Mainos
Mainos
KaappausKeittiossa_Logorekry

5. jakson reseptit: lihakeitto, tzatziki, kanawokki ja pinaattikeitto uppomunalla ja lohella

Kari Aihinen kaappasi Johannan keittiön opettamalla mm. lihakeiton ja kanawokin kokkaamista.

LIHAKEITTO (6-8 hengelle)

Lihakeitto on klassikkoruoka, jonka isoäidit ovat kautta aikain keittäneet luullisesta lihasta. Valitse lihakeittoon luullista lihaa, sillä paras maku löytyy juuri luun läheltä.

400g  ossobuccoa tai luullista rintapalaa tai etuselkää
400 g härän luutonta etuselkää
2 l vettä
3-5 laakerinlehteä
10-15 maustepippuria
3 tl merisuolaa
1,5 kg kiinteämaltoista perunaa
3 porkkanaa
1 varsisellerin varsi
1 lanttu
3 sipulia
2 palsternakkaa
2-3rkl rypsiöljyä

Kiehauta vesi isossa kattilassa. Lisää lihat, laakerinlehdet, maustepippurit sekä suola. Keitä lihoja noin kahden tunnin ajan ja kuori keittämisen aikana veden pinnalle muodostuva vaahto lusikalla pois noin puolen tunnin välein.

Kuori ja viipaloi perunat, porkkanat, palsternakat, lanttu ja sipulit samankokoisiksi paloiksi. Viipaloi varsiselleri samaan kokoluokkaan.

Lämmitä öljy toisessa kattilassa ja kuullota vihanneksia hetken ajan. Älä ruskista. Lisää ripaus suolaa.

Nosta lihat pois kattilasta ja leikkaa reilun kokoisiksi suupaloiksi. Kuori vielä mahdollinen vaahto pois lihaliemen pinnalta ja kaada liemi vihannesten päälle toiseen kattilaan. Keitä vihannekset kypsäksi, lisää lihapalat.  Maista ja mausta tarvittaessa suolalla. 

TZATZIKI eli Kreikkalainen kurkkusalaatti

4-6 hengelle

2 dl turkkilaista jogurttia
½ kurkku
1 valkosipulinkynsi
½ sitruunan mehu
suolaa
mustapippuria

Jos käytät muuta kuin paksua turkkilaista tai kreikkalaista ruuanvalmistusjogurttia, valuta jogurtista ylimääräinen neste pois, ettei tsatsikista tule vetistä. Valuta jogurtti harson tai suodatinpaperin läpi siivilässä.

Pese ja raasta kurkku. Valuta tai purista ylimääräinen neste pois kurkkuraasteesta.  Pilko valkosipuli ja sekoita jogurtti, mausteet ja kurkku keskenään. Anna makujen tasaantua jääkaapissa muutaman tunnin ennen tarjoilua. Tarjoa kylmänä.

KANAWOKKI

4 hengelle

Kanat uunissa:

1-1,5kg broilerin maustamattomia koipireisiä
suolaa
mustapippuria
1 porkkana
1 varsiselleri
1 sipuli
1 kokonainen valkosipuli
1 purjo
1 palsternakka
3-5 laakerinlehteä
2 rkl sitruunamehutiivistettä
tuoretta rakuunaa
tuoretta lehtipersiljaa
0,5dl seesamiöljyä
0,5 l vettä

Wokki

2 porkkanaa
1 kiinankaali
1 iso tai 2 pientä kukkakaalia
1 parsakaali
½ varsiselleri
400g nuudelia
½ sitruunan mehu
muutama ripaus suolaa
loraus seesamiöljyä
mustapippuria
tuoretta korianteria

Valmista ensin broileri. Laita koipireidet uunivuokaan ja mausta suolalla sekä mustapippurilla. Pane uuni lämpiämään 200 asteeseen.

Viipaloi porkkana, varsiselleri, palsternakka, sipuli ja purjo suunnilleen samankokoisiksi reiluiksi paloiksi ja lisää vuokaan. Valkosipulinkynnet voit laittaa kokonaisina.

Lisää vuokaan laakerinlehdet, sitruunamehu, rakuuna, lehtipersilja ja seesamiöljy. Sekoita kaikki ainekset kunnolla keskenään. Lisää vuoan pohjalle vettä. Raaka-aineita ei ole tarkoitus peittää vedellä.

Nosta vuoka 200-asteiseen uuniin. 10 minuutin jälkeen pienennä lämpö 150 asteeseen ja anna kypsyä vielä puoli tuntia.

Valmistele sillä aikaa wokki. Pilko porkkanat muutaman sentin pituisiksi tikuiksi. Poista kiinankaalista kanta, revi lehdet irti toisistaan ja suikaloi. Pilko kukka- ja parsakaali pieneksi sekä viipaloi varsiselleri.

Keitä vesi nuudeleita varten. Kun vesi kiehuu, kaada se nuudelien päälle astiaan ja anna nuudelin kypsyä kuumassa vedessä pakkauksen ohjeen mukainen aika. Mausta suolalla ja seesamiöljyllä.

Kuullota ensin kukkakaalit ja porkkanat pannulla seesamiöljyssä. Lisää sitten parsakaali, kiinankaali sekä varsiselleri. Mausta mustapippurilla ja suolalla ja kuullota vielä hetki. Älä ruskista.

Irrota lihat jäähtyneistä koipireisistä ja lisää vihannesten sekaan pannulle.

Valuta nuudeleista vesi ja kaada ne pannulle. Purista joukkoon sitruunan mehu ja lisää tarvittaessa suolaa. Sekoita. Viimeistele tuoreella korianterilla.

Vinkki:

Jos syöjiä on vähemmän kuin neljä tai wokkia jää yli, ruoka toimii mainiosti kylmänäkin tarjoiltuna!

CARBONARA

4 hengelle

200g pekonia
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
400g spagettia
4dl kuohukermaa

Leikkaa pekoni suikaleiksi. Kuori sipuli ja suikaloi se. Pilko valkosipulit pieneksi.

Kiehauta vesi isossa kattilassa ja mausta se suolalla. Laita spagetti kiehumaan.

Paista sillä välin pekonia kuivalla pannulla 5–10 minuuttia. Kun pekoni on miltei ruskistunut, lisää sipuli ja valkosipuli ja sekoita hetki.

Lisää pannulle kerma ja anna hautua hetken aikaa. Mausta tarvittaessa suolalla ja mustapippurilla, mutta muista, että pekoni tuo ruokaan suolaisuutta jo itsessään.

Valuta spagetti ja sekoita kastikkeen kanssa.

FENKOLI - APPELSIINISALAATTI

2 fenkolia
1 ruukkusalaatti
½ kukkakaali
2 appelsiinia

Leikkaa fenkolit suikaleiksi. Revi salaatista lehdet ja pilko kukkakaali pieniksi nupuiksi.

Kuori appelsiini ja leikkaa paloista fileitä. Viillä veitsellä appelsiiniviipaleiden sisäpuolilta, niin että jäljelle jää ainoastaan hedelmälihaa, ei ollenkaan kuorta.

Sekoita kaikki ainekset keskenään.

PINAATTIKEITTO UPPOMUNALLA JA LOHELLA (6 hengelle)

Valmista ensin uppomunat valmiiksi.  Uppomunan valmistus ei ole vaikeaa mutta se vaatii hieman harjoittelua.  Ole tarkkana, ettei keltuainen rikkoudu! 

UPPOMUNAT

1 kananmuna syöjää kohden
1dl etikkaa
ripaus suolaa
1 l vettä

Riko munat ja laita jokainen omaan lasiinsa. Lisää kuhunkin lasiin tilkka etikkaa.

Lämmitä vesi kattilassa hiljalleen kuplivaksi ja lisää etikka sekä suola. Varaa kattilan lähelle kulhoon kylmää vettä.

Laske munat varovasti kiehuvaan veteen ja anna kiehua 3 minuuttia. Keitä vain yksi muna kerrallaan.

Nosta kypsä muna reikäkauhalla hetkeksi kylmään veteen ja nosta se sitten lautaselle talouspaperin päälle odottamaan keiton valmistumista.

PINAATTIKEITTO

250 g tuoretta pinaattia
2 sipulia
voita paistamiseen
3 rkl vehnäjauhoja
1 ½ l maitoa
suolaa
mustapippuria

Paistettu lohi

500 g lohifileitä
voita paistamiseen

Huuhtele pinaatti. Kuori ja kuutioi sipulit.

Sulata voi kattilassa ja kuullota sipulia miedolla lämmöllä hetken ajan. Lisää pinaatti ja keitä hiukan kasaan.

Lisää jauhot ja maito sekoittaen samalla koko ajan. Mausta suolalla ja pippurilla ja keitä kasaan.

Soseuta tehosekoittimella tai sauvasekoittimella tasaiseksi.

Poista lohesta nahka. Sulata voi pannulla. Kun voin tiriseminen lakkaa, lisää lohifileet pannulle ja paista molemmilta puolin yhteensä noin viisi minuuttia. Jos paistat lohen normaalisuolaisessa voissa, saat kalaan erittäin sopivan suolaisuuden. Suolaa ei siis välttämättä tarvitse lisätä enää erikseen.

Tarjoa pinaattikeitto lohen ja uppomunan kanssa.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme