Mainos
Mainos
kansi-hansilla

Kokki Sami Garamin kesän grilliherkut: Kukkoa ja villisikaa

Hansin grillibileet -ohjelman viimeisessä jaksossa Välimäki saa vieraakseen neljä kokkikaveriaan, ja grillissä valmistetaan muun muassa kanaa eri muodoissa. Kokki Sami Garam kertoo, millaiset grilliherkut ovat jääneet tältä kesältä erityisesti mieleen.

Tällä viikolla Hansin grillibileisiin saapuu neljä Hans Välimäen kokkikaveria. Matti Jämsen, Mikko Takala, Sami Garam ja Marce Rendic valmistavat yhdessä Välimäen kanssa muun muassa rapeiksi friteerattuja sekä tulisiksi glaseerattuja kanansiipiä.

Kokki, yrittäjä ja kirjailija Sami Garam kertoo tunteneensa Hans Välimäen jo noin kymmenen vuoden ajan.

– Tutustuin Hansiin työkeikalla Oulussa, Valkosipuliyö-tapahtumassa. Yhteen pätkään pelasimme myös monta vuotta yhdessä sählyä. Meillä oli sellainen kokki-jengi, jossa tutustuttiin vähän paremminkin, tapasimme aina sunnuntaisin sählyn merkeissä, Garam kertoo.

Garam pyörittää nykyään kolmea Helsingissä sijaitsevaa lounasravintolaa.

– Neljäs lounasravintola avataan kahden viikon kuluttua Agricolan kirkossa. Olemme stadilainen lounashirmu tällä hetkellä, katsotaan nyt keksitäänkö joskus lähteä susirajan toiselle puolelle, eli kehäykkösen taakse.

Vaikka Garamin kesä menee pääosin työn merkeissä, hän on silti ehtinyt myös lomailemaan. Lomasta nautitaan pääosin mökillä Lammilla.

– Meillä on siellä mökillä myös seitsemän lammasta, aika menee niitä hoitaessa.

Garam on käynyt kesän aikana myös Budabestissa, jonne hän aikoo palata syksyllä katsomaan Suomi ja Unkari EM-jalkapallokarsintaa.

– Minähän olen isäni puolelta unkarilainen, eli sinänsä on hyvä tilanne, kun voin kannustaa kumpaakin joukkuetta, Garam vitsailee.

Kasvisten käyttöä sesongin mukaan

Garam kertoo kesäisin valmistavansa ruokaa hyvin usein grillissä. Viime aikoina mökillä olleessaan hän on grillannut lähes joka päivä.

 – Meillä mökissä ei ole sähköhellaa, vaan puuhella, joka lämmittää sitten taloakin aika paljon, jos sillä valmistaa ruokaa. Tästäkin syystä grilli on kesäisin oivallinen ruuanvalmistusväline. 

Se, mitä grillissä paistuu, riippuu Garamin mukaan jonkun verran ajankohdasta, etenkin jos puhutaan kasviksista.

– Alkukesästä ja keväällä tulee esimerkiksi syötyä aika paljon parsaa, ja sitten myöhemmin kun tulee uudet perunat, niin niitä tulee hyödynnettyä.

Garam kertoo, että ruuan puolesta yksi parhaimmista kokemuksista tänä kesänä on ollut kukkorisotto, jonka pääraaka-ainetta ei tarvinnut lähteä hakemaan kaukaa.

– Meillä on mökillä kanoja ja kukkoja, ja nyt teurastimme yhden kukoista. Ensin irroitimme keittämällä lihat, ja teimme luista herkullisen kastikkeen. Lopuksi lihat paistettiin grillissä, ja lisättiin risottoon.

Toinen erityinen kesän ruokamuisto liittyy henkilökunnan virkistysiltaan. 

– Virkistysillassa käytiin villisikatilalla, ja otettiin mukaan sieltä villisian sisäfileitä. Silloin taisi olla vähän viileä ilma, ettei maltettu grillata hirveän kauan, ja sen takia lihasta tuli ihan älyttömän hyvää, kun se oli sellaista sopivan mehevää. Juuri niin kuin villisian pitää olla.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme