Mainos
Mainos

Tankotanssija Oona Kivelä uupui – perui osallistumisensa MM-kisoihin

Tankotanssija Oona Kivelällä jää joulukuussa käytävät MM-kisat väliin. Perumisen taustalla on uupumus.

väsyi ja päätti hidastaa tahtia. Uupumuksen vuoksi tankotanssija päätti jättää MM-kisat väliin.

Oona Kivelä osallistui Kyproksella järjestettyihin kansainvälisiin tankotanssikilpailuihin lokakuun lopulla. Kivelä sijoittui kovatasoisessa taistossa viidenneksi. Joulukuulle sijoittuvat MM-kilpailut jäävät Kivelältä väliin, sillä hän haluaa antaa keholleen mahdollisuuden pidempään palautumiseen.

Tankotanssissa korostuu lihaksiston voiman lisäksi hermotus ja tarkkuus. Kivelä oli jo jonkin aikaa havainnut itsessään uupumuksen merkkejä ja suoranaista väsymystä.

– Olin menossa MM-kisoihin jouluna, mutta nyt joudun kyllä perumaan. Tilanne on se, että uuvuttaa, Kivelä kertoo MTV.fi:lle.

Päätöksen teko oli Kivelälle helppoa. Hän valmentaa itse itseään, joten keskusteluyhteys valmennusjohtoon on päällä ympärivuorokautisesti.

– On tullut ylikunnon oireita, vaikka en usko, että se varsinaisesti on ylikuntoa. Olen tosi pitkään kilpaillut ja tehnyt töitä ihan koko ajan, nyt yritän vihdoinkin kuunnella kroppaani.

– Kehoni on ihan selkeästi Kyproksen kisan jälkeen näyttänyt, että nyt ihan oikeasti väsyttää. Eikä se ole vaan, että menenpä tänään nukkumaan aikaisin, hän toteaa.

Kivelä julkaisi Instagram-tilillään videopätkän Kyproksen maisemista.


Kivelän mukaan väsymysoireet ovat näkyneet tarkkuuden heikkenemisenä. Kehoaan tarkkaan kuunteleva urheilija havaitsi tilanteen nopeasti ja päätti toimia.

– Huomasin treenisalilla, että potkin vahingossa toistuvasti tankoa, mitä ei ole koskaan aikaisemmin tapahtunut. Tuli tasapainovirheitä, enkä koskaan tee sellaista. Huomasin eron ja totesin, että nyt ei ole hyvä.

– Olen treenannut kahdeksan vuotta enemmän ja vähemmän väsyneenä. Nyt oli hyvä väli ottaa hetki ihan rauhassa, Kivelä kertoo MTV.fi:lle.

"Olisi sulaa hulluutta osallistua kisoihin"

Kivelä on tällä hetkellä hallitseva Suomen ja Pohjoismaiden mestari. Kisoja mitalirohmu ei ole koskaan aiemmin jättänyt välistä.

– Nämä ovat ensimmäiset kilpailut, jotka jäävät väliin minusta itsestä johtuvista syistä. Olisi sulaa hulluutta osallistua kisoihin, kun tuntuu, että uuvuttaa, nainen toteaa. 

Kivelällä on selvät sävelet loppuvuoden suhteen. Hän aikoo nyt keskittyä konemaisen tarkasti toimivan kehonsa huoltoon ja mielikin tulee saamaan oman osuutensa.

– Loppuvuoden aion hengitellä, tehdä liikkuvuusharjoitteita ja joogaa. Olen myös netistä vähän selannut ohjattua meditaatiota; haluan ettei kroppaani tule tai jää mitään kireyttä tai jäykkyyttä.

– Kehoni on palvellut minua älyttömän hyvin jo kauan. Jotenkin tuntuu siltä, että se pyytäisi nyt hetken lomaa.

Kivelä painottaa, että hän harjoittelee hyvin harvoin jaksamisen äärirajoille. Se ei ole hänen mielestään järkevää pidemmällä aikavälillä.

– Pusken harvoin itseäni äärirajoille. Koska sieltä palautuminen vaatii niin paljon enemmän aikaa. Eikä minulla ole aikaa päivien palautumiseen. Tilanne ei vielä ole megahälyttävä, mutta on tärkeää puhaltaa peli poikki, ennen kun tilanne muuttuu pahemmaksi, hän kiteyttää.

Oona Kivelä nähdään treenaamassa ja kokkailemassa Tomi Björckin kanssa Huippukokki landella -ohjelmassa torstaina kello 20.05 MTV3-kanavalla.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme