Mainos
Mainos
Hansin matkassa -kansi

Kausi 2, jakso 3: Hansin ja Antti Törmäsen reseptit Sveitsistä

Hansin matkassa -ohjelman toisen tuotantokauden kolmannessa jaksossa loihdittiin herkkuja Sveitsissä Antti Törmäsen kanssa.

Jääkiekkovalmentaja Antti Törmänen ja huippukokki Hans Välimäki loihtivat Sveitsissä tyylikkään rapucocktailin, häränfileetä sekä perunagratiinia. Kokeile reseptejä kotona!

Patronaksen rapucocktail

Jääkylmä tomaattikeitto:

2appelsiinin mehu
2limen mehu
1 ltomaattimehua
4 rkltomaattipyreetä
2valkosipulinkynttä
1chilipalko hienonnettuna
4 rklsokeria
5 rkltomaattiketchuppia
2 tlkalakastiketta
2 tlchilikastiketta
tuoretta korianteria hienonnettuna

Sekoita kaikki ainekset paitsi korianteri monitoimikoneella hienoksi ja tarkista maku. Lisää lopuksi hienonnettu korianteri joukkoon. Kylmennä liki jääkylmäksi pakastimessa.

Jättikatkaravut:

Katkaravut kypsennetään kahdesti: ensin ceviche-tyyliin sitruunalla, ja lopuksi kuumassa dashiliemessä. Dashiliemi kannattaa valmistaa ennen katkarapujen marinointia.

2raakaa jättikatkarapua ruokailijaa kohden
suolaa ja mustapippuria myllystä
pilkottua valkosipulia
tuoretta korianteria hienonnettuna
sitruunamehua
dashilientä (kts. ohje alla)

Kuori ja halkaise ravut pituussuuntaan. Poista suolet. Mausta ravut suolalla ja pippurilla. Sekoita joukkoon valkosipuli, korianteri ja sitruunamehu. Anna maustua hetken.

Kuumenna dashiliemi ja kaada rapujen päälle. Kun ravut vaihtavat väriä eli kypsyvät, nosta ne pois liemestä jäähtymään.

Dashiliemi:

2 dlvettä
1 pieni palakombua eli kuivattua merilevää
20 gkatsuobushia eli kuivattuja kalahiutaleita

Kuumenna vesi ja kombu kattilassa melkein kiehumispisteeseen. Ota pois levyltä ja anna maustua noin 20 minuuttia. Ota kombu pois ja kuumenna uudelleen. Lisää kalahiutaleet joukkoon ja ota pois levyltä. Anna maustua toiset 20 minuuttia.

Tomaattisalsa:

4kypsää tomaattia pilkottuna
2salotti- tai roscoffsipulia hienonnettuna
suolaa ja mustapippuria myllystä
tuoretta korianteria silputtuna
valkoviinietikkaa
ruohosipulia pilkottuna
oliiviöljyä
1limen mehu
2valkosipulin kynttä murskattuna

 Sekoita ainekset ja anna mehustua hetken ennen tarjoilua

 

Annoksen kokoaminen:

Nosta tomaattisalsa lautasen pohjalle, lisää ravut ja kaada päälle jääkylmä tomaattikeitto lautaselle. Tarjoile voileipäkeksien kera.

Kokonainen häränfilee lisukkeineen

1 kghyvälaatuista häränfilettä
suolaa ja mustapippuria myllystä
tuoretta rosmariinia pilkottuna
tuoretta timjamia pilkottuna
4 valkosipulinkynttä
voita ja öljyä paistamiseen

Hiero lihan pintaan suola, pippuri ja yrtit. Kuori ja leikkaa valkosipulinkynnet pieniksi paloiksi. Tee lihan pintaan muutama reikä terävällä veitsenkärjellä ja työnnä valkosipulit reikiin. Paista lihaan pannulla väriä , huuhtele pannu ja ota liemi talteen. Aseta liha uunivuokaan ja valele paistoliemellä. Kypsennä 175-asteisessa uunissa,   kunnes sisälämpötila on 46-48 astetta. Anna vetäytyä folioon käärittynä 5-10 minuuttia. Tarjoa juuresten, pinaatin, perunagratiinin ja bearnaisekastikkeen kera.

Juurekset:

Voit käyttää tähän mitä juureksia tahansa. Itse pidän erityisesti porkkanoista. Kiehauta suolalla maustettu vesi, lisää porkkanat ja keitä kunnes ne pehmenevät hieman.Sulata pannulla sokeria ja voita. Lisää porkkanat, paista hetki ja lisää lopuksi hieman rakuunaa joukkoon makua antamaan. Voit maustaa porkkanat lopuksi vielä suolalla ja pippurilla.

Pinaatti:

500 gpinaattia
4 rklvoita
1-2salottisipulia hienonnettuna
1murskattu valkosipulinkynsi
suolaa ja mustapippuria myllystä
muskottia

Pese ja kuivaa pinaatti. Poista paksuimmat lehtiruodit. Sulata voi pannulla, lisää sipuli ja valkosipuli, kuullota hetki. Lisää pinaatti ja paista nopeasti jatkuvasti käännellen, kunnes pinaatti notkistuu. Mausta, tarkista maku ja tarjoile.

Perunagratiini "Dauphinoise"

1 kghyvälaatuista perunaa
4 rklvoita
2salottisipulia kuorittuna ja hienonnettuna
2valkosipulinkynttä kuorittuna ja murskattuna
suolaa ja mustapippuria myllystä
3 dlkermaa
1 dlmaitoa
200ggryuere-juustoa tai vastaavaa

Kuori ja siivuta perunat. Sulata voi isolla pannulla, lisää sipuli ja valkosipuli. Kuullota sipuleita hetken aikaa ja lisää siivutetut perunat. Freesaa perunoita hetki oikein kunnolla. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää kerma ja maito. Anna kiehahtaa. Lisää juustoraaste ja kaada koko komeus uunivuokaan.

Kypsennä 175-asteisessa uunissa 45-60 minuuttia.

Bearnaisekastike

8keltuaista
4 rklreduktiota (kts. ohje alla)
400 gkirkastettua sulatettua voita
suolaa ja mustapippuria myllystä
tabascoa
worcestershire-kastiketta
sitruunamehua
hienonnettua rakuunaa

Yhdistä keltuaiset ja reduktio kuumuutta kestävään astiaan. Vatkaa keltuaisia vesihauteessa, kunnes seokseen muodostuvat kuplat pienenevät ja tihenevät. Lisää joukkoon voi voimakkaasti vatkaten ohuena nauhana. Kun seos on kypsää se muistuttaa rakenteeltaan majoneesia. Mausta ja tarjoa heti.

Reduktio:

2salottisipulia kuorittuna ja pilkottuna
1valkosipulinkynsi kuorittuna ja pilkottuna
tuoretta rakuunaa pilkottuna
0,75 dlvalkoviinietikkaa
1 dlvettä
mustapippuria
sitruunamehua

Yhdistä kaikki ainekset kattilassa. Kiehauta ja keitä kokoon, kunnes puolet on jäljellä. Siivilöi.

Hansin matkassa MTV3-kanavalla keskiviikkoisin klo 20.05.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme