Mainos
Mainos
KaappausKeittiossa_Logorekry

5. jakson reseptit: Karjalanpaistia, ribsejä ja mustamakkararisottoa

Kaappaus keittiössä -ohjelman viidennessä jaksossa Kari Aihinen muutti tamperelaisen eläkeläispariskunnan Pirkon ja Markun ruoanlaittotottumuksia.


Karjalanpaisti 5-6 hengelle

Ainekset:
1 kg lihaa: 1/3 possun poskea tai kassleria, 1/3 naudan luutonta lapaa, 1/3 karitsan lapaa

suolaa

6-8 kokonaista mustapippuria

2 laakerinlehteä

Öljyä paistamiseen


Lihat:
Perinteisessä Karjalanpaistissa käytetään yleensä naudan- ja sianlihaa, usein lisänä on myös lampaanlihaa.  Liha kuutioidaan reiluiksi 3-4 cm kuutioiksi. Valitse sellainen liha, jossa on itsessään hieman rasvaa.

Ruskista lihat kuumalla pannulla öljyssä ja siirrä lihat uunivuokaan. Muista, että tarkoitus on saada lihalle vain kaunis väri, kypsyminen tapahtuu vasta uunissa.

Älä pese pannua välillä, vaan tee hyvänmakuinen haudeliemi samalla pannulla missä olet ruskistanut lihat!

Liemi:
Lisää vettä pannulle, jolla lihat paistettiin. Lisää n. 3 tl suolaa. Irrota lastalla pannun pohjalle ”palanutta” rasvaa, johon lihan paistossa syntyneet herkulliset maut ovat kätkeytyneet!

Tee liemi erikseen valmiiksi paistinpannulla äläkä suoraan uunivuokaan. Näin varmistat, että jos esimerkiksi suolaa tulee liemeen liikaa, lihat eivät mene pilalle vaan voit laimentaa lientä. Maista ja kaada liemi lihojen päälle. Lisää kokonaiset pippurit ja laakerinlehdet.  Lisää uunivuokaan vettä/lihalientä niin, että lihat juuri peittyvät.

Laita lihat uuniin 200 asteeseen jotta liha lähtee kypsymään. Tiputa lämpö n. puolen tunnin jälkeen 100 asteeseen ja anna kypsyä uunissa 3 tuntia. (1 h riittää, 2 h hyvä, 3 h paras.)


Pannulla haudutetut juurekset

2-3 porkkanaa

1 pieni juuriselleri

2 pientä palsternakkaa

1 valkosipulin kynsi

3-4 timjamin oksaa

3-4 persiljan oksaa

100gr Voita

3 dl Karjalanpaistin lientä (tai muuta lihalientä)


Pese ja kuori porkkanat, selleri ja palsternakka ja pilko ne reiluiksi kuutioiksi.

Anna voin sulaa pannulla. Asettele samankokoisiksi pilkotut juurekset (palsternakka, juuriselleri, porkkana) leikkuunpinta alaspäin pannulle. Lisää lientä valmiista karjalanpaistista niin, että juurekset peittyvät puoliksi. Heitä mukaan timjami, persilja ja valkosipuli antamaan makua.
Leikkaa leivinpaperista ”hattu” pannulle (tai käytä kantta) ja laske keittolevyn lämpö matalaksi niin, että juurekset kypsyvät miedolla lämmöllä. Anna juuresten muhia n. 20 minuuttia kunnes juurekset ovat pehmenneet. Ota kansi tai ”leivinpaperihattu” pois ja anna kypsyä vielä 10 minuuttia. Kun vesi on haihtunut ja voi glaseerannut juurekset, ne ovat valmiit.


Paahdettuja possun ribsejä barbeque 

1-2 Porsaan rimpsuluuta / syöjä

Barbeque kastiketta


Keitä ribsit runsaassa vedessä n. tunnin kunnes liha irtoaa luusta helposti. Kuori kattilasta keittämisen aikana syntyvää vaahtoa pois lusikalla tai kauhalla. Tunnin jälkeen lisää suola, maista. Voit kypsentää lihan jo 1-2 päivää aiemmin kuin syöt ne, säilytä ne tiiviisti jääkaapisa.
Ota lihat lämpenemään ja levitä barbeque-kastiketta ribsien päälle. Kastike maustaa lihaa ja sen makeus glaseeraa ribsit. Lämmitä ribsit grillissä tai uunissa 225 asteessa. Laita ribsit uuniastiassa uunin keskiosaan lämpenemään 5-10 minuutiksi kunnes barbeque-kastike on kauniisti paahtunut ribsien pintaan.


Kasvispasta

4 kpl erivärisiä tomaatteja

½ vihreä tai keltainen kesäkurpitsa

2 paprikaa

3 salottisipulia

2 dl Parmigiano Reggiano-parmesan juustoa

1 valkosipuli

Oliiviöljyä paistamiseen

Tuoreita yrttejä viimeistelyyn, esim. basilikaa tai lehtipersiljaa.

Hyvää pastaa, esim. Gnocchia tai penneä n. 100 gr /ruokailija


Pilko kasvikset samankokoisiksi paloiksi. Raasta parmesaani.
Laita reilusti pastavettä kiehumaan. Lisää veteen merisuolaa.
Laita pastat kiehuvaan veteen ja keitä ilman kantta reilusti kiehuvassa vedessä pakkauksen ohjeen mukaisen ajan. Kun pasta on valmis, huuhtele ne kylmäksi, jotta kypseneminen lakkaa.
Laita wokkipannulle tai isolle paistinpannulle reilusti oliiviöljyä ja lisää kuumaan öljyyn kesäkurpitsat ja paprikat. Kuullota ja paahda hieman vihanneksia, että ne hieman kypsyvät ja saavat kauniin värin. Vihannekset eivät saa mennä ylikypsiksi vaan saavat ehdottomasti jäädä ”al denteksi” eli ne ovat pinnalta pehmenneet mutta niissä on edelleen napakka purutuntuma. Lisää jäähdytetyt pastat kastikkeen sekaan lämpenemään ja lisää mustapippuria ja suolaa. Maista! Lisää viimeisenä pilkotut tomaatit jotta ne eivät kypsy liikaa ja mene mössöksi, vaan ainoastaan lämpenevät. Sekoita ja tarjoile.
Viimeistele annokset tuoreilla yrteillä, esim. lehtipersiljalla tai basilikalla. Lisää reilusti raastettua parmesaania suoraan lautaselle.


Mustamakkararisotto

4 hengelle


3 pätkää mustamakkara

2 dl risottoriisiä(Arborio tai Carnaroli riisit ovat risottoon sopivia lajikkeita)

3 salottisipulia

2 valkosipulin kynttä

Vettä riisipakkauksen ohjeen mukaan, n.4 dl

Öljyä mustamakkaran paistamiseen

50 gr voita ja 1 dl raastettua Parmesan- juustoa risoton viimeistelyyn

Sitruunan mehua viimeistelyyn


Pilko mustamakkara pieniksi paloiksi. Pilko salottisipuli ja valkosipuli vielä pienemmiksi paloiksi.

Paista mustamakkarat paistinpannulla rapeiksi oliiviöljyssä.
Kuumenna kattilassa (teflonpannu on tässä hyvä valinta) oliiviöljyä, lisää siihen salottisipuli, valkosipulit ja risottoriisi. Kun riisi on hieman kuullottunut eli riisi ja sipulit ovat muuttuneet läpikuultavaksi öljystä, lisää nestettä.  Jos jääkaapistasi löytyy valkoviiniä, lisää sitä liraus(0,5-1 dl dl) ja anna sen imeytyä riisiin. Lisää vettä vähitellen riisiin ja sekoita riisiä voimakkaasti, lisää nestettä n. desilitran erissä kunnes kaikki neste on imeytynyt riisiin ja se on kypsää, mutta ei kuivaa. Risottoriisiä tulee sekoitta valmistuksen aikana voimakkaasti jolloin riisin tärkkelys irtoaa ja se tekee risotosta pehmeän täyteläistä.  Valmis risotto on kosteaa, sitä kutsutaan myös ”haarukkakeitoksi”.

Lisää mustamakkarat, raastettu Parmesan-juusto ja voi risoton joukkoon. Viimeistele ripauksella sitruunanmehua.  Sekoita ja maista. Lisää tarvittaessa suolaa mutta maista ennen kuin lisäät sitä sillä jos käytätä normaalisuolaista voita, ei suolaa todennäköisesti paljoa tarvitse lisätä koska Parmesan-juustossakin on suolaa.  
Risoton maku ja rakenne viimeistellään aina raastetulla Parmesan-juustolla, voilla ja tipalla sitruunan mehua.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme