Mainos
Mainos
KaappausKeittiossa_Logorekry

10. jakson reseptit: Mehu, hillo ja pinaattiletut

Kaappaus keittiössä -sarjan kymmenennessä jaksossa Marko ja hänen tyttärensä Minna opettelivat Kari Aihisen johdolla laittamaan yhdessä hyvää kotiruokaa.

Viinimarjamehu

Kari Aihisen vinkit:

Mehua kannattaa tehdä kerralla enemmän, niin säästyt kattilan pesemiseltä kun voit keittää useamman kattilallisen kerralla. Mehumarjoja ei tarvitse puhdistaa esim. aivan kaikista oksista tai lehdistä, vaan ne voi laittaa mehumaijan siiviläosaan sellaisinaan. Mehumaijan kattila laitetaan täyteen vettä, joka höyrystyy ja kuumentaa marjat kattilan yläosassa. Pidä huoli siitä, ettei se vesi lopu. Pullojen oltava puhtaita ja korkit pitää sulkea tiiviisti. Jos sinulla ei ole kylmäsäilytystilaa jääkaapissa voit myös pakastaa mehua muovisissa pakastamiseen tarkoitetuissa pulloissa.

Sokerin lisääminen:

Sokerin voi laittaa marjakerrosten väliin tai kaikkien marjojen päälle siiviläosaan. Mehun voi sokeroida, kun se on muuten valmista. Maista mehua, että et sokeroi mehua liian makeaksi.

Hillo

2,5 kg kuorimattomia omenoita (= n. 2 kg puhdistettuja omenoita)
1 kg hillosokeria
kanelia, vaniljaa, inkivääriä tai muita mausteita maun mukaan
2 dl Vettä

Omenat pestään ja kuoritaan, siemenkodat poistetaan. Omenat pilkotaan ja pannaan kattilaan. Lisää kattilaan vettä, jotta omenat soseutuvat hyvin, eivätkä pala kattilassa. Omenan kovuudesta riippuen soseutuminen keskilämmöllä voi kestää viidestätoista minuutista puoleen tuntiin. Sekoita hilloa ettei se pala pohjaan. Omenoiden soseutumisen jälkeen lisätään hillosokeri ja annetaan hautua vielä 10–15 minuuttia. Tarkistetaan maku.

Soseen voi tehdä vielä sileämmäksi esim. sauva- tai tehosekoittimella. Näin tehtäessä on syytä noudattaa varovaisuutta, koska kuuma hillo voi roiskua. Soseutusastian suun voi peittää vaikkapa pyyhkeellä soseutuksen ajaksi.

Soseuttamisen jälkeen sose laitetaan takaisin kattilaan ja annetaan hilloutua vielä n. 10 minuuttia.

Purkitetaan puhtaisiin, tiiviisti suljettaviin purkkeihin.

Kari Aihisen vinkit:

Hilloja voi maustaa maun mukaan esim. kanelilla tai vaniljalla, kunhan perusohje on ensin hallussa. Jos vaakaa ei ole, hillosokeria lisätään noin puolet soseen määrästä, eli litra sosetta vaatii noin 0,5 litraa sokeria.

Lettutaikina


8 dl maitoa
4 dl vehnäjauhoja
4 munaa
2 tl sokeria
1 tl vaniljasokeria
3 rkl sulatettua voita
öljyä tai voita paistamiseen

Lisää kananmunat maitoon ja sekoita tasaiseksi. Lisää jauhot ja sokerit ja vatkaa tasaiseksi. Lisää lopuksi sula voi. Annan turvota 10–30 min. Paista pannulla kullanruskeiksi.

Pinaattiletut

Taikina tehdään tavallisen lettutaikinan tavoin, mutta ilman sokeria.

Taikinaan lisätään 300 g pinaattia joka paistetaan ensin kevyesti pannulla voissa keskilämmöllä, jotta se kypsyy hieman. Tämän jälkeen pinaatti soseutetaan (tai silputaan hienokai) ja lisätään taikinaan. Paistetaan tavallisten lettujen tapaan.

Mummon kurkut eli hölskytyskurkut

”Hölskytyskurkut” on perinteinen tapa saada uusia makuja kurkkuun, joka ei muuten välttämättä ole maukkaimmillaan talvikuukausina. Kurkun oma neste sekoittuu mausteiden kanssa ja näin syntyy raikas lisuke ruualle tai pirteä herkku leivän päälle.

1 kurkku tai avomaankurkkua
tilliä

Liemi:
1 osa väkiviinaetikkaa (esim. 0,5 dl)
2 osaa sokeria (esim. 1 dl)
3 osaa vettä (esim. 1,5 dl)
Ripaus suolaa

Leikkaa kurkut ohuiksi viipaleiksi, helppo tapa leikkaamiseen on käyttää juustohöylää. Laita kurkut lasipurkkiin tai vaikka muovirasiaan, jossa on tiukka kansi. Lisää kurkkujen päälle sokeri, suola, etikka ja vesi. Laita kansi kiinni ja ravistele. Tarkista että maku on kohdallaan ja korjaa tarvittaessa. Laita kurkkujen sekaan vielä tillisilppua ja nosta purkki jääkaappiin maustumaan ja viilentymään ainakin muutamaksi tunniksi, mielellään yön yli.

Kurkut voi myös suolata ennen liemeen laittamista. Kurkkuviipaleet levitetään pellille, päälle ripotellaan suolaa ja annetaan levätä pari tuntia. Tämän jälkeen kurkuista puristetaan ylimääräinen suola pois, jonka jälkeen ne lisätään liemeen.

Perunamuusi


1 kg perunaa (Puikula-perunaa tai muuta jauhoista perunaa esim. Rosamunda)
150 g normaalisuolaista voita
1–2 dl maitoa
1 tl suolaa

Pese ja kuori perunat. Keitetä perunat kypsiksi ja kaada keitinvesi pois. Perunat survotaan karkeaksi soseeksi ja lisätään suola. Lisää voi ja sekoita. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa. Maito lämmitetään mikrossa tai kattilassa ja lisätään soseeseen pikkuhiljaa, ettei muusista tule liian löysää. Varo kuitenkin, ettet sekoita muusia liikaa jotta siitä ei tule liisteriä!

Jauhelihapihvit

3 munaa
1 dl korppujauhoja
1,5–2dl kermaa tai kermaviiliä
800 g paistijauhelihaa
mustapippuria
suolaa
sipulia tai sipulin vartta

Korppujauhot lisätään kermaan tai kermaviiliin ja sekoitetaan. Anna turvota n.10 minuuttia.

Lisää munat ja sekoita massa tasaiseksi. Anna levätä hetki (n. 10 min). Lisää jauheliha ja vaivaa taikina käsin tasaiseksi.

Vinkki jauhelihamassan käsittelyyn:

Öljyä kätesi ruokaöljyllä tai kastele ne vedellä. Ota sopiva määrä taikinaa ja muotoile mukaviksi pihveiksi.

Jauhelihapihvien paistaminen:

Pihvit voi kääntää, kun pintaan tulee nestettä ja ne ovat valmiit, kun toisellakin puolella käy samoin. Annetaan vetäytyä hetki ennen syömistä

Kanttarellimuhennos


kantarelleja
sipulia
suolaa
kermaa
voita

Puhdista sienet roskista ja hyönteisistä. Tuoreita kantarelleja ei tarvitse liottaa. Pilko kantarellit ja sipuli. Lisää sienet kuivalle pannulle ja paista hetkinen. Kun neste on haihtunut, lisää sipuli. Lopuksi lisätään voi ja tiraus kermaa.

Kari Aihisen vinkki:

Ennen kerman lisäämistä sienien pinnalle voi ripotella ohuelti vehnäjauhoja kastikkeen sakeuden lisäämiseksi.

Uuniporkkanat ja sipulit

porkkanoita
sipulia
timjamia
persiljaa
voita
suolaa
mustapippuria

Porkkanat kuoritaan ja halkaistaan pituussuunnassa. Sipuli kuoritaan ja lohkotaan. Vihannekset pannaan uuniastian pohjalle. Uuniastiaan on hyvä panna myös hieman vettä pohjalle, jotta vihannekset eivät tarraa pohjaan kiinni. Lopuksi päälle muutama nokare voita ja mausteet, sekä yrtit varsineen. Paistetaan 160-asteisessa uunissa kypsiksi, paistoaika vaihtelee sen mukaan onko kyseessä tuoreet, juuri nostetut kesäporkkanat vai talvikaudelle säästynyttä satoa.

Grillivihannekset

 

kesäkurpitsaa
paprikaa
munakoisoa
tomaattia
öljyä paistamiseen
suolaa
pippuria
sipulin vartta silputtuna koristeeksi

Vihannekset pilkotaan melko kookkaiksi palasiksi. Sipuli ja tomaatti erotellaan omiin astioihinsa, muut voi sekoittaa keskenään. Vihannekset paistetaan grillissä öljyssä tasaisella paistoalustalla. Paistamisen aikana lisätään suola ja pippuri. Paistamisen loppuvaiheessa lisätään tomaatit sillä ne kypsyvät nopeammin kuin muut vihannekset. Koristele vihannekset silputuilla sipulinvarsilla.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme