Mainos
Mainos
Hansin matkassa -kansi

Kausi 2, jakso 8: Hansin ja Mikko Nissisen reseptit Bostonista

Hansin matkassa -ohjelman toisen kauden kahdeksannessa jaksossa herkuteltiin muun muassa tonnikalasashimilla, parsalla ja appelsiinikekseillä.

Paahdettu tonnikalasashimi, marinoidut siitakesienet ja rapea salaatti

Paahdettu tonnikalasashimi:
200 g raakaa tonnikalaa
4 rkl vaaleaa misokastiketta
mausteseosta (kts. ohje alla)

 Sivele tonnikalan pintaan vaaleaa misotahnaa. Paahda tonnikalasta kuumalla pannulla nopeasti pinnat molemmin puolin kiinni ja pyörittele mausteseoksessa. Tarjoile jääkylmänä maustekastikkeen, marinoitujen sienten ja rapean salaatin kera.

Mausteseos:
1 rkl korianterinsiemeniä
2 rkl kokonaisia mustapippureita
2 rkl merisuolaa
1/2 rkl fenkolinsiemeniä
4 rkl seesaminsiemeniä

Paahda mausteita kuivalla pannulla, kunnes alkavat tummua hieman. Sekoita ja jauha hienoksi.

Marinoidut siitakesienet + maustekastike tonnikalalle ja siitakesienille:

Käytä tonnikalan ja siitakesienten kanssa samaa kastiketta, mutta jätä siitakesieniin käytettävä kastike suurustamatta.

250 g siitakesieniä
maustekastiketta ilman suurustetta (kts. ohje alla)

Kaada kiehuva maustekastike suikaloitujen siitakesienten päälle ja anna vetaytyä kylmässä noin puoli tuntia.

Maustekastike:
1 salottisipuli
2 valkosipulinkynttä
0,5 dl paahdettua seesamiöljyä
50 g tuoretta inkivääriä
1 dl  makeaa soijakastiketta
0,5 dl sitruunanmehua
0,5 dl valkoviiniä tai sakea
2 rkl kalakastiketta
100 g Muscavado-sokeria
1 rkl maizenaa

Kuori sipulit ja hienonna. Freesaa salotti ja valkosipuli seesamöljyssä. Lisää tuore inkivääri paloina. Yhdistä nesteet ja sokeri. Lisää kattilaan. Keitä marinadia hiljalleen noin 20 minuuttia.

Suurusta vesitilkkaan sekoitetulla maizenalla. Jäähdytä ja tarjoile tonnikalasashimin kanssa.

Rapea salaatti:
1 iso punajuuri
1 retikka
1 kurkku
5 retiisiä
1 pieni fenkoli
3 rkl soijakastiketta
2 rkl paahdettua sesamiöljyä
3 rkl oliivioljyä
1 rkl limemehua

Kuori punajuuri, retikka ja kurkku. Suikaloi retikka ja punajuuri julienneterällä ohuiksi suikaleiksi ja laita suikaleet omiin astioihinsa jääveteen. Jäävesi jäykistää juurekset rapeiksi. Tee kurkusta, retiiseistä ja fenkolista ohuita lastuja ja jäykistä nekin jäävedessä. Kaada vedet pois ja yhdistä raaka-aineet salaattikulhossa.

Sekoita soijasta, oljyistä ja limemehusta vinegretti. Sekoita vinegretti salaattiin ja tarjoa sashimin lisukkeena.

Parsaa, pähkinävoi-hollandaise, sitruunakompottia ja valkosipuli- sitruunamajoneesia

Parsa:
2 punttia vihreää parsaa
4 rkl voita
2 salottisipulia kuorittuna ja hienonnettuna
1 valkosipulinkynsi kuorittuna ja hienonnettuna
3 sitruunaviipaletta
vettä
pari oksaa tuoretta timjamia
suolaa ja mustapippuria myllystä

Kuori parsat ja leikkaa kovat varret pois. Kokeile kynnellä missä kohdassa parsan varsi antaa sen verran periksi, että kynsi uppoaa ja leikkaa varsi siitä poikki.Voit säilyttää päät ja käyttää ne esimerkiksi keittoon tai kasvisliemeen.

Sulata voi pannulla ja lisää hienonnettu sipuli sekä valkosipuli. Aseta parsat pannulle ja paista niitä hetki yhdeltä puolelta. Lisää sitruunat parsojen päälle. Älä käännä. Kun parsat ovat saaneet hieman väriä, lisää vettä ainoastaan sen verran, että parsat juuri ja juuri peittyvät. Lisää timjami. Peitä parsat leivinpaperilla tai kannella, ja keitä ne puolikoviksi, al dente.

Nosta parsat lautaselle jäähtymään tai tarjoa välittömästi. Voitele parsat ennen tarjoilua voisulalla ja mausta suolalla ja pippurilla.

Pähkinävoi-hollandaise:
5 keltuaista
3 rkl sitruunamehua
200 g sulatettua pähkinävoita (kts. ohje alla)
suolaa ja mustapippuria myllystä
worcestershirekastiketta
tabascoa

Sekoita keltuaiset ja sitruunamehu. Vatkaa kuumassa vesihauteessa kypsäksi ja lisää voi ohuena nauhana samalla voimakkaasti sekoittaen kunnes kastikkeen rakenne muistuttaa majoneesia. Mausta suolalla, pippurilla, worcestershirekastikkeella ja tabascolla. Jos kastike tarvitsee raikastusta, lisää joukkoon tilkka tuoretta sitruunamehua.

Pähkinävoi:
250 g voita
Kuumenna voi kattilassa 148-asteiseksi. Jäähdytä ja siivilöi.

Valkosipuli-sitruunamajoneesi:
2 keltuaista
1 rkl vaaleaa balsamiviinietikkaa
1/2 rkl Dijonin sinappia
ripaus suolaa
ripaus sokeria
1/3 tl valkopippuria
3 dl öljyä
1 rkl paahdettua valkosipulipyrettä (kts. ohje alla)
2 rkl sitruunamehua

Sekoita keltuaiset ja mausteet. Vatkaa öljy joukkoon ohuena nauhana samalla voimakkaasti sekoittaen. Lisää lopuksi sitruunamehu ja valkosipulipyre. Tarkista maku ja tarjoile.

Paahdettu valkosipulipyree:
1 kokonainen valkosipuli
1 oksa timjamia

Puolita valkosipuli ja kääri timjamin kanssa folioon nyytiksi. Paahda 200-asteisessa uunissa 30 minuuttia. Kuori ja soseuta.

Sitruunakompotti:

4 sitruunan kuoret
1 dl sokeria
2 dl vettä

Kuori sitruunat ja suikaloi kuoret. Ryöppää kuoret kolme kertaa kiehuvassa vedessä ja vaihda vesi jokaisen kerran välissä.

Kiehauta sokeri ja vesi. Lisää ryöpätyt kuoret joukkoon ja keitä kasaan kunnes puolet nesteestä on haihtunut. Jäähdytä, pilko kuoret hienoksi ja tarjoile.

Paistettua ruijanpallasta a'la Mikko Nissinen, sahrami-simpukkaveloute ja kasvis-simpukkaragu

Paistettu ruijanpallas:
800 g ruijanpallasta tai siikaa
suolaa ja valkopippuria myllystä
voita paistamiseen
400 g pähkinävoita (kts. ohjeylempää)

Leikkaa kala paloiksi ja poista nahka. Mausta suolalla ja valkopippurilla.

Paista kaloihin voissa kaunis ruskea väri pintaan.

Käännä kalat paistopinta ylöspäin ja kaada noin 60-asteiseksi lämmitetty pähkinävoisula kalojen päälle. Anna hautua voissa noin 7-8 minuuttia. Kalapalojen pitää suorastaan uida pähkinävoissa. Parhaimmillaan kala on, kun sen sisälämpö saavuttaa 38 astetta. Mittari käyttöön!

Sahrami-simpukkaveloute:
200 g hietasimpukoita
200 g sinisimpukoita
oliiviöljyä paistamiseen
200 g fenkolia pilkottuna
200 g varsiselleriä pilkottuna
4 salottisipulia hienonnettuna
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
lehtipersijan varsia
muutama oksa timjamia
sahramia
1 tl suola
1 chilipippuri pilkottuna ja siemenet poistettuna
3 dl vettä
3 dl valkoviiniä

Viimeistelyyn:
2 salottisipulia hienonnettuna
voita paistamiseen
1 dl vehnäjauhoja
simpukkalientä
5 dl kermaa
100 g voita pieninä kuutioina

Pese ja putsaa simpukat huolellisesti reilussa vedessä. Poista kuolleet simpukat: voit helposti tarkastaa aukinaisen simpukan kunnon kolauttamalla kuorta veitsellä. Jos simpukka sulkeutuu, se on elossa.

Kuumenna korkea kattila todella kuumaksi, lisää tilkka oliiviöljyä. Freesaa fenkoli, varsiselleri, salotit ja valkosipulit öljyssä. Lisää yrtit, sahrami ja muut mausteet ja paista hetken ajan jatkuvasti sekoittaen. Lisää simpukat kattilaan. Kaada vesi ja valkoviini simpukoiden päälle, pyöräytä sekaisin ja peitä kattila kannella. Keitä simpukoita noin 5 minuuttia tai kunnes ne aukeavat. Siivilöi simpukkaliemi talteen.

Erottele simpukanlihat kuorista lisuketta varten.

Viimeistely: Freesaa sipuleita voissa kattilassa ja lisää vehnäjauhot. Kaada simpukkaliemi kattilaan ja keitä kunnes noin kolmasosa nesteestä on haihtunut. Lisää kerma ja keitä vielä hetki. Vatkaa kuutioitu voi kastikeeseen. Tarkista suola. Voit myös kayttää viimeistelyyn sauvasekoitinta.

Kasvis-simpukkaragu

100 g kypsiä simpukoita (kts. ohje yllä)
100 g tuoreita herneitä
100 g tuoreita palko- tai neulapapuja
2 minipaksoita
50 g voita
suolaa ja valkopippuria myllystä

Ryöppää herneitä ja papuja reippaasti suolalla maustetussa vedessä noin 3 minuuttia. Leikkaa paksoit pitkittäin neljään osaan. Kuumenna kasarissa voi ja freesaa ryöpätyt kasvikset, paksoit ja simpukat kuumiksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoile ruijanpallaksen lisukkee

Valkosuklaakreemi, tuoreita marjoja ja appelsiinikeksit

2,5 dl maitoa
2,5 dl kermaa
puolikas vaniljatanko
6 keltuaista
200 g sokeria
40 g maizenaa
150 g valkosuklaata
puolikas liotettu liivate

Viimeistelyyn:
5 dl kermaa
400 g tuoreita marjoja
rapeita appelsiinikeksejä (kts. ohje alla)
tuoretta basilikaa

Yhdistä kerma, maito ja halkaistu vaniljatanko kattilassa. Kiehauta.

Laita keltuaiset, sokeri ja maizena vesihaudekulhoon. Kaada maito-kermaseos  keltuaisseoksen joukkoon ja sekoita. Kypsennä vesihauteessa jatkuvasti sekoittaen, kunnes massa alkaa kiiltää. Paseeraa kreemipohja yleiskoneen kulhoon, lisää valkosuklaa paloina ja liivate. Sekoita kunnes kreemi on jäähtynyt. Laita jääkaappiin.

Viimeistely:

Lisää jäähtyneeseen kreemiin kerma ja vatkaa tasaiseksi massaksi.

Tarjoa laseissa marjojen ja appelsiinikeksien kera. Koristele tuoreella basilikalla.

Appelsiinikeksit:
50 g voita
0,5 dl appelsiinimehua
100 g sokeria
80 g vehnäjauhoja

Kiehauta kattilassa voi, appelsiininmehu ja sokeri. Sekoita vehnäjauhot joukkoon voimakkaasti vatkaten. Anna massan jäähtyä hieman. Levitä keksimassaa leivinpaperille ohueksi kerrokseksi ja paista 185-asteisessa uunissa noin 8 minuuttia, kunnes keksi on karamellisoitunut kauniisti. Murra jäähtyneestä keksistä paloja ja tarjoile.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme