Mainos
Mainos

Video: Voiko ikääntymisen tulevaisuudessa estää? Tutkijan mukaan teknologinen kehitys on saavutettavissa

Hybe-ohjelman seuraavassa jaksossa keskitytään terveysteknologian innovaatioihin ja ohjelmassa tavataan muun muassa tiedemies, joka arvelee ikääntymisen kumoamiseen tarvittavan teknologinen kehityksen olevan saavutettavissa jopa 20–25 vuoden sisällä.

Kun koneet ikääntyvät ja osat rikkoutuvat, kutsumme paikalle korjaajan. Korjaaja vaihtaa varaosat ja kone on taas kuin uusi. Voisiko sama olla mahdollista ihmiskehoille? Olisiko mahdollista tunnistaa ikääntymisestä johtuvat vauriot, korjata ne ja sitä kautta hidastaa tai jopa estää vanheneminen?

Näin uskoo Suomessa Artic 15 –tapahtumassa toukokuussa vieraillut englantilainen tiedemies Aubrey De Grey.

Cambridgen yliopistossa työskentelevä De Grey kehittää teknologian avulla hoitokeinoja ihmisen ikääntymiselle. Hän visioi tulevaisuutta, jossa sairauksia ei yhdistetä vanhaan ikään ja isovanhemmat voivat peitota lapsenlapsensa tanssilattialla.

Aiemmin tietojenkäsittelytieteen ja bioinformatiikan parissa työskennellyt De Grey uskoo, että ikääntymisen seurauksena kehoomme kerääntyvät vauriot olisi mahdollista teknologian kehittyessä korjata, kuten korjaamme tänä päivänä vaikkapa auton ruostevaurioita. Ikääntymisen haittojen kumoamiseen tarvittava tieto on De Greyn mukaan jo nyt suurimmilta osin olemassa.

– Ikääntymisen kumoamiseen tarvittava teknologinen kehitys on saavutettavissa jopa 20–25 vuoden sisällä, mies kertoo Hybe-ohjelmassa.

Tämä edellyttää kuitenkin varojen sijoittamista oikeisiin hankkeisiin.

Entäpä jos vanhenemisen kumoamisen sijaan, keskityttäisiin elämänlaadun parantamiseen

De Greyn kanssa samassa tilaisuudessa puhunut terveysteknologian sijoitusten parissa työskentelevä Tara Sharif on asiasta toista mieltä. Hän pitää ikääntymistä luonnollisena osana elämän kiertokulkua.

Vanhenemisen kumoamisen sijaan, hän keskittyisi ikääntyvien elämänlaadun parantamiseen tai esimerkiksi Alzheimerin taudista kärsivien auttamiseen. Teknologian kehittyminen on Sharifin mukaan jo nyt johtanut siihen, että hoitokeinoja voidaan kohdentaa entistä yksilöllisemmin.

Sharif myöntää, ettei startup-yrityksen perustaminen terveydenhoidon alalle ei ole helppoa, eikä tuotteita ole yhtä helppo tuoda markkinoille kuin vaikka älypuhelinsovelluksia. Ala on hyvin säädeltyä ja tuotekehittely saattaa viedä vuosia. Silti yrittäjiä riittää.

Sharif muistuttaakin, että terveysteknologian innovaatioista hyötyvät yhtä lailla ihmiskunta kuin rahoittajatkin. Tämä ajaa ihmisiä alalle. Kukapa ei haluaisi löytää parannuskeinoa vakavaan sairauteen tai ikääntymisestä johtuviin vaurioihin.

Lisää tarinoita terveysteknologiasta ja rohkeista ihmisistä yritysten taustalla näet Hyben toisessa jaksossa keskiviikkona 30. syyskuuta MTV3-kanavalla klo 23.10.

Maistuisiko biohakkeroidut kahvit? Katso alta loistava vinkki!

Katsomo-video ei ole saatavilla

Hybe keskiviikkoisin MTV3-kanavalla klo 23.10!

Ohjelma katsottavissa myös MTV Katsomossa.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme