Mainos
Mainos

Tomi Björck elää unelmaansa Australiassa – avaa pian uuden ravintolan kuuluisalle rannalle

Tomi Björck kokki, keittiömestari ja ravintoloitsija elää unelmaansa Australiassa. Mies avaa pian uuden ravintolansa paraatipaikalle Sydneyn Bondi Beachille.

Vuonna 1988 ravintolakokiksi valmistunut Tomi Björck työskenteli uransa alussa muun muassa Chez Dominiquessa. Hän perusti vuonna 2009 Helsinkiin ensimmäisen ravintolansa, kaakkois-aasialaisia makuelämyksiä tarjoavan Farangin. Sen jälkeen hän on avannut ravintoloita niin Helsinkiin kuin Tukholmaankin.

Nykyään hän asuu vaimonsa Minkan ja kahden poikansa kanssa Australian Sydneyssä, jonne perhe muutti vuoden 2015 lopussa.

Monista kokkiohjelmista tuttu Björck vietti viime kesänä Suomessa muutamia viikkoja kuvaten MTV3-kanavan Huippukokki landella -ohjelmaa.

– Viimeiset yhdeksän vuotta ovat menneet oikeastaan täysin työn merkeissä ja muualla maailmalla kuin koti-Suomessa. Huippukokki landella -ohjelman kuvaukset olivat mukavaa vaihtelua arkeeni. Sain olla kuvausten välissä Suomessa ystävien ja sukulaisten kanssa. Minulla jäi ohjelman tekemisestä todella lämmin fiilis. Toivotaan, että se välittyy jaksoista, Björck sanoo.

Huippukokki landella oli Björck 16. tv-projekti. Hänelle tarjotaan jatkuvasti uusia tv-töitä.

– Täytyy myöntää, että kyllä tästä alkaa pikku hiljaa nauttimaan. En itse halua olla ohjelmieni pääosassa, vaan tuoda esille vieraitani ja tutustua uusiin ihmisiin. Minulle on tarjottu paljon tv-töitä. Katsotaan, mitä ehdin tekemään. Tällä hetkellä minua työllistää uuden ravintolan avaaminen.

Björckin tammikuussa 2017 avautuvan ravintolan nimi on Blanca Bondi. Björckin seitsemäs ravintola sijaitsee kuuluisalla Bondi Beachilla vain muutama sata metriä rantaviivalta.

– Tämä tarkoittaa yhden unelmani toteutumista. Ravintola sijaistee lähellä kotiamme ja tärkeällä paikalla. Se aiheuttaa tietysti paineita tähän hommaan. Ravintola-ala on täällä vielä haasteellisempaa kuin Pohjoismaissa. Jälleen kerran laitan oman pääni pölkylle ja omat rahani panokseksi. Meni syteen tai saveen, niin näillä mennään. 

Isoista työkuvioista huolimatta miehellä on Australiassa enemmän aikaa viettää perheensä kanssa.

– Olen yrittänyt pitää viikonloput vapaana. Elämä täällä painottuu paljon ulkona tekemiseen. Vietämme poikiemme kanssa paljon aikaa rannalla ja opettelemme surffaamaan.

– Elämäntyyli täällä on paljon rennompi kuin Suomessa. Tämä on meille sopiva paikka. Perhe- ja työelämä ovat nyt tasapainossa. Jos haluan ottaa aikaa perheelleni, voin vapaasti tehdä sen.

Perheen nuorimmaisella, 2-vuotiaalla Oliverilla oli syntyessään laaja suulakihalkio ja huulihalkio. Poika leikattiin Sydneyssä noin kuukausi sitten.

– Kun päätimme, että tulemme asumaan täällä, päätimme, että teemme leikkauksen täällä. Se oli sinänsä hyvä päätös, sillä leikkaus sujui hyvin. Oliver voi tällä hetkellä todella hyvin. Näyttää siltä, että Oliver alkaa löytää jo sanoja. Hän on todella huikea tapaus. Tuntuu, että hänellä ei ole huonoa päivää koskaan. Voi olla, että uusia leikkauksia ei ainakaan toistaiseksi tarvita, Björck sanoo.

Björckin vanhin poika opiskelee "preschoolissa".

– Vanhempi poikani 4-vuotias Joakim osaa jo "aussiaksentinkin". Hän opiskelee parhaillaan esikoulussa. Hän oppinut kielen vuodessa, vaikka puhumme totta kai suomea kotona. Hänen englannin kielensä on melkein vahvempi kuin suomen kielen taito, Björck kertoo.

Perhe aikoo toistaiseksi asua Australiassa. Björck käy edelleen Suomessa työnsä puolesta noin neljä kertaa vuodessa. Muuttaessaan Australiaan hän myi osuuksiaan ravintoloista kumppanilleen Matti Wikbergille.

– Olen yhä osaomistajana ja pääkeittiömestarina ravintoloissani. Pidän edelleen huolen ravintoloiden ruokatuotteen kehityksestä ja lennän listojen vaihtuessa aina Suomeen katsomaan, että kaikki sujuu kuten pitääkin. Perheeni käy paljon vähemmän Suomessa.

Björckit aikovat viettää myös joulun Sydneyssä. Jouluperinteet vaihtuvat paikallisiin tapoihin, mutta ihan kaikista perinteistä perhe ei ole valmis luopumaan.

– Menemme varmaankin paikallisten tavoin surffaamaan, sillä täällä on noin 30–35 astetta lämmintä. Täällä syödään graavikalaa, mutta tuhdit jouluruuat taitavat jäädä tällä kertaa. Joulupäivänä jaetaan sitten joululahjat. Pidämme kuitenkin tietyistä perinteistä kiinni. Meille tulee joulupukki ja lisäksi koristelemme kotipihamme kaksi palmua, Björck kertoo.

Juttua muokattu 6.12.2016 klo 17.40: Lisätty otteita Björckin vapaa-ajanvietosta perheen kanssa.

HUIPPUKOKKI LANDELLA MTV3-kanavalla torstaisin klo 20.05.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme