Mainos
Mainos
KaappausKeittiossa_Logorekry

2. jakson reseptit: porsaan kassleri äyriäis-riisinuudelisalaatti, tomaatti-bataattipaistos ja karitsan sisäfile

Mikkelissä tehtiin ruokaa taiteellisen, allergioista kärsivän perheen kanssa. Ruokailu voi olla myös esteettinen kokemus ja kaunis esillepano on osa ruuan nautintoa.   

MUREAKSI HAUDUTETTUA PORSAAN KASSLERIA

Kasslerista eli porsaan niskasta teet helposti ruokaa isommallekin joukolle.  Tämän ruuan valmistuksessa tärkeää on pitkä paistoaika ja matala lämpötila. Jos uuni on liian kuuma, niin se kuivaa sillä lihan oma rasva ei ehdi maustamaan lihaa. 

1-2kg porsaan kassleria
suolaa
mustapippuria
rypsiöljyä (ja voita) paistamiseen
2 sipulia
2 porkkanaa
1 palsternakka
1 pieni juuriselleri
1 kokonainen valkosipuli
1 puntti tuoretta persiljaa
1 puntti tuoretta timjamia
3-4 laakerinlehteä
vettä

Ota liha lämpenemään jo muutamia tunteja ennen kuin aloitat ruuan valmistamisen.  Jos paistat lihaa liian kylmänä, se päästää nesteet sisältään ja kuivuu helposti.

Pese, kuori ja pilko juurekset. Paista juureksia noin 10 minuuttia öljyssä ja nosta ne uunivuokaan paistamisessa syntyneen nesteen kanssa. Älä pese pannua vaan lisää pannulle hieman vettä ja kaada huuhteluvesi talteen uuniastiaan.

Mausta liha suolalla ja pippurilla ja paista liha kuumalla pannulla öljyn ja voin sekoituksessa.  Tarkoituksena on paistaa lihaan kaunis paistopinta, liha kypsytetään uunissa.

Nosta lihat uunivuokaan. Lisää pannulle vettä ja kaada maustunut vesi vuokaan. Vettä tulisi olla sen verran, että liha juuri ja juuri peittyy. Maista lientä, sen tulisi olla maukasta sillä se antaa makua lihaan.

Silppua persilja ja timjami pieneksi ja lisää ne laakerinlehtien kanssa vuokaan.

Kypsennä lihaa kannen alla 85-asteisessa uunissa yön yli (8–10 tuntia). Nesteen ei tarvitse kiehua, vaan liha hautuu hiljalleen nesteessä. Jos haluat ruuan nopeammin valmiiksi, kypsennä kassleria noin 150-asteisessa uunissa noin 3 tuntia. Mitä pidempi kypsennysaika, sen herkullisempi on lopputulos.  

Jos sinulla on rautapata niin voit valmistaa koko ruuan yhdessä astiassa. Ruskista ensin liha ja lisää vihannekset ja sitten laitat kaikki samassa astiassa uuniin. Lihan voi myös tehdä valmiiksi jo muutamaa päivää aiemmin, sillä se säilyy nesteessä jääkaapissa 3–4 päivää.

ÄYRIÄIS-RIISINUUDELISALAATTI (neljälle)

½ kukkakaali
½ parsakaali
1 paprika
1 fenkoli
200g katkarapuja (kuorellisia tai kuorittuja)
250g simpukoita (kuorellisia tai kuorittuja)
200g riisinuudeleita
osterikastiketta
oliiviöljyä
kylmää vettä
suolaa

Pilko kukkakaali ja parsakaali reiluiksi nupuiksi. Leikkaa paprika ja fenkoli suikaleiksi.

Mikäli sinulla on kuorellisia katkarapuja ja/tai simpukoita, niin kuori ja puhdista ne.

Valmista riisinuudelit pakkauksen ohjeen mukaan ja laita ne sen jälkeen kylmään veteen, jotta kypsyminen ei jatku.  Nuudeleita ei keitetä vaan nuudeleiden päälle kaadetaan kiehuvan kuuma vesi ja nuudeleiden annetaan tekeytyä kypsiksi välillä sekoittaen.  Tällä tavalla valmistettuna ne säilyttävät paremmin koostumuksensa.

Laita kuumalle pannulle loraus oliiviöljyä sekä paprika, fenkoli, parsakaali ja kukkakaali. Wokkaa eli paista nopeasti kuumassa, kunnes vihannekset ovat saaneet hieman väriä ja notkistuneet.

Kaada vihannekset nuudelien sekaan. Lisää myös osterikastike ja mausta muutamalla ripauksella suolaa. Lisää vielä halutessasi pari ruokalusikallista oliiviöljyä.

Lämmitä pannu jälleen todella kuumaksi ja lisää loraus öljyä. Laita katkaravut pannulle ja lisää ripaus suolaa, paista hetki molemmilta puolin. Lisää sekaan vielä simpukat ja anna niiden lämmetä hetken ajan.

Kaada äyriäiset nuudelien ja vihannesten sekaan. Voit tarjota tätä joko kylmänä tai kuumana!

TOMAATTI-BATAATTIPAISTOS (neljälle)

500g kirsikkatomaatteja
700g bataattia
150g pekonia
200g herkkusieniä
3 valkosipulinkynttä
oliiviöljyä
suolaa

Lämmitä uuni 160 asteeseen. Asettele pekonit yksitellen uunipellille leivinpaperin päälle ja paahda 160 asteessa noin 20 minuuttia, tai kunnes ne ovat rapsakoita.

Halkaise tomaatit, kuori ja viipaloi bataatti, halkaise herkkusienet ja pilko valkosipulit pieneksi. Nosta uunin lämpö 200 asteeseen.

Laita kuumalle pannulle oliiviöljyä ja paista sieniä viitisen minuuttia. Kaada sienet uunivuokaan ja lisää joukkoon bataatti, tomaatti sekä valkosipuli.

Lorauta vuokaan vielä oliiviöljyä sekä muutama ripaus suolaa ja sekoita.

Laita vuoka 200-asteiseen uuniin 20–25 minuutiksi.

Kun pekonit ovat valmiita, nostele ne talouspaperin päälle odottamaan vuoan kypsymistä. Revi pekoni pieneksi paloiksi kypsän vuoan päälle.

KARITSAN SISÄFILE

karitsan sisäfilettä (150g/henkilö)
suolaa
pippuria
Rypsiöljyä (ja voita)

Poista fileistä kalvot.

Laita kuumalle pannulle öljyä ja voita ja paista fileitä noin pari minuuttia per puoli. Ripottele päälle suolaa ja pippuria.

Anna lihan vetäytyä folion sisällä reilu 5 minuuttia ennen tarjoilua. 

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme