Mainos
Mainos

Arman Alizadin hurja ruokamuisto: Kuristin poron ja söin sitä raakana

Arman Alizad on tv-ohjelmiensa tiimoilta ajautunut mitä erikoisempiin ruokailuhetkiin. Mieleenpainuvimpana mies pitää Siperian tundralla syömäänsä porosta saatua juhla-ateriaa.

Arman Alizad nähdään kokkailemassa Tomi Björckin kanssa Huippukokki landella -ohjelmassa. Miehet treenaavat ensin jousiammuntaa, ja saavat sitten valmistettavakseen metsästäjien heille ampuman sorsan. Linnun kyniminen, nylkeminen ja suolistaminen ovat taitolajeja, mutta Alizadia tämä todella alusta asti tekeminen ei hirvitä.

Mies muistelee matkaansa Pohjois-Siperiaan. Siellä yli neljänkymmenen asteen pakkasessa mies päästi paikallisten kanssa poron hengiltä ja todisti miten eläimestä käytettiin huolellisesti kaikki osat, heittämättä mitään käyttökelpoista pois.

Ainoa länsimaiseen, moderniin ruuanlaittoon edes viittaava seikka oli suolan käyttö. Muuten poroa syötiin hyvin alkukantaisesti, joskin perinteen mukaisesti ja juhlavasti.

– Matkalla on kaikenlaista rotasta ties mihin tullut syötyä. Erikoisin ruokamuistoni on se, kun 50 asteen pakkasessa käsin, itse kuristat poron, avaat sen vatsan ja rupeat siitä syömään raakana, se oli kyllä aika hurjaa, Alizad muistelee MTV.fi:lle.

– Suolaa vain laitettiin vähän päälle ja sieltä otettiin paloja vaikka maksasta ja vähän lihasta. Tietysti kun on nälkä, niin menee hyvin alas. Se oli meidän juhla-ateria, Arman muistelee.

Mies vietti kolme vuotta sitten kymmenen vuorokautta nenetsien alkuperäisasukkaiden kanssa Jamalin niemimaalla. Raa'an lihan syöminen tai lämpimän veren juominen ei tv-persoonaa pelottanut.

– Ei siinä nälässä kauheasti tullut miettineeksi, että miten elimistö ottaa sen vastaan. Koko tapahtumassa oli myös hengellisiä perinteitä mukana. Yksi syy on se, että niissä ääriolosuhteissa, joissa he elävät, ei ole mitään muuta kuin jään alla jäkälää poroille. Ihmiselle siellä ei ole mitään ravinnoksi kelpaavaa, mies sanoo.

Alkuperäisasukkaiden toimintatavat tekivät Alizadiin vaikutuksen. Kun resurssit ovat hyvin rajatut, mitään ei heitetä hukkaan.

– Porosta käytetään hyväksi jokainen molekyyli, pisaraakaan verta ei valuteta hukkaan. Avataan, syödään, otetaan kaikki talteen, nyljetään saman tien ja suolistetaan. Kaikki otetaan talteen. Luista tehdään työkaluja ja turkista tehdään vaatteita. Se on niissä olosuhteissa se miten eletään. 

Itse metsästämällä enemmän vastuuta syödystä lihasta

Alizad ei itse omista metsästyslupaa, mutta häntä on jo pidempään mietityttänyt tehotuotettu liha. Mies pitää lihan mausta, mutta pohtii mielellään länsimaista tehotuotantoa vähän tarkemmin.

– Olen jo pitkään miettinyt lihan käyttöä. Pidän lihan mausta. Olen miettinyt, että pitäisikö itse alkaa metsästää tai vaan syödä riistaa. Olisin askeleen lähempänä eettisempää ruokaa. Jos itse metsästäisin, niin kantaisin itse vastuun siitä.

– Kun itse tapan eläimen, niin se on osa sitä vastuuta, että pystytkö itse tappamaan ja jos pystyt, niin sitten kannat siitä henkisen ja muun vastuun. 

Huvimetsästäminen tai uhanalaisten lajien metsästäminen nostaa Alizadin kierroksia välittömästi. Mies kuuluttaakin selvää eroa uhanalaisten lajien huvimetsästyksen ja kiintiöiden mukaan tapahtuvan, ruuaksi tarkoitetun riistan metsästämisessä.

Alizad vie ajatuksen niin pitkälle, että pohtii mikä olisi "reiluin" tapa kaataa karhu.

– Reiluin peli olisi se, että jos haluat syödä karhua, niin menet häkkiin karhun kanssa lyhytteräinen puukko mukana. Jos tulet sieltä elävänä ulos, niin saat syödä sen. 

Myös lihan tehotuotanto saa Alizadilta täystyrmäyksen. Mies peräänkuuluttaa niin pohdiskelun kuin tekojen perään.

– Tehotuotanto on ihan kreisiä. Onhan se ihmisen itsekkyyden ja ylimielisyyden mielettömän hieno mittari. Eläimillä ei ole hyvät olot ja niitä väännetään liukuhihnalta. Ne ovat kuitenkin eläviä olentoja. Paljon on asioita, jotka vaativat pohdiskelua ja tekoja, mies toteaa mietteliäänä.

Huippukokki landella torstaisin klo 20.05 MTV3-kanavalla

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme