom väkiviinaetikkaa
1 dl vettä
1 rkl Kania suolaa  

Lisäksi:

2 porkkanaa
1 punasipuli
4 laakerinlehteä
1 rkl sinapinsiemeniä
2 - 3 rkl piparjuurta raastettuna
1 rkl kokonaisia maustepippureita  
½ rkl kokonaisia neilikoita
1 ½ rkl Kania suolaa
valmista sushiriisiä
wasabi-tahnaa
hyvin puhdistettu lasipurkki

1. Huuhtele silakkafileet kylmällä vedellä ja painele talouspaperilla kuiviksi. Mausta fileet suolalla ja valkopippurilla, anna maustua jääkaapissa 20 - 30 min.
2. Yhdistä liemen ainekset kattilaan ja kiehauta liemi. Nosta kattila liedeltä ja pilko vihannekset.
3. Kasaa silakkafileet, mausteet ja vihannekset kerroksittain lasipurkkiin ja kaada jäähtynyt liemi niiden päälle. Anna maustua yön yli.
4. Kun kala on maustunut ja riisi kypsää, muotoile riisistä käsin suorakulmion muotoisia pallukoita. Sipaise riisin päälle hiukan wasabi-tahnaa ja nosta riisipalleron päälle siisti pala marinoitua silakkaa tai suutarinlohta. Jos haluat lisätä makua, voit ”polttaa” pinnat kaasupolttimella tai grillata ne ennen käyttöä.

Lohinigiri

Tarvitset:

400 g tuoretta Isokari -lohta
valmista sushiriisiä
wasabi-tahnaa
Vitasia soijakastiketta
pikkelöityä inkivääriä (japanilaisittain gari)

1. Leikkaa lohifileestä ohuita viipaleita.
2. Muotoile riisistä sopivan kokoisia suorakulmion muotoisia paloja. Sipaise päälle wasabi-tahnaa ohuesti ja aseta lohiviipale riisin päälle.
3. Koristele nigirit valkosipulimajoneesilla ja tarjoile ne inkiväärin sekä  soijan kanssa.

California-maki

Tarvitset:

1 paneroitu kampelafilee tai katkarapuja/rapupuikkoja pakasteesta
1 pkt norilevää
valmista sushiriisiä
valkosipulimajoneesia tai Cavabel tuorejuustoa
2 avokadoa ohuiksi viipaleiksi leikattuna
wasabi-tahnaa
pikkelöityä inkivääriä (japanilaisittain gari)
4 rkl valkoisia seesaminsiemeniä
4 rkl mustia seesaminsiemeniä
Aromata tuorekelmua 

1. Levitä levämatolle vedellä kostutetuin sormin ohuelti valmista sushiriisiä ja sipaise riisille wasabi-tahnaa sekä valkosipulimajoneesia.
2.  Asettele leikattu avokado ja kalapuikot riisi-levämatolle ja kääri tiukalle rullalle. Kostuta levärullan viimeinen reuna, jotta rulla pysyy paremmin kiinni.
3. Aseta pötkö sivuun ja levitä uutta riisiä kelmulle suorakaiteen muotoon. Aseta levärulla riisipeitteen päälle ja rullaa tiukaksi rullaksi, niin että levärulla saa päälleen vielä viimeisen riisikerroksen. Ripottele rullan pintaan seesaminsiemeniä ja leikkaa rulla veitsellä sopiviksi suupaloiksi. Tarjoile inkiväärin ja wasabi-tahnan kera.

Kylmäsavulohi-misokeitto

Tarvitset: 

30 g kuivattua merilevää (kombu)
30 g kuivattua kalahiutaletta (katsyobushi)
6 - 7 dl vettä
100 - 150 g vaaleaa misotahnaa
tofua
kevätsipulia
Hätälä kylmäsavulohta

1. Kiehauta vesi ja lisää kombu eli kuivattu merilevä.  Anna liemen hautua 15 - 30 min.
2. Nosta merilevä pois, kuumenna liemi uudelleen ja lisää katsyobushi eli kalahiutaleet. Anna liemen jäähtyä ja maustua noin 20 - 30 min.
3. Siivilöi liemi, kuumenna lämpimäksi ja lisää mukaan misotahna.
4. Kuutioi tofu, silppua kevätsipuli ja pilko kylmäsavulohi keiton sekaan. Tarjoile.

Bulgogi-liharuoka

Tarvitset:

600 - 800 g Grillimaisteri härän ulkofileetä ohuina siivuina

Marinadi: 

1 dl Vitasia soijakastiketta
3 - 4 rkl Fairglobe ruokosokeria
1 rkl seesamiöljyä
4 valkosipulinkynttä murskattuna
1 - 2 salottisipulia hienonnettuna
3 - 4 tl seesaminsiemeniä
½ rkl kuivattua chiliä
1 - 2 tuoretta chiliä pilkottuna
tuoretta korianteria
3 cm:n pala raastettua tuoretta inkivääriä

1. Sekoita marinadin ainekset kulhossa ja lisää liha lopuksi joukkoon. Anna lihan marinoitua hetken.
2. Grillaa liha parilalla “rapeaksi” ja tarjoile esimerkiksi keitetyn riisin, chilimausteseoksen, kimchi-kaalisalaatin ja salaatin kera.

VINKKI:

Voit halutessasi tehdä marinadin kaksinkertaisena ja säästää siitä puolet annosten viimeistelyyn. Voit myös marinoida ja grillata pihvit kokonaisina ja suikaloida ne vasta grillauksen jälkeen.

Pikkelöityjä vihanneksia

Varaudu hauduttamaan vihanneksia yön yli, jotta maut ehtivät kunnolla imeytyä vihanneksiin.

Tarvitset:

¼ retikka kuorittuna ja pilkottuna
1 rasia retiisiä, pestynä ja kannat poistettuina
2 - 3 porkkanaa kuorittuna ja pilkottuna
2 punasipulia kuorittuna ja pilkottuna
1 punainen chili pilkottuna 

Liemi:

1 ½ dl Bake Dreams sokeria
1 dl riisiviinietikkaa tai Winarom väkiviinaetikkaa
1 dl vettä
1 rkl Kania suolaa
korianteria ja basilikaa viimeistelyyn

1. Kiehauta vihannekset nopeasti  kiehuvassa vedessä ja liemi toisessa kattilassa.
2. Asettele vihannekset kulhoon ja kaada kuuma liemi niiden päälle. Anna vihannesten maustua mielellään yön yli. Koristele silputulla korianterilla ja basilikalla.

Chilillä ja seesamiöljyllä maustettua paksoita

Tarvitset: 

200 - 400 g paksoita tai kiinankaalia
2 - 3 rkl Vitasia soijakastiketta
1 - 2 rkl seesamiöljyä
½ punainen chili hienonnettuna
Kania suolaa ja pippuria 

Pese paksoit tai kiinankaalit ja kuivaa ne keittiöliinalla. Grillaa, mausta tuoreella chilillä, seesamiöljyllä ja soijalla. Tarjoile.

Kimchi – korealainen kaalisalaatti 

Varaudu hauduttamaan kaalia mausteseoksessaan parista päivästä viikkoon. Mitä kauemmin haudutat, sitä voimakkaampi mausta tulee. Tarkista maku päivittäin, ettei maustekaalista tule liian vahvaa.

Tarvitset:

1 kiinankaali
2 - 3 rkl Kania suolaa
vettä
5 - 6 valkosipulin kynttä raastettuna/murskattuna
n. 5 cm:n pätkä tuoretta inkivääriä raastettuna
1 tl Bake Dreams sokeria
2 - 3 tl kuivattua punaista chiliä
400 g retikkaa raastettuna
3 kevätsipulia hienonnettuna
n.  ½ dl kimchikastiketta tai valmista maustesekoitusta
halutessasi 2 - 3 rkl kuivattuja katkarapuja

1. Pese kaali huolellisesti ja pilko se kulhoon. Lisää sekaan suola ja sekoita ainekset kulhossa käsin. Lisää vettä niin, että kaali peittyy. Anna kaalin mehustua 1 - 2 tuntia.
2. Huuhdo kaalista ylimääräinen suola juoksevan kylmän veden alla. Laita kaali siivilän päälle valumaan ja valmista sillä välin maustetahna.
3. Sekoita loput ainekset tahnaksi. Lisää tahna kaalin kanssa kulhoon ja hiero maustetahna kaaliin. Jos haluat oikean kimchin maun, lisää maustetahnaan 2 - 3 rkl kuivattuja katkarapuja. Mausta tulee näin “funkympi”.
4. Nosta kaalimassa kannelliseen vuokaan ja pidä kylmässä pari–kolme päivää tai jopa pidempään. Mitä pidempään haudutat, sitä voimakkaampi maku. Salaatti on luonteeltaan voimakasta, joten maku kannattaa tarkistaa päivittäin, ettei se lipsahda todellisen voimasalaatin puolelle.

Tonkatsua ja rapeaa kaalisalaattia tonkatsukastikkeen kanssa

Tarvitset: 

4 kpl Grillimaisteri kassleripaloja tai porsaan kyljyst
Kania suolaa ja pippuria
Vitasia soijakastiketta
Bake Dreams vehnäjauhoja leivitykseen
2 - 3 kananmunaa kevyesti vatkattuna
vettä
3 - 4 dl Rivercote korppujauhoja 

1. Mausta lihat suolalla ja pippurilla ja pyörittele vehnäjauhoissa. Sekoita kananmunien rakenne rikki kulhossa ja lisää tilkka vettä.
2. Kasta lihat kananmuna-vesiseokseen ja pyörittele kastamisen jälkeen lihat vielä korppujauhoissa. Paista tai friteeraa lihat rapeiksi.

Rapea kaalisalaatti

Tarvitset:

½ valkokaali ohuen ohuiksi suikaleiksi leikattuna
omenaa ohuina siivuina
fenkolia ohuina siivuina
jääpaloja, vettä
valkosipulia murskattuna
seesamiöljyä
Kania suolaa ja pippuria
Vitasia soijakastiketta
raastettua inkivääriä

Laita vihannekset ja omena hetkeksi jääveteen. Näin niistä tulee erityisen rapeita. Kun ne ovat tekeytyneet jäävedessä hetken, nosta ne ylös ja valuta ylimääräinen vesi pois. Lisää valkosipuli ja mausteet sekä inkivääri. Pyöräytä ainekset kulhossa ja tarjoile.

Tonkatsukastike

Tarvitset:

2 - 3 rkl Vita D’or rapsiöljyä
2 - 3 salotti- tai keltasipulia
2 omenaa kuorittuna ja pilkottuna
4 - 5 tomaattia pilkottuna
3 - 4 valkosipulinkynttä murskattuna
3 dl valkoviiniä
2 dl vettä
2 tl Kania suolaa
½ dl Vitasia soijakastiketta
3 - 4 rkl riisiviinietikkaa tai Acentino viinietikkaa
2 - 3 rkl Nostia tomaattipyreetä
1 laakerinlehti
cayennenpippuria
Kania valkopippuria
Kania kanelia
muskottipähkinää
maustepippuria
2 rkl Worcestershire-kastiketta

1. Kuumenna öljy ja kuullota sipulit, valkosipuli, tomaatit ja tomaattipyree öljyssä. Lisää mausteet ja nesteet sekaan. Anna seoksen hautua paksuksi miedolla lämmöllä noin tunnin ajan.
2. Poista laakerinlehti ja muut ylimääräiset, kovat sattumat kastikkeen joukosta. Soseuta ja siivilöi siivilän läpi. Tarkista maku ja lisää mausteita tarvittaessa. Jos kastike on liian paksua, voit ohentaa sitä vedellä.

Uppopaistettua banaania, suklaa-pähkinätoffeeta ja vaniljajäätelöä

Tarvitset:

3 banaania
½ sitruunan mehu
4 - 5 rkl vaaleaa tai tummaa rommia
3 - 4 rkl Bake Dreams sokeria
2 dl riisijauhoja tai perunajauhoja

Taikina

3 - 4 dl Bake Dreams vehnäjauhoja
1 ½ - 2 dl kädenlämpöistä vettä
1 ½ dl Saskia kivennäisvettä
3 - 4 rkl Milbona voita sulatettuna
3 - 4 rkl Bake Dreams sokeria
2 - 3 kananmunan valkuaista vaahdotettuna
3 - 4 dl Vita D’or rapsiöljyä friteeraukseen
Noblissima vaniljajäätelöä annoksen viimeistelyyn

1. Kuori ja leikkaa banaanit halki pituussuunnassa. Mausta rommilla ja sitruunanmehulla.  Anna banaanien marinoitua 20 - 30 min.  
2. Valmista taikina. Sekoita jauhot, vesi, kivennäisvesi, sulanut voi ja sokeri. Anna taikinan levätä ja turvota noin tunnin. Friteeraustaikina vaatii pientä hienosäätöä eikä se saa olla tietenkään liian paksua eikä liian löysää. Lisää siis tarvittaessa tilkka kivennäisvettä tai ripaus vehnäjauhoja, jotta koostumuksesta tulee sopiva.
3. Kun taikina on tarpeeksi levännyt, sekoita kananmunan valkuaiset taikinan joukkoon.
4. Nosta banaanit liemestään ja kuivaa ne. Kasta ne perunajauhoihin tai riisijauhoihin ja sen jälkeen friteeraustaikinaan.
5. Kuumenna öljy noin 175-asteiseksi. Voit kokeilla vaalealla leipäpalalla, onko öljy riittävän kuumaa. Kun leipäpala ruskistuu kauniisti, on öljy sopivaa. Friteeraa banaanit kauniin ruskeiksi öljyssä ja tarjoile suklaa-pähkinätoffeen ja vaniljajäätelön kera.

Suklaa-pähkinätoffee

Tarvitset:

200 g Bake Dreams sokeria
2 dl Milbona kermaa
3 - 4 rkl Milbona voita
3 - 4 rkl Alesto suolapähkinöitä
50 g Bellarom tummaa suklaata 

1. Sulata sokeri kattilassa.
2. Kun sokeri on sulanut kauniin kullanruskeaksi, lisää kerma ja keitä tasaiseksi.
3. Lisää lopuksi voi, pähkinät ja tumma suklaa. Sekoita tasaiseksi ja tarjoile lämpimänä. 

Hansin vinkit kimchin tekoon

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme