Mainos
Mainos
KaappausKeittiossa_Logorekry

11. Jakson reseptit: Ruisleipäburgerit, fenkolikeitto ja bataattikiekot

Näillä ohjeilla loihdit Kaappaus keittiössä -ohjelman 11. jakson herkulliset reseptit.

Ruisleipäburgerit

Valmista ensin burgereitten täytteeksi tulevat jugurttikastike ja punakaali-porkkanaslaw ja laita ne jääkaappiin maustumaan.  Vaihtoehtoisesti voit käyttää lisukkeena perinteisiä hampurilaistäytteitä kuten salaattia, tomaattisiivuja ja sipulirenkaita.

Mausteinen jugurtti

  • 2 dl Kreikkalaista jugurttia
  • ½ Kurkkua
  • 1 suolakurkku
  • pieni pala punaista chiliä
  • ½ tl suolaa
  • 1 rkl sitruunamehua

Pilko kurkut ja chili ja sekoita jugurtin sekaan, mausta suolalla ja sitruunamehulla ja maista. Kun maku on kohdallaan anna maustua hetken jääkaapissa ennen tarjoilua.

Punakaali-Porkkanaslaw

  • ½ punakaali
  • 2 porkkanaa
  • 2 dl ruokaöljyä
  • 3 rkl punaviinietikkaa,
  • 3 rkl sokeria
  • 4 tl Dijon sinappia
  • 3 tl suolaa

Raasta punakaali ja porkkanat, voit käyttää raastamiseen myös juustohöylää. Kaada kulhon pohjalle punaviinietikka, öljy, sokeri, sinappi ja ripaus suolaa. Sekoita ja maista kastiketta, maun kuuluu olla makeahko ja hapokas.

Kun maku on sopiva, lisää raastetut punakaalit ja porkkanat sekaan ja laita jääkaappiin maustumaan mieluiten yön yli, sillä marinadi pehmentää kaalin rakennetta. Sekoita välillä, jotta kaalit marinoituvat tasaisesti. Tarkista maku vielä ennen tarjoilua.

Burgerit

  • 400 gr naudan paistijauhelihaa
  • ½ tl suolaa
  • Mustapippuria
  • 4 kpl Vaasan täysjyväruispalat (8 siivua)

Sekoita jauhelihaan suolaa ja pippuria ja muotoile massasta 4 pihviä. Jos pidät mausteisuudesta, voit pilkkoa joukkoon chiliä tai paprikaa. Paista pihvit kuumalla pannulla kauniin kypsiksi. Pihvit kannattaa jättää keskeltä vähän mediumiksi, vältä ylikypsäksi paistamista jotta pihvit pysyvät mehukkaina.

Annoksen kasaaminen:

Paahda leivät pannulla pinnaltaan rapeiksi. Levitä leivän päälle jugurttikastiketta, punakaali-porkkanaslawia ja jauhelihapihvi. Nosta leivän kansi pihvin päälle ja asetele kauniisti lautaselle.  Lisukkeena voit tarjota herkullisia bataattikiekkoja.

Uunissa paahdetut bataattikiekot

  • 1-2 bataattia
  • Rypsi- tai oliiviöljyä
  • suolaa ja mustapippuria

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Pese bataatit mutta niitä ei tarvitse kuoria. Lohkoa bataatit pyöreiksi, melko ohuiksi kiekoiksi ja levitä ne leivinpaperin päälle uunipellille. Mausta mustapippurilla ja suolalla lisää lopuksi loraus ruokaöljyä päälle. Laita kypsymään 200 asteiseen uuniin noin 15-20 minuutiksi, kunnes bataatit ovat kypsiä ja pinnaltaan rapeita.

Mureaksi haudutettua poronkylkeä

  • Poron kylkipala
  • Vettä
  • Katajanmarjaa
  • Rosmariinia
  • Kokonaisia maustepippureita tai mustapippureita
  • Suolaa
  • Juureksia ( porkkana, sipuli,yrttejä, valkosipulia maun mukaan)

Ylikypsää lihaa tehdessä ei mausteta itse lihaa vaan valmistetaan mausteliemi, joka kaadetaan raa’an lihan päälle. 

Keitä mausteliemi poronkyljelle.  Paahda pilkottuja juureksia hetki kattilan pohjalla, lisää neste, suola ja mausteet ja maista Kun liemi on maustettu ja hyvän makuinen, kaadetaan se uuniastiaan poronkyljen päälle niin, että liha peittyy.

Laita uuniastia 200 asteiseen uuniin ja pudota lämpö samantien 80-100 asteeseen, jossa liha voi muhia vaikka yön yli ilman kantta.  Paistoaika on n. 8-12 tuntia

Valmiin lihan pitää olla niin kypsää, että nostettaessa liha irtoaa luusta. 

Fenkolikeitto

  • ½ purjo
  • 2 fenkolia
  • 2 perunaa
  • 2 valkosipulinkynttä
  • n. 0,5 l vettä
  • suolaa ja pippuria
  • Tuoretta persiljaa ja rakuunaa
  • Turkkilaista jugurttia TAI kermaa 1-2dl
  • (ripaus sitruunamehua)

Halkaise fenkoli ja poista sen kanta. Halkaise purjo ja pilko se. Pilko fenkoli pieniksi kuutioiksi ja huuhtele pilkotut vihannekset. Huuhtelu on tärkeä tehdä pilkkomisen jälkeen, koska mahdolliset mullat irtoavat pienistä paloista paremmin.

Kuori ja pilko perunat.

Laita kattilaan nokare voita, lisää kuutioidut perunat, fenkoli, purjot ja valkosipulit. Kuullota  eli paista kevyesti niin, että vihannekset eivät ruskistu. Lisää vesi, suolaa ja pippuria sekä yrttejä: persiljaa ja rakuunaa.  Keitä kypsäksi.

Kaada kypsät ainekset blenderiin ja pyöräytä soseeksi. Kaada sose takaisin kattilaan ja kiehauta. Maista keittoa ja tarvittaessa lisää nestettä, viimeistele lisäämällä ruuanlaittoon sopivalla jugurtilla (Kreikkalainen jogurtti) tai kermalla. Voit lisätä myös tipan sitruunan mehua viimeistelyyn.

Poron osso bucco

  • Poron potkakiekkoja
  • Vehnäjauhoja (n. 2rkl)
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 1 Varsiselleri
  • 1-2 Porkkanaa
  • 1 purkki kokonaisia kaltattuja tomaatteja  
  • 1 purkki tomaattimurskaa
  • 1 iso sipuli
  • Suolaa ja pippuria
  • Voita paistamiseen

Kuori ja pilko vihannekset reilun kokoisiksi paloiksi

Pyöritä poron potkakiekot vehnäjauhossa ja paista ne pannulla reilussa voissa ruskeiksi. Siirrä potkakiekot uunivuokaan ja tee heti perään makuliemi samalla pannulla, älä siis huuhtele pannua välillä ettei hyvää makua mene hukkaan!

Lisää pannulle suurina paloina sipuli, porkkana, selleri ja valkosipulinkynnet. Lisää hieman vettä ja anna vihannesten hautua pannulla hetki hiljaa kiehuen. Lisää tomaattimurska ja viipaloidut tomaatinpalat, mausta suolalla ja pippurilla. Kaada vihannekset uunivuokaan potkakiekkojen päälle ja annetaan olla uunissa 150 asteessa n. 1-1,5 tuntia tai siihen saakka, kunnes luu on kirkas ja liha irtoaa luun ympäriltä helposti.

Sieni-poro pilahviriisi osso buccon kanssa

  • Pitkäjyväistä riisiä tai basmatiriisiä
  • Vettä / liha- tai kasvislientä
  • Herkkusieniä
  • Siitakesieniä
  • 1 sipuli
  • öljyä tai voita paistamiseen
  • suolaa

Pilko sienet viipaleiksi, silppua sipuli ja ruskista ne pannulla. Kun sienet ja sipulit ovat ruskistuneet kauniisti, kaada riisi niiden päälle pannulle ja anna kuullottua hetken ennen kuin lisäät nestettä. Kun pannulla oleva neste loppuu, lisää päälle lientä tai vettä niin, että riisit peittyvät. Lisää tarvittaessa. Haudutetaan pannulla 14-15 minuuttia, kunnes riisi on kypsää. Lopuksi maistetaan ja tarvittaessa lisätään suolaa.

Kape ja Sami käyttivät liemenä pilahviriisin valmistuksessa edellisenä päivänä valmistetusta porosta tullutta lientä ja poron paloja lisättiin riisin sekaan.

Lehtikaali / Punakaalicoleslaw salaatti

Hampurilaisten kanssa tarjotun punakaali-porkkanaslaw jatkojalostettiin lisäämällä sen joukkoon lehtikaalia. Revi lehtikaali irti ”ruodistaan” ja sekoita ne coleslawn kanssa marinoitumaan. Mausta tarvittaessa suolalla ja sitruunamehulla ja laita jääkaappiin maustumaan. Tarjoilua varten lisää päälle pähkinöitä, parmesan-juustolastuja, krutonkeja ja paistettuja ruusukaaleja.

Tomaatti-omena-fenkoli-avokadosalaatti

  • Omenaa (vihreä)
  • tomaatteja
  • Avocadoa
  • fenkolin vartta
  • sitruunaa ja oliiviöljyä

Pilko omenat avokadot ja tomaatit kuutioiksi. Lisää öljyä ja sitruunamehua. Lisää fenkolista kuutioitua vihreää vartta ja sekoita ainekset keskenään. Mausta suolalla.

Avocadon pinta tummuu nopeasti kun se joutuu tekemisiin ilman kanssa. Pilko avocado viimeisenä ja lisää nopeasti sitruunamehua, joka estää sen tummumisen.

Pannulla paistettuja ruusukaaleja

  • Ruusukaaleja
  • curryä
  • suolaa
  • voita

Pilko ruusukaalit puolikkaiksi. Lisää pannulle runsaasti voita ja sekaan currya. Anna curryn kypsyä hetki ja lisää ruusukaalit. Paista n. 5 minuuttia mutta varo paistamasta liian kypsäksi jotta ruusukaalit pysyvät napakoina.  Tarjoile salaatin ja rapeiden krutonkien kanssa.

Krutongit

  • Vaasan ohut herkku ruisleipäleipäpalat
  • oliiviöljyä
  • valkosipulinkynsiä

Puolita leivät tai tee pienempiä palasia. Laita kulhoon ruokaöljyä ja pyöritä leivät öljyssä.  Siirrä ne uuniastiaan ja laita leipien sekaan puolikkaita valkosipulinkynsiä. Paahda hetki uunissa n. 160 asteessa, kunnes leivänpalat ovat rapeita.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme