Mainos
Mainos
kansi-hansilla

Reseptit Lähi-idän illalliselle

Lähi-itä-jaksossa Hans kokkaa vieraidensa kanssa mausteisia makuja.

Grillattua lampaan ulkofileetä

600–800 g Grillimaisteri valkosipuli-yrttimarinoitua lampaan ulkofileetä

Kania merisuolaa myllystä

Kania mustapippuria myllystä


1. Mausta fileet suolalla ja pippurilla. Grillaa fileitä noin yhden minuutin ajan molemmilta puolilta.

2. Aseta lampaanfileet vetäytymään noin 10–15 minuutiksi. 

3. Kuumenna nopeasti vielä ennen tarjoilua.

Grillimaisterin tsatsiki

1–2 prk Eridanous tsatsikia

3–4 rkl tilliä hienonnettuna

3–4 rkl minttua hienonnettuna

1 kokonainen kurkku kuorittuna ja siemenet poistettuna

1 tl Kania merisuolaa myllystä

1 valkosipulin kynsi veitsellä murskattuna

 

1. Pilko tai raasta kurkku, ja mausta raaste suolalla ja valkosipulilla. 

2. Anna kurkkuraasteen vetäytyä hetki kulhossa, kunnes kurkun nesteet lähtevät liikkeelle. 

3. Valuta raaste siivilässä tai kuivaa talouspaperilla ja yhdistä se sitten tsatsikin sekaan. Lisää maun mukaan minttua ja tilliä.

Kasviscouscous

2 dl Golden Sun couscous-ryynejä

kiehuvaa vettä

3–4 rkl Primadonna oliiviöljyä

1–3 valkosipulinkynttä murskattuna

1 pieni kesäkurpitsa kuutioituna

1 pieni munakoiso kuutioituna

1 punainen paprika kuutioituna

2–3 salottisipulia kuorittuna ja hienonnettuna

1 prk kikherneitä suolaliemessä

1 rasia miniluumutomaatteja

tuoretta kurkkua kuorittuna ja kuutioituna

punaista chiliä grillattuna ja hienonnettuna

tuoretta basilikaa

tuoretta korianteria

tuoretta minttua

½ tl juustokuminaa

½ tl Kania kanelia

Kania merisuolaa myllystä

Kania mustapippuria myllystä

sitruunan mehua

 

1. Turvota couscous paketin ohjeen mukaisesti. 

2. Kuullota valkosipuli, kesäkurpitsa, munakoiso, paprika, salottisipuli ja kikherneet oliiviöljyssä pannulla. Yhdistä kuullotetut kasvikset couscouksen kanssa. 

3. Pilko joukkoon miniluumutomaatit ja kurkku. Sekoita varovasti, ettei couscous puuroudu. Lisää mausteet ja yrtit, tarkista maku ja tarjoile.

Grillattua kebabia pitaleivällä tomaatti- ja valkosipulikastikkeen kera

Kebab:

600 g Reilu naudan jauhelihaa

2–3 tl Kania merisuolaa myllystä

1–2 tl juustokuminaa

1 tl jauhettuja fenkolinsiemeniä

½ tl Kania chilijauhetta

½–1 tl Kania kanelia

3–4 murskattua valkosipulinkynttä

1 punainen chili hienonnettuna

2 salottisipulia hienonnettuna

tuoretta minttua hienonnettuna maun mukaan

timjamia hienonnettuna maun mukaan

1–2 säilykepurkkia, pestynä ja leivinpaperilla vuorattuna


Lisäksi tarvitaan: 

8 Rivercote pitaleipää

Itsetehtyä tomaattikastiketta (resepti alla)

Itsetehtyä valkosipulikastiketta (resepti alla)

Ruskistettua voita (resepti alla)

 

1. Sekoita kebabmassan ainekset hyvin keskenään. Käytä pieni nokare kebebmassaa paistinpannulla ja tarkista maku. Mikäli maku on mielestäsi hyvä ja suolaa on sopivasti, anna massan levätä ja maustua noin 15–30 minuuttia. 

2. Sullo kebabmassa tämän jälkeen tiiviisti säilykepurkkeihin ja aseta purkit korkeareunaiseen kattilaan. Kaada kattilan pohjalle vettä niin, että sen pinta ulottuu 3 cm purkkien reunojen alapuolelle. Kiehauta vesi ja anna porista noin 15–20 minuuttia. Lihan kypsyyden voit mitata veitsen avulla. Työnnä terävä veitsi keskelle purkkia: mikäli lihasta nouseva neste on kirkasta, liha on kypsää. 

3. Kun lihat ovat kypsiä, nosta kattila tulilta, mutta anna purkkien jäähtyä nesteessä, kunnes pystyt käsittelemään purkkeja turvallisesti. Käännä purkit nurinpäin leikkuulaudalla ja avaa pohjat purkinavaajalla. Työnnä kebab-pötköt ulos purkeista ja vuole ne veitsellä ohuiksi viipaleiksi. 

4. Paahda kebabviipaleet grillissä tai kuumalla pannulla. Tarjoile heti ruskistetun voin sekä tomaatti- ja valkosipulikastikkeiden kera. 

Ruskistettu voi

250 g Milbona voita

 

1. Kuumenna voi 148 asteeseen. Kuumennuksessa voissa oleva maitohera palaa, eikä sitä enää käytetä. Maitohera painuu kuumennuksen seurauksena pohjalle ja sen erottaa helposti. 

2. Jäähdytä voi ja siivilöi se. Kuumenna siivilöity voi uudelleen ja tarjoile kebabin kanssa. 

Tulinen tomaattikastike

3 rkl Primadonna oliiviöljyä

2–3 salottisipulia kuorittuna ja pilkottuna

3–4 valkosipulinkynttä kuorittuna ja murskattuna

1 rasia miniluumutomaatteja pilkottuna

1 rkl Nostia tomaattipyreetä

1 dl Nostia tomaattimurskaa

1 dl Vitafit tomaattimehua

2 dl vettä

1–2 punaista chiliä hienonnettuna

1 tl chililastuja murskattuna

2 rkl Acentino punaviinietikkaa

2 rkl Bake Dreams sokeria

timjamia

basilikaa

minttua hienonnettuna

Kania merisuolaa ja Kania mustapippuria myllystä

 

1. Kuullota salottisipuli, valkosipuli, miniluumutomaatit ja chili oliiviöljyssä. Lisää sekaan tomaattipyree ja kuullota kastiketta vielä hetki lisää. 

2. Lisää mukaan tomaattimurska, tomaattimehu sekä vesi. Lisää murskatut chililastut, punaviinietikka ja sokeri. Keitä seosta, kunnes maku on vahva ja roteva.

3. Siivilöi kastike, tarkista maku ja mausta kastike lisäämällä hienonnetut yrtit, suolaa ja pippuria. 

Valkosipulikastike

1 prk Milbona kermaviiliä tai turkkilaista jogurttia

3–4 raastettua valkosipulinkynttä

tilliä hienonnettuna

minttua hienonnettuna

sitruunan mehua

Kania mustapippuria myllystä maun mukaa

hyppysellinen Bake Dreams sokeria

hyppysellinen Kania merisuolaa myllystä

 

Sekoita ainekset keskenään kulhossa, tarkista maku ja tarjoile kylmänä.

                                  

VINKKI:

Jos haluat leipoa pitaleivät itse, aiemmassa Italia-jaksossa esitelty pizzataikina käy mainiosti myös pitataikinaksi.Pyörittele taikina golfpallon kokoisiksi palloiksi ja paina pallot sitten kämmenellä lättänäksi. Nostata leipiä hetki liinan alla ja paista uunissa, grillissä tai paistinpannulla kypsiksi. Säilytä valmiita leipiä liinojen välissä käyttöön saakka, jotta ne eivät kuivu.     

Hummus

1 tlk keitettyjä kikherneitä suolaliemessä

½ dl sitruunan mehua

½ dl tahini-tahnaa (seesamitahnaa)

1 murskattu valkosipulinkynsi

2–3 rkl Primadonna oliiviöljyä

Kania merisuolaa myllystä maun mukaan

½ tl jauhettua juustokuminaa

tilkka vettä

Lisäksi tarvitaan:

Kania paprikajauhetta ja Primadonna oliiviöljyä koristeluun

Pitaleipiä tarjoilukaveriksi

 

1. Yhdistä kikherneet, sitruunan mehu, tahini-tahna, valkosipuli ja oliiviöljy monitoimikoneeseen ja aja ainekset tasaiseksi massaksi. Lisää tarvittaessa mukaan tilkka vettä. Tarkista maku ja mausta suolalla sekä juustokuminalla. 

2. Asettele hummus tarjoiluastiaan ja muotoile keskelle kolo. Kaada koloon oliiviöljyä ja koristele annos paprikajauheella. Tarjoile pitaleipien kera. 

Harissamajoneesi

2 dl Vita D’or herkkumajoneesia

1 murskattu ja hienonnettu valkosipulinkynsi

harissa-maustetahnaa maun mukaan

 

Sekoita ainekset, tarkista maku ja tarjoile.

Hunaja-rosmariiniglaseerattu kanavarras ”ras-el-hanout”

Ras el hanout on mausteseos, joka sopii grilliruokiin kuin nenä päähän. Mausteseos säilyy pitkään ja parhaan ras el hanout -seoksen teet jauhamalla mausteseoksen kokonaisista mausteista. 

Ras el hanout -mausteseos

1 tl jauhettua muskottipähkinää

1 tl jauhettua korianterinsiementä

1 tl jauhettua juustokuminaa

1 tl jauhettua inkivääriä

1 tl jauhettua kurkumaa

1 tl Kania merisuolaa myllystä

1 tl Kania kanelia

1 tl Bake Dreams sokeria

1 tl Kania paprikajauhetta

1 tl jauhettua kardemummaa

1 tl jauhettua cayennenpippuria

1 tl jauhettua maustepippuria

 

Sekoita ainekset. 

Vartaat

400–600 g Grillimaisteri maustamatonta broilerin fileepihviä paloiteltuna

Ras el hanout -mausteseosta

2–3 rkl Primadonna oliiviöljyä

3–4 rkl Marlene hunajaa

rosmariinia

Kania merisuolaa myllystä

2 murskattua valkosipulinkynttä

Grillimaisteri grillitikkuja, vedessä liotettuja

 

1. Sekoita öljy, hunaja, rosmariini, suola ja valkosipuli keskenään.

2. Paloittele broilerit ja pyöräytä ne marinadissa. Lävistä ne grillitikuilla ja sivele mausteseosta vielä vartaiden päälle reilulla kädellä.

3. Grillaa grillissä ja tarjoile jogurttikastikkeen kanssa. 

Jogurttikastike

1 pieni purkki Milbona kreikkalaista jogurttia

1 raastettu valkosipulin kynsi

2 tl Marlene hunajaa

tuoretta minttua

ripaus suolaa

 

Sekoita ainekset yhteen ja tarjoile.

Falafelit

300 g kuivia kikherneitä

 

Laita kikherneet isoon kulhoon ja kaada päälle reilusti kylmää vettä. Anna liota vesiliemessä 10 tuntia.


Lisäksi:

2–3 salottisipulia kuorittuna ja hienonnettuna

1 dl silputtua lehtipersiljaa

1 dl silputtua korianteria

1 sitruunan mehu ja raastettu kuori

3 valkosipulinkynttä murskattuna ja hienonnettuna

chililastuja maun mukaan murskattuina

1 tl kuminaa

½ tl juustokuminaa

Kania kanelia maun mukaan

Kania merisuolaa myllystä maun mukaan

Vettä 

1 l Vita D’or rapsiöljyä uppopaistamiseen

 

1. Valuta liotetut kikherneet ja kaada ne sitten salottisipulin, yrttien ja sitruunamehun kanssa tehosekoittimeen. Jauha ainekset massaksi ja lisää mukaan mausteet. Lisää tarvittaessa pieni tilkka kylmää vettä.

2. Kumoa falafel-massa pieneen kulhoon ja painele siitä ilmat pois. Anna massan vetäytyä hetken jääkaapissa.

3. Muotoile massa falafel-palloiksi kostutetuin käsin ja uppopaista kypsiksi öljyssä muutama pallero kerrallaan. Falafelit voi myös grillata parilalla tai paistaa pannulla. Muista silloin käyttää Primadonna oliiviöljyä tai Vita D’or rapsiöljyä rasvana.


VINKKI:

Voit käyttää myös tölkkikikherneitä, mutta tällöin massaan pitää lisätä hieman vehnäjauhoja sidosaineeksi tai falafelit hajoavat uppopaistettaessa. 

Baklava ja marja-mascarpone

400 g voitaikinaa tai 1 pkt filo-taikinaa, sulatettuna

200 g hienonnettuja pähkinöitä, esimerkiksi hasselpähkinöitä tai Alesto Fine saksanpähkinöitä

2–3 tl Kania kanelia

150 g sulatettua Milbona voita

Siirappi:

1 vaniljatanko

2 dl Bake Dreams sokeria

2 dl vettä

1 dl Marlene hunajaa

 

1. Sekoita pähkinät ja kaneli yhteen kulhossa. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

2. Voitele uunivuoka. Jos käytät voitaikinaa, kauli taikinalevyt niin ohuiksi kuin mahdollista ja leikkaa ne uunivuoan muotoisiksi paloiksi. Aseta yksi levy vuoan pohjalle. 

3. Voitele vuoan pohjalla oleva ohut levy voisulalla ja lisää kerros kanelilla maustettuja pähkinöitä sen päälle. Lisää pari-kolme kerrosta toimien samalla tavalla, eli voitaikinalevy ja sitten maustettuja pähkinöitä – aivan kuin kokoaisit lasagneaineksia. Päällimmäiseksi tulee viimeinen ohut voitaikinalevy, joka sekin voidellaan huolellisesti voisulalla.

4. Leikkaa terävällä veitsellä baklava haluamasi kokoisiksi neliöiksi ja aseta vuoka uuniin noin puoleksi tunniksi. Paista leivonnaista uunissa, kunnes sen pinta on kauniin kullanruskea. Baklavan kypsyessä uunissa valmista siirappi valmiiksi.

5. Keitä vaniljatangosta, vedestä, sokerista ja hunajasta paksu siirappi kattilassa. Kun siirappi on sopivan paksua, poista vaniljatanko joukosta. Voitele baklava välittömästi siirapilla, kun otat sen pois uunista. Anna kokonaisuuden jäähtyä ja tekeytyä rauhassa. Tarjoile baklavapalat marja-mascarponen kanssa.

Marja-mascarpone

3 dl mascarponejuustoa

3–4 rkl tomusokeria

1 tl vaniljasokeria

1–2 dl tuoreita marjoja kuten mansikoita, mustikoita ja vadelmia

 

Vatkaa tomusokeri, vaniljasokeri ja mascarpone kulhossa.  Sekoita marjat keskenään ja lisää mascarponen sekaan. Tarkista maku ja tarjoile baklavan kanssa.


Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme